TÉMA

Vrácení

Ústavní soud odmítl stížnost bývalého generálního ředitele Olmy. Bránil se vrácení odměn

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnosti Jiřího Gavendy v letitém sporu s někdejším zaměstnavatelem, mlékárenskou společností Olma. Šlo o oboustranné finanční nároky z doby, kdy Gavenda působil jako generální ředitel a zároveň jako předseda představenstva. Justice ale po jistou dobu takový souběh pozic nepřipouštěla.
23. 1. 2024|

Památkáři museli vrátit třísetmilionovou dotaci na opravu barokního areálu v Kuksu

Národní památkový ústav (NPÚ) musel vrátit dotaci 314 milionů korun z evropských fondů i národních zdrojů na opravu barokního areálu v Kuksu na Trutnovsku. Uvedl to regionální ředitel NPÚ Miloš Kadlec. Za zmanipulování zakázky na rekonstrukci Kuksu soudy poslaly do vězení tři muže včetně jednoho bývalého zaměstnance NPÚ, čtvrtá obžalovaná dostala podmíněný trest.
7. 4. 2023Aktualizováno7. 4. 2023, 20:09|

Češi do lékáren vracejí čím dál více nepoužitých léčiv, loni jich odevzdali rekordních 800 tun

Do lékáren se loni vrátilo téměř osm set tun nepoužitých nebo expirovaných léčiv. To je o dvanáct procent více než v roce 2021. Stát za likvidaci tohoto nebezpečného odpadu loni zaplatil přes 38 milionů korun. Vyplývá to z dat, které České televizi poskytly jednotlivé kraje. Podle mluvčí České lékárnické komory Michaely Bažantové stojí za nárůstem vrácených léčiv stoupající odpovědnost lidí vůči životnímu prostředí.
18. 3. 2023|

Nevhodné dárky je většinou možné vrátit nebo vyměnit v prodejně, podmínky ale určuje obchodník

Obchody po vánoční pauze v úterý zase otevírají. V některých začíná výprodej zboží za zvýhodněné ceny. Zamíří do nich ale i ti, kteří dostali nevhodné dárky a budou je chtít vrátit nebo vyměnit.
27. 12. 2022|

Pozemek u Stromovky zabrali v roce 1968 Rusové. Praha řeší, jak jej dostat zpět

Ještě před jednadvacátým srpnem 1968 patřil půlhektarový pozemek s pěti bytovými domy u pražské Stromovky k veřejnému parku a byl volně přístupný. Během invaze se tady ale ve stanech utábořili vojáci a Rusové se už území nevzdali, pozemek nyní patří k ruské ambasádě. Praha řeší, jak jej dostat zpět.
21. 8. 2022|

Ukrajinu zklamalo rozhodnutí Kanady vrátit do Německa ruskou turbínu pro Nord Stream 1

Ukrajinská ministerstva energetiky a zahraničí vyjádřila v neděli hluboké zklamání z rozhodnutí Kanady vrátit do Německa ruskou turbínu, jejíž opravu v Kanadě zajistila německá společnost Siemens Energy a která je určena pro plynovod Nord Stream 1. V prohlášení zveřejněném na internetových stránkách ministerstva energetiky Ukrajina vyzvala kanadskou vládu, aby své rozhodnutí změnila.
10. 7. 2022Aktualizováno10. 7. 2022, 19:20|

30 let zpět: Pomalá restituce zámku Stránov

Potíže restituentů při navracení komunisty zabaveného majetku líčí reportáž z 21. ledna 1992. Majitel zámku Stránov uvádí, že o navrácení požádal téměř před rokem, ale úřady si dávají na čas.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
21. 1. 2022|

Nymburské nemocnici došly zásoby podpažních berlí, důvodem je nedostatek hliníku

Nemocnice v Nymburku hlásí velký nedostatek některých zdravotnických pomůcek, zejména podpažních berlí. Důvodem je vysoká cena hliníku a jeho nedostatek či výpadek některých dodávek. Nemocnice tak oslovila i veřejnost a své pacienty, aby jim berle, které už nepotřebují, přinesli. Několik lidí se už ozvalo, do zdravotnického zařízení přinesli celkem 24 párů berlí. Pomůcku lékaři dávají zejména pacientům po operacích zad či dolních končetin.
3. 11. 2021|

Spojené státy vrátily Iráku vzácnou tabulku s Eposem o Gilgamešovi

Spojené státy vrátily Iráku vzácnou tabulku s úryvky Eposu o Gilgamešovi. Odhaduje se, že artefakt je starý zhruba tři a půl tisíce let. Z Iráku zmizel na začátku 90. let, v roce 2017 ho však objevil znalec ve sbírkách washingtonského Muzea bible, které patří majitelům obchodního řetězce Hobby Lobby, uvedla agentura AFP.
24. 9. 2021|