TÉMA

Molnupiravir

Rozšířený lék proti covidu by mohl pandemii zhoršit, varují vědci

Široce používaný lék proti covidu by mohl být příčinou vzniku nových variant viru SARS-CoV-2. U řady virologů to vyvolává obavy, že by mohl pandemii prodloužit a dokonce oživit. Lék molnupiravir, vyráběný společností Merck & Co., je navržen tak, aby zabíjel virus vyvoláním mutací ve virovém genomu. Průzkum virových genomů uvedený v nové studii, která zatím ale neprošla recenzním řízením, naznačuje, že někteří lidé léčení tímto lékem vytvářejí nové viry, které nejenže zůstávají životaschopné, ale také se šíří.
4. 2. 2023|

Lék molnupiravir na omikron zabírá, nemocnice přestávají podávat monoklonální protilátky

České nemocnice už měsíc podávají antivirotikum molnupiravir, zatím si pro něj na základě doporučení praktického lékaře přišlo přes 250 lidí. Lékaři naopak přestávají podávat infuzní monoklonální protilátky, které proti variantě omikron zřejmě nefungují. Zatímco v prosinci je běžně dostávalo kolem čtyř tisíc lidí týdně, v posledních sedmi dnech je zdravotníci podali jen 540 pacientům.
18. 1. 2022|

Za středu přibylo 11 625 nových případů covidu, nemocnice začínají s očkováním dětí

Ve středu v Česku přibylo 11 625 prokázaných případů koronaviru. Proti minulé středě je to pokles o zhruba 4500 nakažených. Denní počty nových případů zpomalují v mezitýdenním srovnání 14 dní v řadě. V nemocnicích bylo ve středu s koronavirem 5646 pacientů, v těžkém stavu je 942 z nich. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. Do ordinací praktických lékařů a dalších očkovacích center začala ve čtvrtek distribuční firma Avenier rozvážet vakcíny proti covidu-19 pro děti od pěti do jedenácti let. Fakultní nemocnice Brno a další zdravotnická zařízení, která už vakcíny mají, začínají ve čtvrtek děti očkovat.
16. 12. 2021Aktualizováno16. 12. 2021, 14:04|

Lék na covid od Pfizeru by mohl mít až devadesátiprocentní účinnost, avizuje Konvalinka

Do Česka dorazí v příštích dvou týdnech dvě zásilky léku molnupiravir proti covidu-19. Dohromady bude v zásilkách asi přes 14 tisíc dávek. Biochemik a prorektor pro vědeckou činnost Univerzity Karlovy Jan Konvalinka ho bere jako dobrou zprávu. Ještě větší naději ale vidí v léku od firmy Pfizer, který by měl zabránit většině úmrtí. Byl hostem Událostí, komentářů.
14. 12. 2021|

Pandemie ve světě: Slovensko chce seniorům za vakcinaci nabídnout poukazy na služby, Švédsko zavádí očkovací pasy

Slovenská vláda schválila návrh zákona, který umožňuje motivovat seniory k očkování proti covidu-19 poukazem 500 eur (12 750 korun) na úhradu různých služeb. Tamní ministerstvo financí odhaduje, že tuto nabídku využije asi milion lidí. Švédsko, které při minulých vlnách epidemie nemoci covid-19 uplatňovalo podstatně mírnější restrikce než zbytek Evropy, zavádí očkovací pasy.
1. 12. 2021Aktualizováno1. 12. 2021, 19:45|

Británie jako první schválila molnupiravir, lék proti covidu v tabletě. Zájem o něj má i Česko

Británie ve čtvrtek jako první země na světě schválila použití antivirotika molnupiravir pro léčbu covidu-19. Pilulku od americké farmaceutické společnosti Merck & Co lze jako první léčivo v tabletě používat i při domácí léčbě covidu. Podle výsledků klinických testů tento lék u nakažených koronavirem snižuje riziko hospitalizace a úmrtí nejméně na polovinu.
4. 11. 2021|