TÉMA

RT

Ze změn na Twitteru těží ruská i čínská propaganda, tvrdí výzkumníci

Účty na sociální síti Twitter, které provozují autoritářské vlády v Rusku, Číně a Íránu, těží z nedávných změn na této sociální síti – umožňují jim snáze získávat nové sledující a šířit propagandu a dezinformace mezi větším publikem. S odvoláním na výzkumníky věnující se tomuto tématu to napsala agentura AP.
25. 4. 2023|

Ruský moderátor vyzýval k utopení či upálení ukrajinských dětí. „Nechal jsem se unést,“ kaje se

Moderátor ruské televize RT Anton Krasovskij, který z obrazovky vyzýval k utopení či upálení ukrajinských dětí, se v pondělí omluvil a požádal o odpuštění za svá slova. Stalo se tak poté, co s ním televize pozastavila spolupráci a šéf ruské kriminální ústředny na podnět jednoho z uživatelů sociálních sítí nařídil prověřit situaci po výrocích Krasovského. Oznámila to ruská média.
24. 10. 2022|

Proruská propaganda se šíří Západu navzdory. Objevuje se i na dosud neaktivních webech

Po únorové invazi Ruska na Ukrajinu Evropská unie zablokovala prokremelské kanály RT a Sputnik šířící propagandu a dezinformace o válce. Téměř popůl roce se ale počet stránek, které vydávají stejný obsah, zvýšil, tvrdí agentura AP. Rusko totiž našlo způsoby, jak zákaz obcházet. V prostředí Latinské Ameriky a Blízkého východu navíc fake news žádným omezením nečelí. Přibývají i nové narativy, které například útočí na humanitární organizace.
12. 8. 2022|

Tribunál Soudního dvora EU potvrdil zákaz vysílání ruské televize RT

Tribunál Soudního dvora Evropské unie potvrdil březnový zákaz vysílání ruské televize RT (dříve Russia Today) v EU kvůli systematickému šíření dezinformací. Informovala o tom agentura Reuters. Soud podle agentury AFP zamítl žádost RT France o zrušení pozastavení jejího vysílání, které Unie nařídila v rámci protiruských sankcí. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov označil verdikt za „extrémně negativní“ a pohrozil podobnými kroky vůči západním médiím v Rusku. Jejich většina tam nicméně již blokovaná je.
27. 7. 2022|

Unie poprvé koupí zbraně nečlenské zemi. Ruské banky odpojí od SWIFT

Evropská unie zmrazí aktiva ruské centrální banky, vykáže vlivné ruské banky z mezinárodního platebního systému SWIFT a uzavře nebe pro jakékoliv ruské letadlo. V neděli to oznámila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a potvrdilo večerní zasedání unijních ministrů zahraničí. Sankce zamíří i na Bělorusko jako režim „kolaborující“ na ruské agresi vůči Ukrajině. Sedmadvacítka dá navíc 450 milionů eur na vyzbrojení Ukrajiny. Von der Leyenová také v neděli v rozhovoru sdělila, že Ukrajina patří do Evropské unie a blok by si přál, aby se časem stala jeho součástí.
27. 2. 2022Aktualizováno28. 2. 2022, 02:37|

Rusko ukončí vysílání Deutsche Welle na svém území. Reaguje na zákaz RT v Německu

Rusko nařídilo uzavření zpravodajské kanceláře německé veřejnoprávní stanice Deutsche Welle v zemi, zruší akreditaci jejím zaměstnancům a zakáže její vysílání na území federace. Ve čtvrtek o tom informovaly tiskové agentury s odvoláním na ruské ministerstvo zahraničí. Moskva podle nich tento krok činí v reakci na nedávný zákaz vysílání ruské státní televize RT (dříve Russia Toda) v Německu. Ředitel Deutsche Welle označil ruské kroky za přehnané a absurdní, společnost se hodlá právně bránit.
3. 2. 2022Aktualizováno3. 2. 2022, 17:08|

Berlín zastavil německé vysílání ruského kanálu RT, stanice podle úřadů nepožádala o licenci

Německý televizní regulátor MABB dosáhl zastavení satelitního vysílání ruského kanálu RT v němčině. Kanál RT v němčině odstranila společnost Eutelsat, která satelitní vysílání provozuje. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci nevyloučil odvetu. Podle odborníků televize RT, dříve známá jako Russia Today, šíří ruskou vládní propagandu.
22. 12. 2021|

Russia Today chce práva na označení „zahraniční agent“. Dělá si monopol, tvrdí Meduza

Ruský státní mediální holding Rossija segodňa, známý spíše pod anglickou zkratkou RT jako Russia Today, usiluje o výlučná práva a monopol na značku „zahraniční agent“. Upozornil na to nezávislý zpravodajský server Meduza v souvislosti s žalobou RT proti moskevskému obchodu Feelosophy Store, který začal nabízet trička s potiskem „zahraniční agent“ právě na podporu Meduzy. Té tuto hanlivou nálepku přiřkly úřady letos na jaře.
16. 12. 2021|

Ruská cenzura pohrozila Googlu, že v zemi zablokuje YouTube

Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor pohrozil americké internetové společnosti Google, že v Rusku zablokuje její platformu YouTube, pokud nezruší omezení uvalená na kanály ruské státní televize RT. YouTube v úterý zablokoval kvůli dezinformacím o pandemii dva německojazyčné kanály televize RT, považované za nástroj propagandy Kremlu. Mluvčí Kremlu ve středu řekl, že úřady takové kroky nemohou tolerovat.
29. 9. 2021|