TÉMA

Národní institut pro zvládání pandemie

Čtvrtkem počínaje se zruší povinnost nosit respirátory ve veřejné dopravě, řekl Válek

Od čtvrtka se zruší povinnost nosit respirátory ve veřejné dopravě. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Zároveň ale doporučil, aby veřejnost respirátory nadále nosila v prostorech s neznámými lidmi či ve špatně větraných místnostech, a to i kvůli jiným respiračním onemocněním, než je covid-19.
10. 4. 2022Aktualizováno10. 4. 2022, 13:57|

Pozitivních testů na covid v úterý opět ubylo na bezmála dvanáct a půl tisíce

V úterý laboratoře v Česku prokázaly 10 484 nových případů koronaviru, což je zhruba o 1100 méně než před týdnem, a 1975 podezření na reinfekci. Počty nakažených v uplynulých týdnech v mezitýdenním srovnání klesaly, ale za pondělí jich bylo o něco víc. Podle odborníků to může signalizovat nástup nové, menší vlny covidu-19. Počet lidí, kteří od začátku epidemie v zemi zemřeli s potvrzenou nákazou, přesáhl 39 tisíc. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) nehrozí, že by z Ukrajiny dorazila do Česka varianta covidu, o které by resort nevěděl. Zároveň vláda oznámila, že nošení respirátorů zůstane od pondělí 14. března povinné jen v hromadné dopravě, zdravotnictví a sociálních službách.
9. 3. 2022Aktualizováno9. 3. 2022, 17:40|

Respirátory bychom mohli odkládat v polovině března, řekl Maďar. Podle Tachezy hrozí návrat delty

Vláda uvolňuje opatření proti šíření covidu. Tento týden skončila povinnost prokazovat se covidovými certifikáty, příští týden skončí testování ve školách a firmách a následně se zvýší počet účastníků na kulturních akcích. Podle epidemiologa Rastislava Maďara mají postupné uvolňovací kroky smysl a za příznivé situace bychom mohli v polovině března někde odložit i respirátory. S viroložkou Ruth Tachezy se v Otázkách Václava Moravce shodl, že nejspolehlivější cestou z pandemie je očkování.
13. 2. 2022|

Přibylo 34 841 případů covidu, od čtvrtka skončí prokazování covidovými certifikáty

V pondělí bylo v Česku potvrzeno 34 841 případů koronaviru. U 29 476 lidí šlo o první potvrzenou nákazu, dalších 5365 lidí se koronavirem nakazilo opakovaně. Ve srovnání s minulým týdnem laboratoře provedly výrazně méně testů. Také pondělní testování ve firmách ukázalo méně pozitivních případů než před týdnem. Přibylo však hospitalizovaných. S covidem-19 leží v nemocnicích 3413 pacientů, letos dosud nejvíce. Z nich je 216 v těžkém stavu. Klesá zájem o očkování, někerá očkovací centra v Praze omezují provoz. Nová pravidla, která zruší prokazování covidovými certifikáty, začnou platit od půlnoci ze středy na čtvrtek.
8. 2. 2022Aktualizováno8. 2. 2022, 20:42|

Přibylo 50 tisíc nakažených, v Praze se plní nemocnice. Protiepidemická opatření ale skončí

Testy ve středu odhalily v Česku 50 674 případů koronaviru. Nově potvrzených případů bylo 43 307, to je o zhruba 11 400 méně než před týdnem. Opakovaných nákaz bylo 7367, ve srovnání s minulou středou o 2500 víc. Lidmi, kteří se nakazili covidem-19, se opět plní nemocnice, v Praze se za tři týdny počet covidových pacientů zdvojnásobil. V Praze ale již začal klesat týdenní počet nakažených na sto tisíc obyvatel a ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že nastaví harmonogram rušení protiepidemických opatření vydaných podle pandemického zákona ve druhé polovině února. První krok nastane již ve středu, kdy skončí povinnost prokazovat se covidovým certifikátem v restauracích, ubytovacích zařízeních a na hromadných akcích.
3. 2. 2022Aktualizováno3. 2. 2022, 18:08|

Lidé z některých oborů budou moci i s pozitivním testem pracovat

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) uvedl, že od 17. ledna spustí takzvanou pracovní karanténu, kdy zaměstnanci z vybraných oblastí, kterým vyjde pozitivní antigenní test, budou moci za zpřísněných opatření dál pracovat. Týkat by se to mělo pracovníků v sociální oblasti, zdravotnictví a kritické infrastruktuře. Svoje plány pro boj s covidem zahrnula vláda premiéra Petra Fialy (ODS) také do programového prohlášení, které zveřejnila v pátek. Ve čtvrtek přibylo v Česku 6641 potvrzených případů, zhruba o devět set více než před týdnem. Je to čtvrtý mezitýdenní nárůst v řadě.
7. 1. 2022Aktualizováno7. 1. 2022, 17:10|

Ministr zdravotnictví představil tým pro zvládání pandemie

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) a epidemiolog Roman Chlíbek představili Národní institut pro zvládání pandemie (NIZP). Ministr bude spoléhat na Centrální řídicí tým, jehož součástí jsou zástupci armády, i na data Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Expertní poradní orgán má vládě pomáhat v souboji s epidemií koronaviru, při které aktuálně hrozí nárůst infekcí způsobených variantou omikron.
6. 1. 2022Aktualizováno6. 1. 2022, 23:17|