TÉMA

Poškození finančních zájmů EU

Za korupci v dopravním podniku uložil soud bývalému libereckému zastupiteli Šulcovi podmínku

Podmíněný a peněžitý trest uložil soud v Liberci bývalému libereckému zastupiteli Pavlu Šulcovi (tehdy ANO) za přijetí úplatku přes dva miliony korun v době, kdy působil v představenstvu Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ). Soud schválil návrh dohody o vině a trestu, kterou pětačtyřicetiletý muž uzavřel s žalobcem. Šulc dostal tříletý podmíněný trest se zkušební dobou tři roky a peněžitý trest 2,21 milionu korun. Jeho obžalovaná firma Smartkonstrukt musí zaplatit sto tisíc korun, i u té soud schválil dohodu o vině a trestu.
8. 2. 2024Aktualizováno8. 2. 2024, 14:48|

Kvůli projektu Technologického parku v Písku padla obžaloba. Trojice podle ní z EU vylákala kolem 200 milionů

Státní zástupce obžaloval tři lidi z dotačního podvodu v souvislosti s projektem Technologického parku v Písku. ČT to řekl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Trojice podle policie vylákala na projekt 226 milionů korun, z nichž ve většině jde o finance Evropské unie. Obvinění měli k podvodu využít personální propojení mezi zhotovitelem projektu a žadatelem o dotaci. Hrozí jim pět až deset let vězení.
30. 1. 2024|

Policie obvinila šest lidí a tři firmy z dotačního podvodu za 30 milionů na opravy domů

Královéhradečtí kriminalisté obvinili šest lidí a tři firmy z podvodu při získávání dotací od státu a z evropských fondů na rekonstrukce bytových domů v Královéhradeckém, Libereckém a Středočeském kraji. Způsobená škoda podle detektivů činí téměř 30 milionů korun, uvedla mluvčí hradecké policie Iva Kormošová.
9. 11. 2023|

V dotační kauze termálních lázní v Chrastavě soud uznal vinnými všech jedenáct obžalovaných

Krajský soud v Liberci uznal vinnými všech jedenáct obžalovaných včetně bývalého europoslance Roberta Duška (Socdem) v dotační kauze, která je spjatá s výstavbou termálních lázní v Chrastavě, opravou hotelu Praha v Jablonci nad Nisou a rekonstrukcí Liberecké výšiny. Na dotacích tyto tři stavby získaly před více než deseti lety bezmála dvě stě milionů korun, podle obžaloby protiprávně. Duškovi soud uložil za přijetí úplatku pětileté vězení a peněžitý trest půl milionu korun. Nepodmíněné tresty dostali i další čtyři obžalovaní, ostatní podmíněné, někteří v kombinaci s peněžitými tresty.
27. 6. 2023Aktualizováno27. 6. 2023, 16:46|

Policie pokračuje v trestním řízení s exposlanci Volným a Roznerem. Po neobhájení mandátu už nemají poslaneckou imunitu

Policisté pokračují v trestním řízení bývalé poslance Lubomíra Volného (Volný blok) a Miloslava Roznera (SPD). Ve sněmovních volbách neobhájili mandát a přišli tak o imunitu. ČT to potvrdil mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. O vydání Volného k trestnímu stíhání požádala policie v květnu kvůli podezření ze šíření poplašné zprávy, končící sněmovna už ho ale neprojednala. Roznera pak kvůli jeho výrokům o táboře v Letech už dříve vydat odmítla.
22. 10. 2021|

Obžalovaní v případu ROP Severozápad si vyslechli obžalobu. Soudce ji četl několik hodin

Čtení obžaloby v rozsáhlé kauze údajných machinací v Regionálním operačním programu (ROP) Severozápad u soudu v Litoměřicích trvalo několik hodin. Většina z 27 obžalovaných bývalých politiků či úředníků ve středu už k soudu nepřišla a hlavní líčení se koná v jejich nepřítomnosti. Jejich výslech začne zřejmě příští týden. Případ se týká rozdělování dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji. Podle státního zástupce zmanipulovali obžalovaní evropské dotace ve výši 14 miliard korun.
20. 10. 2021|

Rath v létě podal ústavní stížnost, soud o ní rozhodne spolu s podnětem Mladého

Bývalý středočeský hejtman za ČSSD David Rath podal v létě ústavní stížnost proti verdiktu v první větvi korupční kauzy. Ústavní soud ji bude řešit společně s podnětem dalšího aktéra téže kauzy, manažera Tomáše Mladého. Vyplývá to ze spojovacího usnesení v databázi soudu. Konečné rozhodnutí o stížnostech zatím nepadlo, uvedla mluvčí soudu Miroslava Číhalíková Sedláčková.
24. 9. 2021|

Šaroch v kauze Čapí hnízdo pochybil, nereagoval na informace k výslechu svědků, uvedlo VSZ

Dozorující žalobce Jaroslav Šaroch v kauze Čapí hnízdo podle Vrchního státního zastupitelství (VSZ) pochybil, když bezokladně nereagoval na nové informace týkající se možného výslechu svědků. Tímto pochybením došlo podle VSZ ke vzniku průtahů v trestním řízení. Pražské městské státní zastupitelství, na němž Šaroch působí, uvedlo, že závěry dohledové činnosti bere na vědomí, bude se jimi zabývat a zváží vhodná opatření.
23. 9. 2021Aktualizováno23. 9. 2021, 17:20|

Tři odsouzení v kauze Kuks podali dovolání k Nejvyššímu soudu

Tři muži odsouzení za zmanipulovanou zakázku na rekonstrukci barokního areálu Kuks nesouhlasí s trestem. Petr Semeniuk, Zdeněk Fučík i Dalibor Dubový proto podali dovolání k Nejvyššímu soudu. ČT to potvrdil Adam Wenig, mluvčí Městského soudu v Praze, který případ řešil jako první. Podle předsedkyně odvolacího senátu pražského vrchního soudu Jany Kantorové vznikla škoda přesahující 267 milionů korun.
23. 9. 2021|