TÉMA

Karcinogeny

Kontroly odhalily nelegální přimíchávání karcinogenních látek do propan-butanu

Kontroly České inspekce životního prostředí (ČIŽP) ukázaly na nelegální přimíchávání karcinogenních látek do propan-butanu pro spotřebitelské použití. Týká se to společností Tempo gas a Kralupol, za toto jednání jim hrozí pokuty ve výši jednoho milionu korun, uvedla inspekce v tiskové zprávě. Firma Tempo gas z Hradce Králové pochybení odmítla.
12. 12. 2023Aktualizováno12. 12. 2023, 14:16|

Znečišťovatelé loni vypustili více karcinogenů, nejhorší byla Spolana, uvedli ekologové

Ekologické organizace Arnika a Hnutí Duha loni v Česku zaznamenaly meziroční nárůst vypouštění rakovinotvorných a mutagenních látek. Vzrostly i emise skleníkových plynů a rtuti, naopak pokleslo množství látek nebezpečných pro vodní organismy nebo emise plynů způsobujících kyselé srážky. Největším znečišťovatelem, pokud jde o vypouštění látek poškozujících lidské zdraví, je už poosmé neratovická Spolana.
18. 10. 2022Aktualizováno18. 10. 2022, 17:12|

Znalec dostal za posudek na aplikaci desinfekčního nástřiku v prostějovských školách pokutu

Posudek, kterým prostějovská radnice obhajovala loňský dezinfekční nástřik v mateřských a základních školách, v mnoha ohledech odporoval zákonu o znalcích. Odborník, který ho zpracoval, dostal od ministerstva spravedlnosti pokutu. Město aplikaci látky s obsahem oxidu titaničitého dál hájí, podle jeho zástupců chtělo v době koronavirové pandemie zajistit bezpečí školáků. Podle rodičů dětí ale látka do škol nepatří.
9. 8. 2022|

Nejvíc potenciálně rakovinotvorných látek loni vypustila opět Spolana

V Česku loni vzrostlo množství vypouštěných rakovinotvorných látek nebo těch, které poškozují hormonální systém. Naopak klesly emise skleníkových plynů a rtuti. Vyplývá to z dat, která zveřejnila ekologická organizace Arnika. Největší podíl na znečištění má podle zveřejněných žebříčků opět neratovická chemická továrna Spolana.
6. 10. 2021|