TÉMA

Opatrovnictví

Rozvody mají být rychlejší a ty smírné i levnější, plánuje ministerstvo. Novelou chce také zakázat bití dětí

Soudy by podle návrhu nové legislativy neměly v budoucnu při rozvodech zjišťovat příčinu rozvratu manželství a mělo by se spojit rozvodové a opatrovnické řízení o děti. Ministerstvo spravedlnosti, které připravuje novelu občanského zákoníku zavádějící tyto změny, chce, aby začaly platit od počátku roku 2025. Součástí novely má být i zákaz fyzického trestání dětí nebo změny ve vymáhání výživného.
23. 10. 2023Aktualizováno23. 10. 2023, 19:55|

Nesporné rozvody manželství s dětmi by mohli řešit notáři. Návrh projednají poslanci

Jednoduché rozvody by podle notářské komory mohli řešit místo soudů notáři. Návrh by ulevil justici i manželům, kteří se sami umí domluvit – tedy dopředu uzavřou dohodu o majetku a výchově dětí. V takových případech by už nemuseli k opatrovnickému soudu, ale rovnou by byli rozvedeni. Návrh nyní projednají poslanci ve sněmovně.
4. 1. 2023|

Rozvody manželství s dětmi by se mohly zjednodušit. Poslanci připravují hned dvě možnosti

V loňském roce se v České republice rozvedlo přes jednadvacet tisíc párů. Přestože většina z nich přichází k soudu už s dohodou o tom, jak se postarají o děti a jak si rozdělí majetek, musí absolvovat dvě řízení – opatrovnické a rozvodové. Celý proces tak trvá mnohdy i rok. To by se nyní mělo změnit a ve hře jsou dokonce dva návrhy, které chtějí rozvody zjednodušit a zlevnit.
6. 11. 2022|

Soud ukončil opatrovnictví týkající se majetku i soukromí zpěvačky Britney Spearsové

Soud v Los Angeles v pátek ukončil téměř čtrnáct let trvající opatrovnictví týkající se majetku i soukromých záležitostí americké popové zpěvačky Britney Spearsové. Její fanoušci před soudní budovou přivítali rozhodnutí jásotem. Devětatřicetiletá Spearsová se pátečního soudního slyšení nezúčastnila, na svém instagramovém účtu nicméně uvedla, že jde o nejlepší den v jejím životě.
13. 11. 2021|

Ústavní soud zrušil nižší odměňování advokátů za některé opatrovnické úkony

Ústavní soud (ÚS) definitivně zrušil spornou část advokátního tarifu, která přiznávala advokátům nižší odměny za některé opatrovnické úkony. Už dříve soudci ustanovení proškrtali s vysvětlením, že pro nižší odměnu oproti jiným právním úkonům není pádný důvod. Prohlásili za protiústavní i dosud platné části, a to na základě návrhu veřejného ochránce práv Stanislava Křečka.
1. 11. 2021Aktualizováno1. 11. 2021, 16:31|

Bývalá letitá starostka Čejče údajně způsobila obci i lidem milionové škody. Vinu odmítá

Krajský soud v Brně se v úterý začal zabývat případem bývalé starostky Čejče na Hodonínsku Marty Výmolové, kterou žalobce viní z toho, že obci během svého vedení způsobila škodu 3,8 milionu korun a jednotlivé lidi připravila o 17 milionů korun. Za zpronevěru, zvlášť závažný podvod a zneužití pravomoci úřední osoby a pokus o podvod jí hrozí až deset let vězení. Výmolová před soudem řekla, že se necítí být vinna.
12. 10. 2021|

Konec „kafkovské noční můry“. Soud rozhodl, že otec Britney Spearsové už nebude jejím opatrovníkem

Soud v Los Angeles rozhodl, že otec popové zpěvačky Britney Spearsové už nebude jejím opatrovníkem. Informovala o tom agentura AP, která připomíná, že James Spears kontroloval finanční záležitosti své dcery třináct let.
30. 9. 2021|