TÉMA

Joseph Wu

Tchajwanský ministr poděkoval Česku za podporu. Podle prezidenta Pavla sleduje Čína podobné cíle jako Rusko

Čína se podle prezidenta Petra Pavla chová na mezinárodním poli jinak než Rusko, sleduje ale podobné cíle. Řekl to na pražské konferenci nevládní organizace Evropské hodnoty, které se účastnil také tchajwanský ministr zahraničí Joseph Wu. Pavel apeloval na jednotu mezi západními zeměmi. Podpora demokratického světa Tchaj-wanu je podle něj naprosto nezbytná.
14. 6. 2023Aktualizováno14. 6. 2023, 21:11|

Tchajwanský ministr zahraničí se sešel s Vystrčilem, jednali o Ukrajině či závislosti na Číně a Rusku

Tchajwanský ministr zahraničí Joseph Wu se odpoledne sešel s předsedou českého Senátu Milošem Vystrčilem (ODS). V pražském Valdštejnském paláci je čekalo asi půlhodinové soukromé jednání, následovala schůzka delegací. Podle tiskové tajemnice Senátu Lady Faldynové mluvili například o strategické závislosti na Rusku a Číně a jejích dopadech, věnovali se i situaci na Ukrajině, otázce zapojení Pekingu do tohoto konfliktu a další tchajwanské pomoci napadené zemi.
13. 6. 2023|

Česko je jedním z největších přátel Tchaj-wanu, řekla Pekarová Adamová na návštěvě ostrova

Podpora demokratické vlády proti stále agresivnější politice Pekingu je hlavním cílem cesty předsedkyně české Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) na Tchaj-wan. Jen během neděle narušily tchajwanský prostor čtyři čínské válečné lodě a jeden vrtulník. Vyostřená je také diplomatická fronta.
26. 3. 2023|

Honduras ukončil diplomatické vztahy s Tchaj-wanem a obrátil se k Číně

Honduras po mnoha desítkách let ukončil diplomatické styky s Tchaj-wanem, a otevírá si tím cestu k navázání vztahů s Čínou, uvedla v neděli agentura AP. Tchaj-wan na krok reagoval oznámením o ukončení diplomatických vztahů s Hondurasem. Asijskému ostrovnímu státu, který Čína považuje za jednu ze svých provincií, nově zůstává pouze třináct zemí, které uznávají jeho samostatnost.
26. 3. 2023Aktualizováno26. 3. 2023, 10:26|

Čína uvalila sankce na představitele Tchaj-wanu kvůli podpoře nezávislosti ostrova

Čína uvalila sankce na sedm tchajwanských činitelů včetně diplomatické zástupkyně ve Spojených státech. Chce je tím potrestat za údajnou podporu nezávislosti Tchaj-wanu, uvedla agentura Reuters s odvoláním na čínská státní média. Tchajwanské ministerstvo zahraničí sankce odsoudilo a označilo je za zastrašování.
16. 8. 2022Aktualizováno16. 8. 2022, 07:52|

Rozvíjet vztahy s Tchaj-wanem je namístě, shodli se Kohout a Vondra

Šéf horní komory Miloš Vystrčil (ODS) se ve středu sešel s tchajwanským ministrem zahraničí Josephem Wu. Čína, která ostrov považuje za svou součást, už v minulých dnech návštěvu tchajwanské delegace v Česku kritizovala. Náměstek ministra zahraničí Jan Kohout a europoslanec Alexandr Vondra (ODS) se ve středečních Událostech, komentářích shodli, že rozvíjet vztahy s Tchaj-wanem je správným krokem. Bývalý poslanec Jan Lipavský (Piráti), o němž se mluví v souvislosti s kandidaturou na šéfa diplomacie, akcentoval sebevědomí zahraniční politiky.
28. 10. 2021|

Vystrčil v Senátu ocenil tchajwanského ministra. Čínská ambasáda protestuje

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) jednal s tchajwanským ministrem zahraničí Josephem Wuem o hospodářské spolupráci či kybernetické bezpečnosti. Předal mu také Stříbrnou medaili předsedy Senátu za přispění k rozvoji česko-tchajwanských vztahů a za obhajobu demokracie a svobody. Wu ocenil za demokratické hodnoty Václava Havla a bývalého šéfa horní komory Jaroslava Kuberu. Čína Wuovu návštěvu Česka odsoudila a avizovala, že učiní nezbytné kroky.
27. 10. 2021|

Vyloučení z OSN otřáslo pozicí Tchaj-wanu. Z reprezentanta celé Číny se stala neuznaná země

Čínská republika a Čínská lidová republika. Tak se jmenují dva dosavadní zástupci Číny v Radě bezpečnosti OSN. Až do roku 1971 držela křeslo Čínská republika – což je formální název Tchaj-wanu – tehdy ovládaná vojenským režimem generála Čankajška. Čínská republika tehdy v organizaci reprezentovala nejen ostrov, ale i celou pevninskou Čínu. Před padesáti lety však OSN dala přednost komunistické Čínské lidové republice. Tchaj-wan ztratil křeslo v Radě bezpečnosti i členství v OSN a mezinárodní postavení. Peking ho považuje za svou provincii, ostrov se ale o návrat do OSN i nadále snaží.
25. 10. 2021|

Šéf tchajwanské diplomacie navštíví Česko a Slovensko, Čína se zlobí

Čína vyjádřila rozhořčení nad plánovanou návštěvou tchajwanského ministra zahraničí Josepha Wua v České republice a na Slovensku. Ministr se nejprve v úterý zúčastní na Slovensku ekonomické konference a poté se vydá do Prahy, kde se sejde s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) a pravděpodobně i s pražským primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti). Vystrčil a Hřib loni Tchaj-wan navštívili a vyvolali tím ostrou reakci Pekingu.
21. 10. 2021|