TÉMA

Nezákonné stíhání

Soud přiznal bývalému primátorovi Prahy Hudečkovi odškodné přes 760 tisíc za kauzu Opencard

Soud přiznal bývalému pražskému primátorovi Tomáši Hudečkovi zhruba 763 tisíc korun jako odškodné za nezákonné stíhání v kauze Opencard. Rozsudek není pravomocný a strany se mohou odvolat. Někdejší komunální politik z TOP 09 získal už dříve od ministerstva spravedlnosti milion korun za způsobenou nemajetkovou újmu a za výdaje na právníky. V žalobě žádal dalších 7,6 milionu korun.
14. 2. 2024|

Exministryně Parkanová znovu narazila u soudu s požadavkem na vyšší odškodnění za stíhání

Bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová se musí spokojit s 1,6 milionu korun, které v minulosti dostala od resortu spravedlnosti za nezákonné trestní stíhání. U soudu znovu neuspěla s požadavkem na dalších zhruba 8,5 milionu. Soudkyně sice ve čtvrtek ráno vyhlásila verdikt, ale odůvodnění nepřečetla, protože na vyhlášení nepřišel nikdo z účastníků jednání – Parkanová, její právní zástupce ani zástupce ministerstva spravedlnosti.
25. 1. 2024Aktualizováno25. 1. 2024, 13:35|

Zdravotní sestra z kauzy chlapce v kómatu dostala odškodné za nezákonné stíhání

Zdravotní sestra Alena Chovancová získala 80 tisíc korun za nezákonné stíhání v případu chlapce, který po operaci mandlí v pardubické nemocnici zůstal v bdělém kómatu. Odškodnění jí přiznalo ministerstvo spravedlnosti. Žena, kterou soud pravomocně zprostil obžaloby, požadovala přes 1,1 milionu. Na ministerstvo zároveň podala žalobu, kterou bude projednávat pardubický okresní soud. V kauze padly dvě podmínky pro lékařku a zdravotní sestru.
1. 8. 2023|

Parkanová dál usiluje o milionové odškodnění za stíhání v kauze CASA, proti rozsudku se odvolala

Bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP 09) se odvolala proti rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 2, který jí nepřiznal nárok na další odškodnění za nezákonné dlouholeté stíhání v kauze armádních letounů CASA. České televizi to řekla mluvčí soudu Marcela Pröllerová. Ministerstvo spravedlnosti se Parkanové omluvilo a zaplatilo jí 1,6 milionu korun, ale bývalá politička žádala dalších zhruba 8,5 milionu.
17. 5. 2023|

Stát musí zaplatit přes milion korun exmanažerovi ŘSD Halovi kvůli nezákonnému stíhání

Stát vyplatí přes milion korun Michalu Halovi, který v minulosti působil ve vedení Ředitelství silnic a dálnic, ale potom ho policie obvinila nejprve z korupce a později ještě z držení dětské pornografie. V obou případech byl očištěn. Částku, kterou nyní Hala pravomocně vysoudil, tvoří zejména náhrada ušlého zisku.
19. 4. 2023|

Diplomat Karlík nezíská dalších 271 tisíc za stíhání v kauze Promopro. Nejvyšší soud odmítl jeho dovolání

Diplomat Radomír Karlík nedostane dalších 271 tisíc korun za ušlý zisk kvůli nezákonnému stíhání v kauze Promopro. Nejvyšší soud odmítl jeho dovolání. ČT to řekla Marcela Pröllerová z Obvodního soudu pro Prahu 2, který se případem zabýval v první instanci. Soudy přiznaly Karlíkovi tři sta tisíc korun za nemajetkovou újmu, dalších přibližně tři sta tisíc mu dříve dobrovolně vyplatilo ministerstvo spravedlnosti. Kariérní diplomat se po státu domáhal celkového odškodného 6,4 milionu korun.
24. 3. 2023|

Zdravotní sestra Marešová dostane od státu odškodné přes dva miliony korun za nezákonné stíhání

Odvolací soud rozhodl o odškodném pro Věru Marešovou za nezákonné stíhání ve výši 2,27 milionu korun plus náklady na soudní řízení a úroky. Zdravotní sestra z nemocnice v Rumburku čelila obvinění z vražd šesti pacientů. Odškodnění značně převyšuje běžně přiznávané částky. Osvobozená žena žádala celkem pět milionů.
13. 4. 2022Aktualizováno13. 4. 2022, 12:12|

Grygárek vysoudil dalších 520 tisíc korun za své nezákonné stíhání

Odvolací soud ve středu přiřknul bývalému náměstkovi pražského vrchního státního zastupitelství Liboru Grygárkovi 520 tisíc korun jako odškodnění za dlouholeté nezákonné stíhání. Spolu se 480 tisíci, které mu ministerstvo vyplatilo již dříve, tak právník dostane od úřadu milion a úroky. Verdikt je pravomocný. Nárok na omluvný dopis od ministerstva Grygárkovi přiznal již prvoinstanční soud. Úřad se proti rozhodnutí neodvolával.
13. 10. 2021|