TÉMA

Energetická společnost

Dodavatelé energií začínají zohledňovat úsporný tarif. Na infolinky míří mnoho dotazů

Dodavatelé energií začali zohledňovat příspěvek přes takzvaný úsporný tarif. Část z nich už o tom odběratele informuje pomocí SMS, e-mailů nebo dopisů. Přestože je úsporný tarif automatický, řada lidí se teď dotazuje, jestli kvůli němu mají něco dělat, případně nerozumějí formě této podpory. Informační linky energetických společností jsou tak zcela vytížené.
28. 9. 2022|

Je třeba najít správný mix, shodli se Kuchař a Nacher v souvislosti s možným zdaněním energetických firem

Vláda zvažuje zdanění energetických společností. Pro pomoc lidem s vyššími cenami energií by mohla podle odborníků také využít dividendy ČEZu. Člen sněmovního rozpočtového výboru a místopředseda poslaneckého klubu STAN Jan Kuchař v 90'ČT24 řekl, že by se měl zvolit správný mix, aby to pomohlo nejvíce lidem. S tím souhlasí také poslanec hnutí ANO Patrik Nacher. Oba se shodli také na tom, že v současné situaci by nebylo dobré vrátit superhrubou mzdu.
10. 8. 2022|

Největší odběratel ruského plynu v Německu má problémy, žádá vládu o pomoc

Německá energetická společnost Uniper, která je největším odběratelem ruského plynu v Německu, požádala vládu v Berlíně o pomoc. Společnost, která se dostala do potíží kvůli nedostatku plynu a jeho prudce rostoucím cenám, navrhuje kapitálová opatření, aby vláda mohla do podniku vstoupit. Uniper chce také přenášet cenovou zátěž plně na zákazníky. Cílem je zastavit kumulaci ztrát a zajistit firmě likviditu. Německý ministr hospodářství Robert Habeck reagoval, že země nenechá klíčové energetické společnosti padnout.
8. 7. 2022Aktualizováno8. 7. 2022, 16:42|