TÉMA

Oldřich Havelka

Otravu Bečvy způsobila dle soudu firma Energoaqua, trest ale nedostala. Havelka byl zproštěn

Okresní soud ve Vsetíně zprostil ředitele firmy Energoaqua Oldřicha Havelku obžaloby z otravy řeky Bečvy. Vinu odmítal. Otravu řeky podle soudu způsobila společnost Energoaqua, trest jí však neuložil. Právnická osoba podle soudkyně Ludmily Gerlové není v tomto případě objektivně trestně odpovědná. Firma se však podle rozsudku při havárii mohla dopustit přestupku, věc proto soud postoupil České inspekci životního prostředí (ČIŽP). Rozsudek není pravomocný. Státní zástupce Jiří Sachr už sdělil, že se proti zprošťujícímu verdiktu pro Havelku odvolá. Podá také stížnost proti usnesení, kterým soud rozhodl o obžalobě proti společnosti Energoaqua.
23. 10. 2023Aktualizováno23. 10. 2023, 23:09|

V kauze otravy Bečvy navrhl žalobce pokutu firmě Energoaqua, řediteli podmínku

Státní zástupce navrhl ve středu u vsetínského soudu uložit firmě Energoaqua obžalované v případu otravy řeky Bečvy z 20. září 2020 peněžitý trest 21 milionů korun. Pro ředitele firmy Oldřicha Havelku, který je v kauze také obžalovaný, žádá podmíněný trest a pokutu milion korun. Havelka i zmocněnec podniku Vladimír Kurka vinu opakovaně odmítli. Podle obžaloby řeku otrávily kyanidy a šestimocný chrom.
18. 10. 2023Aktualizováno18. 10. 2023, 12:00|

Soud skončil dokazování v kauze otravy Bečvy. Rozsudek by mohl padnout za měsíc

Vsetínský okresní soud skončil dokazování v případu otravy řeky Bečvy ze září 2020. Závěrečné návrhy by měly zaznít 18. a 19. října, na kdy soudkyně Ludmila Gerlová odročila hlavní líčení. Rozsudek by podle ní mohl soud vynést 23. října. V kauze jsou obžalovaní společnost Energoaqua a její ředitel Oldřich Havelka. Vinu opakovaně odmítl, stejně jako zmocněnec podniku Vladimír Kurka. Podle obžaloby řeku otrávily kyanidy a šestimocný chrom.
21. 9. 2023|

Posudek znalce k otravě Bečvy je plný nepravd a spekulací, tvrdí obhajoba

Posudek znalce z oboru vodního hospodářství Jiřího Klicpery k otravě řeky Bečvy ze září 2020, který jako viníka označil obžalovanou společnost Energoaqua, je podle obhajoby plný nepravd a spekulací. K tvrzením znalce se bude obhajoba postupně vyjadřovat, a to i písemně, řekl advokát Jiří Obluk. Zastupuje firmu i jejího ředitele Oldřicha Havelku, který je také obžalovaný.
20. 7. 2023|

Zdrojem znečištění v Bečvě mohla být Energoaqua, řekl u soudu bývalý zaměstnanec firmy

Svědek Jiří Los, bývalý pracovník firmy Energoaqua, která je obžalovaná z otravy řeky Bečvy z 20. září 2020, podnik podezírá z možného zavinění havárie. U vsetínského okresního soudu, který kauzu projednává, však uvedl, že v době otravy už ve společnosti nepracoval. Připustil též, že technologii čistírny odpadních vod firmy, odkud podle obžaloby znečištění do řeky uniklo, nezná. V čistírně nikdy nepracoval. Spolu se společností Energoaqua je obžalovaný její ředitel Oldřich Havelka. Vinu odmítl, stejně jako zmocněnec podniku Vladimír Kurka.
14. 6. 2023Aktualizováno14. 6. 2023, 15:22|

Energoaqua odebrala v roce 2020 asi 140 kontejnerů s kyanidovou vodou, řekl u soudu svědek

Společnost Liss, která se zabývá povrchovou úpravou kovů, dodala do firmy Energoaqua v roce 2020 k vyčištění zhruba 140 kontejnerů odpadní vody s obsahem kyanidů. U vsetínského okresního soudu, který projednává otravu řeky Bečvy z 20. září 2020, to ve čtvrtek řekl svědek Robert Lovecký, místopředseda správní rady podniku Liss. Takzvané IBC kontejnery mají objem tisíc litrů. Společnost Energoaqua je kvůli havárii obžalovaná, spolu s ní i její ředitel Oldřich Havelka.
2. 3. 2023|

Ryby v Bečvě nemohl otrávit kyanid, barva jejich žaber tomu nenasvědčovala, řekl u soudu rybář

