Téma Hospitalizace prezidenta

Hospitalizace prezidenta

Policie odložila případ možného neposkytnutí pomoci Zemanovi. Podezření se nepotvrdilo

Policisté ukončili prověřování okolí prezidenta Miloše Zemana kvůli možnému podezření z neposkytnutí pomoci v době před hospitalizací prezidenta. Podle policie se podezření z trestného činu nepotvrdilo. Na dotaz ČT to uvedl okresní státní zástupce Lukáš Hossinger z Okresního státního zastupitelství v Rakovníku. Policie si kvůli prověřování pozvala loni v listopadu několik zaměstnanců Pražského hradu k podání vysvětlení. Kromě šéfa ochranky prezidenta Martina Baláže vypovídal na policii také hradní protokolář Vladimír Kruliš nebo hradní kancléř Vratislav Mynář.

Policie odložila případ Zemanova podpisu ke svolání sněmovny. Listinu podepsal sám a při vědomí

Policie odložila případ podpisu prezidenta Miloše Zemana na listině o svolání ustavující schůze nově zvolených poslanců. Podle vyšetřovatelů prezident listinu podepsal sám, dobrovolně a při vědomí, sdělil mluvčí pražských státních zastupitelství Aleš Cimbala. Zeman dokument podepsal během své hospitalizace loni v říjnu. Listinu mu do Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) přinesl bývalý předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) a podepsanou ji pak ukázal médiím. Následně se začalo spekulovat o pravosti podpisu a policie řešila trestní oznámení kvůli možnému padělání veřejné listiny a přisvojení pravomoci úřadu.

Vondráček, Mynář a další lidé, kteří navštívili prezidenta v nemocnici bez respirátoru, dostali desetitisícovou pokutu

Pokutu deset tisíc korun udělilo ministerstvo obrany bývalému předsedovi Poslanecké sněmovny Radku Vondráčkovi (ANO), vedoucímu prezidentské kanceláře Vratislavu Mynářovi a dalším aktérům říjnového videa z návštěvy u hospitalizovaného prezidenta republiky, kteří neměli zakryté dýchací cesty respirátorem.

Prezident promluvil o své nemoci, trpí prý nechutenstvím

Prezident Miloš Zeman dnes v pořadu Partie Terezie Tománkové v CNN Prima News uvedl, že trpěl všední nemocí, a to nechutenstvím. Má kvůli tomu zavedenou vyživovací sondu do žaludku. Chirurg Pavel Pafko, který naznačil, že má Zeman cirhózu jater, podle prezidenta o jeho zdraví nic neví. Pafko je přitom členem jeho lékařského konzilia.

Fiala už chystá kompetenční žalobu. V pondělí se sejde s prezidentem Zemanem a oznámí další postup

Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) už připravuje kompetenční žalobu kvůli odmítavému postoji prezidenta Miloše Zemana jmenovat ministrem zahraničí Jana Lipavského (Piráti). Informovala o tom šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Fiala se s prezidentem na zámku v Lánech sejde v pondělí, závěry jednání o jmenování nové vlády představí téhož dne v podvečer v Praze společně s lídry čtveřice dalších koaličních stran. Přímo v Lánech, kde setkání proběhne, Fiala nevystoupí, uvádí to pozvánka na tiskovou konferenci.

Zdravotní stav prezidenta Zemana je uspokojivý a zlepšuje se, hodnotí předseda konzilia Zima

Klinický stav prezidenta Miloše Zemana je uspokojivý, stabilizovaný a vykazuje trvalé známky zlepšování. Lékařské konzilium se domnívá, že s doplněním rehabilitace by se mohl i nadále zlepšovat. Po pátečním jednání prezidentova lékařského konzilia to řekl jeho vedoucí, lékař Tomáš Zima.

Prezident probral se Síkelou podporu podnikání. Rakušan po schůzce věří v brzké jmenování celé vlády

Miloš Zeman ve středu odpoledne v Lánech jednal s kandidátem STAN na ministerstvo průmyslu a obchodu Jozefem Síkelou. Ten po setkání uvedl, že by se chtěl zaměřit na podporu podnikání, transformaci ekonomiky a zajištění energetické soběstačnosti. Předtím byl u prezidenta kandidát na ministra vnitra Vít Rakušan (STAN), který věří, že vláda obdrží jmenování v půlce prosince.

