TÉMA

Pekařství

Český kvas slaví mezinárodní úspěch. Jeden vzorek experti uchovají v prestižní knihovně

Čeští pekaři slaví světový úspěch, jejich kvas se totiž dostal do takzvané kvasové knihovny na jihu Belgie, kde experti z celého světa uchovávají a zkoumají nejúspěšnější vzorky. Zaměstnanci výzkumného pracoviště ocenili i unikátní „českou“ kvasinku, kterou jinde nezaznamenali. Belgičtí odborníci potvrzují, že zájem o pečení chleba za pomoci starobylé techniky v posledních letech stále roste.
21. 6. 2023|

Lidé stále více kupují nejlevnější druhy pečiva

Zákazníci podle pekařů sice stále kupují stejné množství obyčejných rohlíků a chleba, častěji ale sahají po těch nejlevnějších druzích. Naopak prodej sladkého pečiva klesl kvůli zdražování o desítky procent.
18. 6. 2023|

Kvůli válce na Ukrajině výrazně zdražuje obilí, Češi si tak připlatí za chleba či rohlíky

Kvůli válce na Ukrajině výrazně rostou ceny obilovin, například pšenice za poslední týden zdražila o třetinu. Reagují na to jak zemědělci, kterým se prodražuje výkrm zvířat, tak pekárny, které zvyšují ceny výrobků. A to i kvůli tomu, že není dražší pouze obilí, ale také plyn či pohonné hmoty.
9. 3. 2022|

Pečivo na podzim zdraží i o 15 procent. Může za to vyšší cena mouky a energií

Pečivo v Česku od podzimu zdraží odhadem minimálně o několik procent. Pekárny kupují dražší mouku, rostou ceny energií, pohonných hmot a firmy potřebují zaměstnancům zvýšit mzdy, uvedli zástupci pekařského svazu na Dnech chleba a soutěži Chléb roku v Pardubicích. Zvýšení cen je podle nich už nutné.
15. 9. 2021|

30 let zpět: Začaly rekvalifikační kurzy

Od spuštění rekvalifikačních kurzů v únoru 1991 se jich v České republice zúčastnilo zhruba dva a půl tisíce lidí. Mezi účastníky patřili zaměstnanci podniků v ekonomickém útlumu, nezaměstnaní, ale i lidé, kterým byli v rámci restitucí vráceny rodinné podniky. Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
11. 6. 2021|