Barva žaber uhynulých ryb z řeky Bečvy v den havárie nenasvědčovala otravě kyanidem. U vsetínského okresního soudu, který otravu z neděle 20. září 2020 projednává, to uvedl rybář Stanislav Pernický. V den havárie se u řeky pohyboval. Je přesvědčený, že zdroj otravy byl podstatně níže, než je výpust firmy Energoaqua, která je spolu se svým ředitelem Oldřichem Havelkou v případu obžalovaná. Podle žalobce způsobila znečištění Bečvy jedovatými kyanidy a šestimocným chromem, a to minimálně na 37 kilometrech řeky.
22. 2. 2023|

Otrava Bečvy doplula k soudu

Okresní soud ve Vsetíně začíná v pondělí projednávat případ otravy řeky Bečvy ze září 2020. Na hlavní líčení si vyčlenil devětatřicet jednacích dní, nařízené je do letošního prosince. Obžalobě v případu čelí společnost Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku a její ředitel Oldřich Havelka. Kauza připadla trestnímu senátu v čele se soudkyní Ludmilou Gerlovou.
30. 1. 2023Aktualizováno30. 1. 2023, 15:24|

Žalobce nesouhlasí s vrácením kauzy otravy řeky Bečvy k došetření. Podal stížnost

Státní zástupce Jiří Sachr nesouhlasí s vrácením případu předloňské otravy řeky Bečvy k dalšímu došetření. Proti rozhodnutí vsetínského okresního soudu z minulého týdne podal stížnost. Na dotaz ČT to uvedl předseda soudu Pavel Kotrady. Žalobce tak trvá na původní obžalobě společnosti Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm a jejího ředitele Oldřicha Havelky. Soud případ žalobci vrátil z důvodu údajných nedostatků ve vyšetřování.
16. 5. 2022Aktualizováno16. 5. 2022, 22:26|

Soud vrátil státnímu zástupci kauzu otravy řeky Bečvy

Okresní soud ve Vsetíně v pondělí vrátil státnímu zástupci k došetření kauzu předloňské otravy řeky Bečvy. Vyplývá to z údajů v justiční databázi, posun v případu potvrdil předseda okresního soudu Pavel Kotrady. Soud podle něj ve vyšetřovaní spatřuje nedostatky, které by se mohly projevit při dokazování. Koncem letošního března obžaloval státní zástupce Jiří Sachr kvůli otravě Bečvy společnost Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku a jejího ředitele Oldřicha Havelku.
9. 5. 2022Aktualizováno9. 5. 2022, 19:33|

Kvůli otrávené Bečvě padla obžaloba, píší Seznam Zprávy

Státní zástupce Jiří Sachr podal obžalobu fyzické a právnické osoby v kauze otravy řeky Bečvy. Informuje o tom web Seznam Zprávy. Podle ČTK obžaloval firmu Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm a jejího jednatele Oldřicha Havelku. Případem by se měl zabývat vsetínský okresní soud.
29. 3. 2022Aktualizováno29. 3. 2022, 17:44|

Trestní stíhání v případu Bečvy je dle krajského státního zastupitelství vedené důvodně

Podle krajských žalobců je trestní stíhání obviněných v kauze ekologické havárie v řece Bečvě v tuto chvíli vedeno důvodně. Na olomouckém krajském státním zastupitelství k tomuto rozhodnutí dospěli po prověření postupu Okresního státního zastupitelství ve Vsetíně. Prověřili jej na podnět obviněných. Žalobce Libor Skácel o tom informoval na webu soustavy státních zastupitelství, šéf pobočky Vít Kasík již dříve řekl, že bližší informace k tomu poskytovat nebudou.
21. 10. 2021|

Nejvíc potenciálně rakovinotvorných látek loni vypustila opět Spolana

V Česku loni vzrostlo množství vypouštěných rakovinotvorných látek nebo těch, které poškozují hormonální systém. Naopak klesly emise skleníkových plynů a rtuti. Vyplývá to z dat, která zveřejnila ekologická organizace Arnika. Největší podíl na znečištění má podle zveřejněných žebříčků opět neratovická chemická továrna Spolana.
6. 10. 2021|

Sněmovní vyšetřovací komise schválila zprávu o Bečvě. Postup státního zástupce míří na přezkum

Sněmovní vyšetřovací komise schválila závěrečnou zprávu o vyšetřování havárie na řece Bečvě. Komise požádala o svolání mimořádné schůze sněmovny, aby závěrečnou zprávu projednala. Postup státního zástupce pak přezkoumá Krajské státní zastupitelství v Ostravě, zjistil server iROZHLAS.cz. Podnět na přezkum podala obhajoba, a to poté, co vsetínský státní zástupce Petr Bareš zamítl stížnosti obviněných proti usnesení o zahájení trestního stíhání jako nedůvodné.
17. 9. 2021|