TÉMA

Ida

Náchod opravil prameník minerálky Idy, chutná však jinak a není zatím použitelná k léčbě

V Náchodě měla po osmi letech opět začít téct minerálka Ida. Neteče. Vyšlo najevo, že voda nemá své původní složení. Podle hydrologů se to změní až po mnoha týdnech po odčerpání povrchových zásob. Město počítá s tím, že až to bude možné, nabídne minerálku z prameníku zdarma. V náchodských obnovených lázních by se měla používat hlavně ke koupelím.
23. 3. 2024|

Náchod bude moci čerpat a prodávat minerálku Ida. Město získalo ochranné známky

Náchodská radnice získala za sedm set tisíc korun ochranné známky k běloveské minerálce Ida. Radnice chystá čerpání minerálky a otevření prameníku. Náchod je jediným oprávněným uživatelem vody z vrtů Ida, které má od státu v pronájmu. Radnice chce obnovit lázeňství ve městě.
10. 1. 2023|

Louisiana oznámila dalších jedenáct obětí hurikánu Ida

Hurikán Ida má v Louisianě o jedenáct obětí více, než se dosud předpokládalo. Úřady ve středu informovaly o dalších úmrtích v New Orleans, která mají podle koronera souvislost s hurikánem. Devět z nově ohlášených obětí zemřelo „vinou extrémního horka během rozsáhlého výpadku proudu“. Další dva lidé se otrávili oxidem uhelnatým. Celkem v důsledku Idy v Lousianě zahynulo šestadvacet lidí.
9. 9. 2021|

Ida potrhala ropovody. Skvrna v Mexickém zálivu je už kilometry dlouhá

Americké úřady řeší několik kilometrů dlouhou ropnou skvrnu u pobřeží státu Louisiana. Zachytily ji satelitní snímky poté, co stát zasáhl hurikán Ida. Kolik ropy se do moře dostalo, zatím není jasné, americká média píší o významném úniku. Pobřežní stráž potvrdila, že na zasaženém místě pracují úklidové týmy.
5. 9. 2021|

Ida má na východě USA desítky obětí, bouře tam zabíjela v šesti státech

Nejméně osmačtyřicet mrtvých si podle nejnovější bilance vyžádaly na východě USA bleskové záplavy, rekordní srážky a silný vítr, pozůstatky hurikánu Ida, který předtím pustošil Louisianu na jihu Spojených států. Pro zhruba 4,5 milionu lidí stále platí varování před záplavami, uvádí web stanice CNN. Na jihu USA evidují třináct obětí. Americký prezident Joe Biden v pátek navštíví New Orleans.
3. 9. 2021Aktualizováno3. 9. 2021, 20:10|

New York a New Jersey kvůli Idě vyhlásily stav nouze. Bouře tam má přes dvacet obětí

Bouře Ida, která ještě jako hurikán v neděli pustošila Louisianu, způsobila přívalové deště v New Jersey a New Yorku, kde vyplavila metro. Následky prudkých srážek na severovýchodě Spojených států nepřežilo minimálně dvacet dva lidí, z toho devět v New Yorku. V New Jersey tornádo ničilo domy. Úřady vyhlásily nouzový stav a zakázaly cestovat. V oblasti je přes 220 tisíc lidí bez proudu.
2. 9. 2021Aktualizováno2. 9. 2021, 19:56|

Chybí nafta, pitná voda i elektřina. Obyvatelé Louisiany se vyrovnávají s následky hurikánu Ida

Ida zasáhla Louisianu v neděli kolem poledne místního času jako hurikán čtvrté kategorie na pětibodové škále. Provázel ji vítr o rychlosti až 240 kilometrů v hodině. Stala se tak pátým nejsilnějším hurikánem, jaký kdy zasáhl USA. Zatímco záchranáři odklízejí trosky po bouři, která si vyžádala nejméně dva životy, stovky tisíc lidí hledají přístup k pitné vodě. Využívají i vodu z bazénů pro osobní hygienu nebo splachování toalet. Ve státě je rovněž nedostatek pohonných hmot, u čerpacích stanic se tvoří dlouhé fronty lidí, kteří shánějí naftu do generátorů. Podle agentury AFP se obyvatelé jižního státu USA připravují na několik týdnů bez elektřiny a vlnu veder, která region postihne v nejbližších dnech.
1. 9. 2021|

Energetické společnosti vyhodnocují dopad hurikánu Ida, obnovení proudu může zabrat týdny

Rozsáhlý výpadek dodávek energie a záplavy jsou hlavními překážkami v obnovení provozu po hurikánu Ida. Škody nyní energetické společnosti vyhodnocují, napsala agentura Reuters. Ida zasáhla Louisianu v neděli jako hurikán čtvrté kategorie a vyžádala si nejméně dva mrtvé, bez proudu se ocitlo více než milion domácností a firem. Kvůli hurikánu je mimo provoz 94 procent produkce ropy a zemního plynu u pobřeží Mexického zálivu.
31. 8. 2021|

Ida zeslábla na tropickou bouři, milion odběratelů je bez elektřiny

Ida, která v neděli dorazila nad americký stát Louisiana jako hurikán čtvrté kategorie, si vyžádala nejméně jednu oběť. Druhou obětí může být řidič, kterého našli utonulého. Přesnou příčinu úmrtí určí pitva. Po šestnácti hodinách od prvního úderu na kontinent Ida zeslábla na tropickou bouři s větrem o rychlosti 95 kilometrů za hodinu. Bez dodávek elekřiny je ve státech Mississippi a Louisiana asi milion odběratelů, včetně města New Orleans. Úřady ve státu Tennessee podle televize CNN radí obyvatelům připravit se na řádění živlů, až s Idou dorazí prudké lijáky a možné povodně,  stát by se tak mohlo již v pondělí večer a v úterý.
30. 8. 2021Aktualizováno30. 8. 2021, 21:15|

Pobřeží Louisiany zasáhl hurikán Ida, považovaný za jeden z nejnebezpečnějších

Bouře Ida zasáhla jako hurikán čtvrté kategorie - z pěti - pobřeží amerického státu Louisiana. Doprovází ji vítr o rychlosti až 240 kilometrů za hodinu. Meteorologové upozornili, že půjde o nejsilnější hurikán, který tento stát zasáhl za více než sto let. Ida dorazila přesně šestnáct let po hurikánu Katrina, který v roce 2005 nepřežilo téměř dva tisíce lidí. Jiná bouře, hurikán Nora způsobil na tichomořském pobřeží Mexika povodně a sesuvy půdy. Poté se stočil zpět nad oceán, kde zeslábl na tropickou bouři. Má zatím jednu oběť.
29. 8. 2021Aktualizováno29. 8. 2021, 23:59|