TÉMA

Školák

Města pomáhají s výbavou pro školáky, darují aktovky, pastelky či svačinové boxy

Radnice českých měst pomáhají rodinám s výbavou do škol. V Brně a Plzni darují školákům balíčky se základními potřebami, v Praze pořádají sbírky aktovek, v Ústí nad Labem zase dostanou prvňáčci od města finanční příspěvek. Za učební pomůcky rodiče se začátkem školy zaplatí tisíce korun. Základní povinná výbava pro prvňáky vyjde podle zjištění ČT zhruba na pět tisíc korun.
30. 7. 2023|

Soud zpřísnil trest řidiči autobusu, který usmrtil dítě. Řídil v pantoflích a nereagoval profesionálně

Odvolací Krajský soud v Praze udělil řidiči autobusu, který ve Slaném v roce 2020 usmrtil sedmileté dítě, dvouletý trest vězení s podmíněným odkladem na tři roky. Zároveň po dobu pěti let nesmí řídit. Rozhodnutí je pravomocné. České televizi informaci sdělila mluvčí soudu Hana Černá. Podle rozsudku se muž dopustil usmrcení z nedbalosti se zpřísněnou sazbou.
29. 6. 2023|

U jednotných přijímacích zkoušek z matematiky se školáci zhoršili, uvedl Cermat

Výsledky jednotných přijímacích zkoušek z matematiky, které dělali uchazeči o studium čtyřletých středoškolských oborů s maturitou a víceletých gymnázií, se letos oproti roku 2022 zhoršily. V češtině byli školáci podobně úspěšní jako jejich vrstevníci o rok dříve. Vyplývá to z údajů Cermatu o výsledcích jednotných zkoušek, které poskytla mluvčí státní organizace Jana Patáková. Kolik žáků u přijímacích zkoušek uspělo a jaký výsledek stačil k přijetí, není z údajů zřejmé. O přijetí či nepřijetí rozhodují ředitelé jednotlivých škol, kterým Cermat výsledky zkoušek předal.
28. 4. 2023Aktualizováno28. 4. 2023, 15:12|

Policejní zákrok proti patnáctiletému chlapci na Babišově mítinku byl podle GIBS v pořádku

Podle Generální inspekce bezpečnostních sborů byl v pořádku policejní zákrok proti školákovi na mítinku předsedy opozičního ANO Andreje Babiše v Borovanech. Inspekce se zabývala tím, že neuniformovaní policisté zaklekli školáka, který předtím podle týdeníku Respekt odnesl Babišovi reproduktor. Konstatovala, že zákrok a použití donucovacích prostředků byly oprávněné, přiměřené a v souladu s předpisy. Sbor nyní prověřuje trestní oznámení na chlapcovu matku, jak zjistili Reportéři ČT.
10. 10. 2022Aktualizováno10. 10. 2022, 22:11|

„Ta čepice neměla na jeho hlavě co dělat,“ řekl Vondrášek na adresu policisty z Babišova mítinku

S policistou, který před zákrokem na politickém mítinku Andreje Babiše (ANO) s občany nosil na hlavě propagační čepici Babišova hnutí, už bylo zahájeno kázeňské řízení. Řekl to policejní prezident Martin Vondrášek v Interview ČT24. Důvody samotného kontroverzního policejního zákroku hájil, podle něj policie zakročila proti pachateli přestupku. Zda byl zásah nepřiměřený, je podle něj potřeba prošetřit, do té doby se omlouvat za jednání policie nehodlá.
5. 8. 2022|

Školáky zřejmě čekají na podzim další tři kola testování

Školáky zřejmě během podzimu čeká další testování na covid-19, pravděpodobně tři kola jako v září. Na dotaz ČTK to uvedl Kryštof Berka z tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví. Kdy přesně se testování školáků uskuteční, zatím resort neuvedl. Neoficiálně se mluví o dnech kolem podzimních prázdnin, které budou ve středu 27. a v pátek 29. října. Ministerstvo školství žádné informace o testování nemá.
6. 10. 2021Aktualizováno6. 10. 2021, 22:52|