Soudní spor o jmenování ministra by trval týdny. Podle některých právníků může prezident návrh odmítnout

Většina ústavních právníků – nikoli však všichni, které Česká televize oslovila – se shoduje, že prezident Miloš Zeman nemá žádnou právní oporu pro to, aby se vyhnul jmenování jednoho z ministerských kandidátů, kterého ve vládě mít nechce. Podle Frekvence 1 doporučil Zeman na jednání v Lánech Janu Lipavskému (Piráti), aby se vzdal nominace na ministra zahraničních věcí. V minulosti zaznělo od něj i od premiéra Petra Fialy (ODS), že jednoho z kandidátů odmítá. Kdyby ani jedna strana neustoupila, mohl by se spor dostat k Ústavnímu soudu. V tom případě by ale hrozilo, že se jmenování nového kabinetu zdrží o několik týdnů.

Zeman vyzval podle Frekvence 1 Lipavského k odstoupení z kandidatury. Fiala na nominaci trvá

Prezident Miloš Zeman na zámku v Lánech přijal Jana Lipavského (Piráti), který je kandidátem na ministra zahraničních věcí. O bývalém poslanci se zároveň spekuluje jako o nominantovi, u nějž Zeman naznačil, že ho do vlády nejmenuje. Podle Frekvence 1 mu během jednání prezident doporučil z kandidatury odstoupit, Lipavského se ale zastali předseda Pirátů Ivan Bartoš i nový premiér Petr Fiala (ODS). Sám Lipavský bez bližšího uvedl, že diskuze s prezidentem byla věcná a korektní. Odpoledne měl prezident jednat také s kandidátem na ministra zemědělství Zdeňkem Nekulou (KDU-ČSL), schůzka se ale kvůli jeho pozitivnímu testu na korovirus zrušila.

Lipavský odmítá komentovat svůj rozhovor se Zemanem. Kandidaturu na ministra ale vzdávat nebude

Pirátský kandidát na ministra zahraničí v nové vládě Jan Lipavský odmítá komentovat úterní schůzku s prezidentem Milošem Zemanem. V Interview ČT24 nechtěl potvrdit informaci Frekvence 1, že ho hlava státu vyzvala k tomu, aby se kandidatury vzdal. Tak prý zní dohoda pětikoalice. Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) na Twitteru uvedl, že nominaci kandidátů na ministry měnit nebude. Sám Lipavský ujistil, že se kandidatury nevzdá.

Hlavní události

  • Prezident Miloš Zeman byl v pražské Ústřední vojenské nemocnici hospitalizovaný bezprostředně po sněmovních volbách, v neděli 10. října. Jednlo se již o druhou hospitalizaci od konce prázdnin.
  • Důvody hospitalizace nejsou přesně známé, Pražský hrad diagnózu nezveřejnil. Mediální výstupy první dámy Ivany Zemanové a kancléře Vratislava Mynáře se držely jen obecných prohlášení. Později chirurg Pavel Pafko, který je členem prezidentova lékařského konzilia, řekl, že Zeman má chronické jaterní onemocnění.
  • Podle stanoviska ÚVN zveřejněného v pondělí 18. října Senátem prezident nebyl schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti a jeho prognóza do budoucna byla krajně nejistá. Kancelář prezidenta prý tuto informaci obdržela již 13. října.
  • Kontroverze vzbudila návštěva dosluhujícího předsedy sněmovny Radka Vondráčka (ANO) u prezidenta ze 14. října, jejímž výstupem byl Zemanův podpis pod listinou svolávající novou sněmovnu. Setkání zorganizoval kancléř Mynář bez vědomí ÚVN. Kancléř čelí výzvám politické scény, aby na svou funkci rezignoval.
  • Senát a zástupci stran zvolených do nové sněmovny zahájili jednání o článku 66 Ústavy. Ten popisuje, za jakých okolností je možné přenést prezidentské pravomoci na další vrcholné ústavní činitele.
  • Ve čtvrtek 4. listopadu nemocnice prezidenta přeložila na rehabilitační oddělení.
  • Senátní komise pro ústavu uvedla 9. listopadu, že by nyní neměli zákonodárci jednat o případném přenesení prezidentských pravomocí, pokud se stav hlavy státu nezhorší.
  • Dne 15. listopadu byl Zeman přeložen na lůžko dlouhodobé péče.
  • Ve čtvrtek 25. listopadu byl prezident z Ústřední vojenské nemocnice propuštěn. Kvůli nákaze koronavirem se ale záhy vrátil. Znovu nemocnici opustil v sobotu 27. listopadu.

