TÉMA

Rybitví

Požár elektroodpadu v Rybitví je pod kontrolou. Nadále v místě platí doporučení nevětrat

Hasiči dostali pod kontrolu požár elektroodpadu ve společnosti SK-EKO v Rybitví u Pardubic. V jednom ze sil začalo ve středu hořet 190 tun baterií z notebooků, mobilů, domácích spotřebičů a dalších výrobků. Kvůli hustému kouři ve středu magistrát vyzval obyvatele částí Rosice, Trnová, Ohrazenice, Doubravice, Polabiny a Cihelna, aby omezili větrání a pohyb venku, do ovzduší se totiž uvolňují toxické zplodiny hoření. Limit zdraví škodlivých látek ale překročen nebyl. Nevětrat doporučují i hasiči.
13. 7. 2023Aktualizováno13. 7. 2023, 13:35|

V Rybitví hoří 190 tun elektroodpadu. Hašení potrvá minimálně do čtvrtka

Pardubičtí hasiči likvidují rozsáhlý požár elektroodpadu v areálu firmy v Rybitví. Magistrát vyzval obyvatele, aby omezili větrání a pohyb venku. Požár je v areálu podniku Synthesia, chemička proto rozeslala informační zprávu okolním obcím kvůli vzniku velkého množství zplodin hoření. Zásah bude náročný a dlouhý, avizovala mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková. Hoří až 190 tun odpadu, ve kterém jsou například baterie z notebooků a mobilů. Práce potrvají minimálně do čtvrtečního rána, ale možná až do pátku, odhadují hasiči.
12. 7. 2023Aktualizováno12. 7. 2023, 19:35|

Obyvatelé obcí na Pardubicku mohou opět podepisovat petici proti spalovně v Rybitví

Obnovenou petici proti spalovně nebezpečných odpadů v Rybitví na Pardubicku už lidé mohou znovu podepisovat. Podpisové archy jsou například v pardubickém turistickém centru. Město Pardubice a okolní samosprávy rozhodly, že ve sběru podpisů budou pokračovat. Původně měla petice víc než deset tisíc podpisů, některé z nich ale byly neplatné.
26. 5. 2023|

Spalovna v Rybitví má povolení od ministerstva. Pardubice chtějí s resortem ještě jednat

Spalovna průmyslového odpadu v Rybitví u Pardubic získala povolení od ministerstva životního prostředí. Zmodernizovat a obnovit provoz se tam snaží už od roku 2006 majitel areálu, kterým je společnost AVE CZ. O kladné stanovisko vlivu na životní prostředí (EIA) firma už několikrát neúspěšně usilovala. Zatímco ministerstvo teď povolení udělilo, proti jsou obce i Pardubický kraj.
12. 5. 2023|

Petice proti spalovně v Rybitví u Pardubic míří do Senátu

Více než deset tisíc lidí podepsalo petici proti spalovně odpadu v Rybitví u Pardubic. Obávají se zhoršení kvality ovzduší i zvýšení kamionové dopravy. V téměř dvacet let odstavené spalovně by totiž majitel, společnost AVE CZ, chtěl po rekonstrukci spalovat průmyslový a nebezpečný odpad. Petice nyní putuje do Senátu.
17. 4. 2023|

Rybitví navrhuje investorovi, aby místo spalovny postavil bateriové úložiště. Ten se ale chce držet původního plánu

Obec Rybitví na Pardubicku chce zabránit vzniku spalovny nebezpečného odpadu na svém katastru. Investorovi navrhla, aby místo ní zřídil bateriové úložiště. Prostor pro spalovnu se pokusí najít v Pardubickém kraji jinde. Mluvčí AVE CZ uvedla, že dceřiná firma bude pokračovat v přípravě investice, bez ohledu na návrh obce.
22. 3. 2022|

Hledá se bydlení pro evakuované afghánské rodiny. Nabízí se Praha nebo Pardubicko

Afghánským uprchlíkům, které Česká republika evakuovala z Kábulu, končí karanténní období. Následovat bude udělení mezinárodní ochrany, které potrvá týdny. I přesto se ale už teď řeší, kam afghánské spolupracovníky českých vojáků a jejich příbuzné umístit. Úřady proto začínají nabízet vhodné objekty. Bydlení by mohli evakuovaní Afghánci najít v Praze nebo Pardubickém kraji.
8. 9. 2021|