TÉMA

Josef Síkela

Státní zaměstnanci by měli dostat přidáno, řekl Jurečka. Shoda v koalici na tom ale není

Téměř půl milionu státních zaměstnanců by mělo ve druhém pololetí dostat přidáno. Před jednáním tripartity to řekl vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL). Odbory chtějí, aby se pracovníkům veřejné sféry výdělky zvedly o patnáct procent, což zdůvodňují prudkým zdražováním v minulých dvou letech. Takový růst ale vláda téměř jistě nepodpoří. Vedle lidovců jsou pro i Starostové a Piráti. ODS je o něm ochotná jednat. Proti se staví TOP 09, a to kvůli vysokému zadlužení.
24. 4. 2024Aktualizovánovčera v 19:34|

Už třetinu české roční spotřeby plynu přepravují lodě

Plynové zásobníky v Česku jsou plné téměř z devadesáti procent. Podle resortu průmyslu a obchodu je tak země i nadále na zbytek zimy dobře připravená. Energetickou bezpečnost pomáhá zajistit i terminál na zkapalněný plyn (LNG) v Nizozemsku, ve kterém si Česko pronajímá kapacitu. Lodě dosud přes něj do tuzemska dopravily skoro tři miliardy kubíků plynu, což je více než třetina roční spotřeby. Země se tak dále zbavuje energetické závislosti na Rusku.
6. 1. 2024|

Vládním zmocněncem pro rekonstrukci Ukrajiny se stal Kopečný

Kabinet Petra Fialy (ODS) zřídil funkci vládního zmocněnce pro rekonstrukci Ukrajiny. Do funkce jmenoval bývalého náměstka na resortu obrany Tomáše Kopečného, informoval ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), který návrh připravil. Vláda se zabývala také legislativou související s hlubinným úložištěm radioaktivního odpadu.
11. 1. 2023Aktualizováno11. 1. 2023, 19:21|

Prezident probral se Síkelou podporu podnikání. Rakušan po schůzce věří v brzké jmenování celé vlády

Miloš Zeman ve středu odpoledne v Lánech jednal s kandidátem STAN na ministerstvo průmyslu a obchodu Jozefem Síkelou. Ten po setkání uvedl, že by se chtěl zaměřit na podporu podnikání, transformaci ekonomiky a zajištění energetické soběstačnosti. Předtím byl u prezidenta kandidát na ministra vnitra Vít Rakušan (STAN), který věří, že vláda obdrží jmenování v půlce prosince.
8. 12. 2021Aktualizováno8. 12. 2021, 18:39|

Bartoš mluvil se Zemanem o digitalizaci a stavebním zákonu, zásadní rozpor podle šéfa Pirátů neměli

Prezident Miloš Zeman pondělní schůzkou s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem zahájil sérii jednání s kandidáty na ministry koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) s Piráty a Starosty. Bartoš je v nové vládě nominován na pozici vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Zeman chce schůzky s kandidáty na ministry dokončit příští pátek.
29. 11. 2021Aktualizováno29. 11. 2021, 20:28|