Kupka jednal s prezidentem o dopravě, slibuje až 40 kilometrů dálnic ročně. Do Lán přijela i Langšádlová

Čtyřicet kilometrů nových dálnic ročně by chtěl otevírat kandidát na vedení ministerstva dopravy Martin Kupka (ODS). Řekl po jednání s prezidentem Milošem Zemanem na zámku v Lánech. Kromě Kupky navštívila v pondělí prezidenta i kandidátka na ministryni pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09).

Zeman se sešel s Jurečkou. Řešili důchodovou reformu i zneužívání dávek

Prezident Miloš Zeman v pátek v Lánech absolvoval další ze schůzek s možnými členy nové vlády. Setkal se Marianem Jurečkou (KDU-ČSL), který je kandidátem na ministra práce a sociálních věcí a ve funkci by chtěl do dvou let prosadit změny v důchodovém systému. Politici spolu také mluvili o zneužívání sociálních dávek. Lidovecký šéf setkání označil za konstruktivní, k jeho vizím neměl prezident výhrady. Hlavě státu přivezl jako dárek knihu o historii lidovců a křesťanských hodnotách. Jurečka byl v předminulém volebním období ministrem zemědělství v tehdejší Sobotkově vládě.

Hubáčková v Lánech podpořila jádro, chce dořešit otravu Bečvy. Gazdík hovořil o změnách výuky i maturit

Anna Hubáčková, která by měla být ministryní životního prostředí v budoucí vládě Petra Fialy (ODS), hovořila o svých plánech na příští čtyři roky s prezidentem Milošem Zemanem. Věnovali se budoucnosti energetiky, v rozhovoru podpořila jádro. Neshodují se na kanálu Dunaj–Odra–Labe. Před ní navštívil hlavu státu i kandidát na ministra školství Petr Gazdík (STAN). Po jednání řekl, že se na většině věcí shodli. Probrali covidovou situaci ve školách i vizi na příští čtyři roky. V minulých dnech přijal Zeman dalších pět ministerských kandidátů v abecedním pořadí.

Prezident Zeman se sešel s dalšími kandidáty na ministry. Jednal s Blažkem a Černochovou

Prezident Miloš Zeman ve středu na zámku v Lánech přijal další dva kandidáty na ministry: Pavla Blažka (ODS), na spravedlnost a Janu Černochovou (ODS) na obranu. Blažek na brífinku po schůzce odmítl, že by se podílel na korupci, jak psaly server Aktuálně.cz a deník Hospodářské noviny. Černochová prezidenta seznámila s plánem na systematické navyšování rozpočtu resortu.

Prezident jmenoval Fialu předsedou vlády. Kabinet by mohl vzniknout v polovině prosince, čeká nový premiér

Prezident Miloš Zeman jmenoval novým premiérem Petra Fialu (ODS) a ten složil slib. Hradní kancelář připravil zvláštní opatření kvůli prezidentově nákaze koronavirem. Oba politiky proto oddělila průhledná stěna. Jmenování premiéra ještě neznamená, že nová vláda nastupuje, to se stane až po jmenování ministrů. Kandidáty na ně sice Fiala představil již v polovině listopadu, Zeman však dal najevo, že je s jednou nominací nespokojen. Po jmenování premiéra řekl, že platí, že od pondělí začnou jeho konzultace se všemi kandidáty na ministry, potrvají do 13. prosince.

Prezident se vrátil z nemocnice do Lán. Izolace kvůli koronaviru zkomplikuje jmenování premiéra

Krátce před čtvrtou odpoledne vjela do hlavní brány lánského zámku sanitka s prezidentem Milošem Zemanem, která o půl hodiny dříve opustila Ústřední vojenskou nemocnici. Hlava státu tak ukončila dvoudenní hospitalizaci. V nemocnici byl Zeman kvůli pozitivnímu testu na koronavirus. V neděli chce v Lánech jmenovat novým premiérem Petra Fialu (ODS), Hrad ale nesdělil, jakým způsobem se tak stane. Podle ministerstva zdravotnictví se i na prezidenta vztahuje povinnost zůstat dva týdny od pozitivního testu v izolaci.

Prezident chce jmenovat Fialu premiérem v neděli. Podle ministerstva zdravotnictví má být Zeman v izolaci, jmenovat může on-line

Petr Fiala (ODS) by měl být jmenován premiérem v neděli. Oznámil to mluvčí prezidenta republiky s tím, že v sobotu bude hlava státu propuštěna z nemocnice, kde je kvůli pozitivnímu testu na koronavirus. Plánované jmenování potvrdil i Fiala. Ten uvedl, že nezná hygienická opatření, která Hrad pro jmenování připravuje. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová však řekla, že by Miloš Zeman vzhledem k prokázané nákaze novým koronavirem měl být v izolaci. Podle ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha (za ANO) by mohl Zeman jmenovat nového premiéra on-line. S jeho výrokem souhlasí i šéf lékařského konzilia prezidenta republiky Tomáš Zima.

Prezidentův čtvrtek chronologicky: Propuštění z ÚVN, test a opětovná hospitalizace

Prezident Miloš Zeman je stále v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN), propuštěn má být v sobotu. Důvodem opětovné hospitalizace byl pozitivní test na covid-19. Zeman se údajně nakazil od pracovnice prezidentské kanceláře. V neděli chce jmenovat předsedu ODS Petra Fialu premiérem.

Zeman je pozitivní na covid a zpět v nemocnici. Pozastavil pracovní program, Fialu v pátek nejmenuje

Prezident Miloš Zeman má pozitivní test na covid-19, potvrdil v tiskové zprávě jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Krátce před půl osmou večer ho sanita převezla z Lán zpět do Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) v Praze. Po dobu léčby prezident pozastaví pracovní program, předsedu ODS Petra Fialu tak premiérem v pátek nejmenuje.

Prezident odjel z nemocnice do Lán. V pátek jmenuje Fialu, od pondělí se bude scházet s kandidáty na ministry

Prezident republiky Miloš Zeman opustil Ústřední vojenskou nemocnici, kde byl hospitalizován od 10. října. Sanitka v doprovodu kolony limuzín jej odvezla na lánský zámek, kde chce prezident v pátek v poledne jmenovat nového premiéra Petra Fialu (ODS), v dalším týdnu se bude setkávat s kandidáty na ministry. Starat se o něj bude společnost Senior Home Group, oznámila nemocnice.

Prezident Zeman bude ve čtvrtek propuštěn z nemocnice, píší Seznam Zprávy

Prezident Miloš Zeman by měl být ve čtvrtek propuštěn z Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN). S odvoláním na dva zdroje to uvedl server Seznam Zprávy. Propuštění je podle něj plánováno na dopoledne, záležet bude na aktuálním zdravotním stavu Zemana. Prezident z nemocnice zamíří na zámek do Lán. O čtvrtečním propuštění hovořil v rádiu Impuls i premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). V Lánech by měl Zeman v pátek jmenovat Petra Fialu (ODS) předsedou vlády.

Stav prezidenta se zlepšuje, může jmenovat Fialu, míní Zima

Zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana se dále zlepšuje. Neměl by pro něj podle vedoucího lékařského konzilia sledujícího prezidentův zdravotní stav Tomáše Zimy být problém jmenovat v pátek Petra Fialu (ODS) předsedou vlády, sejít se s kandidáty na ministry a snad ani na Nový rok rozdat státní vyznamenání. Tomáš Zima hovořil o zdravotním stavu Miloše Zemana v 90' ČT24, rozhovor s ním vedla Tereza Řezníčková.

V první polovině života žijeme tak, jak nás stvořili rodiče, ve druhé ale už podle svého, řekl Pafko Zemanovi

Profesor Pavel Pafko je lékařem rytířského stavu a nedávno se stal laureátem ceny Arnošta Lustiga, operoval Václava Havla a nyní patří do konzilia, které se stará i o prezidenta Miloše Zemana. Tomu podle svých slov řekl jednu větu: „‚V první polovině života žijeme tak, jak nás stvořili rodiče, v druhé žijeme už podle svého.‘ To znamená, svou životosprávou si manažujeme svůj život,“ přiblížil v speciálním Interview ČT24.

Zeman jmenuje Fialu 26. listopadu. Chce „vetovat“ jednoho kandidáta na ministra

Miloš Zeman v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) přijal předsedu ODS a kandidáta na premiéra Petra Fialu. Ten prezidentovi předložil seznam kandidátů na ministerské posty. Zároveň mu oznámil, že kabinet je připraven okamžitě převzít moc. Zeman by Fialu chtěl jmenovat 26. listopadu v Lánech a pak se sejít se všemi kandidáty na ministry. K jednomu z nich má výhrady a prohlásil, že k němu vztáhne své „veto“, osobně ho nezná. Věří, že nemocnici opustí v příštích dnech.