TÉMA

Roman Mikulec

Česko, Polsko a Rakousko zavedou kontroly na hranicích se Slovenskem. To žádá evropské řešení

Kvůli rostoucímu počtu migrantů zavede Česko od středy kontroly na hranicích se Slovenskem. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) budou namátkové a po celé délce hranice. Česko koordinuje krok s Polskem, které oznámilo obdobné opatření. Později avizovalo stejný záměr také Rakousko. Slovenský premiér Ľudovít Ódor vyzval k evropskému řešení, jeho kabinet o reakci rozhodne ve středu.
3. 10. 2023Aktualizováno3. 10. 2023, 21:13|

Slovensko dočasně zavede hraniční kontroly, týkat se budou i Čechů

Slovensko od 24. května do 8. června zavede kontroly na hranicích se sousedními státy EU včetně Česka a také na mezinárodních letištích. Podle materiálu ministerstva vnitra je kromě jiného důvodem konání mezinárodní bezpečnostní konference Globsec.
26. 4. 2023|

Slovenský ústavní soud označil návrh na podporu rodin za protiústavní. Poslanci odložili hlasování o nedůvěře

Slovenská sněmovna odložila na čtvrtek odpoledne hlasování o vyslovení nedůvěry menšinové vládě premiéra Eduarda Hegera. Příslušný návrh šéfa poslaneckého klubu nejsilnějšího vládního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Michala Šipoše podpořila těsná většina sněmovny. Krizi ve vládní koalici způsobil loni v červnu mimo jiné balíček zákonů na podporu rodin, který ve sněmovně prošel za pomoci krajně pravicové části opozice, což pak vyústilo v odchod liberální strany Svoboda a Solidarita (SaS) z vlády. V úterý navíc označil ústavní soud hlavní část tohoto balíčku za protiústavní.
13. 12. 2022Aktualizováno13. 12. 2022, 17:02|

Evropská komise připraví plán, jak omezit počty migrantů přicházejících přes Balkán

Evropská komise přijde s akčním plánem, který pomůže řešit problémy spojené s rostoucím počtem migrantů mířících do Evropy přes západní Balkán. V pátek to řekla eurokomisařka Ylva Johanssonová, která se účastnila mimořádného jednání ministrů vnitra zemí Evropské unie. Podle ní lze efektivněji bránit příchodům migrantů bez nároku na azyl. Český ministr Vít Rakušan (STAN) prohlásil, že se musí EU zabývat novou migrační vlnou ve všech regionech a nikoli jen v centrálním Středomoří, na které se soustředila pozornost v minulých dnech.
25. 11. 2022Aktualizováno25. 11. 2022, 21:11|

Rakousko prodlužuje kontroly na hranicích se Slovenskem, Maďarskem a Slovinskem

Rakouská vláda prodlouží kontroly na hranicích se Slovenskem nejméně do 12. prosince. S Maďarskem a Slovinskem zůstanou v platnosti přinejmenším do poloviny května. Sdělil to ministr vnitra Gerhard Karner, podle nějž je opatření nutné pro boj proti převaděčům. Rakouské ministerstvo v odůvodnění svého rozhodnutí zmínilo, že kontroly na hranicích se Slovenskem prodloužilo kvůli zvýšené migraci také Česko. Ve čtvrtek v Praze o migraci jednaly vládní špičky Česka a Slovenska.
11. 11. 2022|

Česko a Slovensko se dohodly na výraznější policejní spolupráci u hranic

Zástupci Česka a Slovenska se dohodli na výraznější policejní spolupráci u hranic, řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Předmětem dohody byla readmisní smlouva, detaily dohody v pátek přiblíží premiéři obou zemí. Česká opatření na hranicích předtím kritizoval slovenský policejní prezident Štefan Hamran jako neúčinná, migranti vrácení z Česka už na Slovensku podle něj nejsou. Hamran také řekl, že Česko vrátilo na Slovensko 2,8 tisíce migrantů, kteří se ale následně do Česka zřejmě stejně dostali. Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) jsou ale kontroly na hranicích dál nutné. Praha je zavedla na konci září kvůli stoupajícímu počtu běženců.
10. 11. 2022Aktualizováno10. 11. 2022, 22:31|

Posílení hraničních kontrol uklidnilo slovenské dopravce, blokádu D2 ráno odvolali

Hraniční přechod Lanžhot–Brodské na dálnici D2 je průjezdný bez omezení. Slovenští autodopravci, kteří ho chtěli na celý den zablokovat kvůli hraničním kontrolám, svůj protest nakonec ukončili již ráno, protože česká strana kontroly posílila a zrychlila. Pohrozili však, že by mohli D2 zablokovat v pátek, kdyby se situace zase zhoršila. Kontroly na hranicích jsou zatím schváleny do 12. prosince a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) odmítl, že by bylo možné je zrušit. Zadržených migrantů v posledním týdnu poněkud ubylo, zároveň více lidem policie zakázala vstoupit do republiky, případně je vrátila na Slovensko.
7. 11. 2022Aktualizováno7. 11. 2022, 13:43|

Slovensko kritizuje Čechy za hraniční kontroly

Slovensko považuje stávající české kontroly na společné hranici za porušení schengenského kodexu, řekl slovenský ministr vnitra Roman Mikulec. Opětovně tvrdil, že Česko v souvislosti s předáváním migrantů porušuje readmisní dohodu uzavřenou mezi oběma zeměmi. Slovenská policie možná navrhne, aby Bratislava tuto dohodu vypověděla. České ministerstvo vnitra výtku odmítlo. Rakouské ministerstvo vnitra zároveň v pátek oznámilo, že prodlouží o 15 dní kontroly na hranicích se Slovenskem, které zavedlo koncem září kvůli nárůstu nelegální migrace.
28. 10. 2022Aktualizováno28. 10. 2022, 21:15|

Ministři vnitra EU jednali o uprchlících a hraničních kontrolách. Rakušan apeluje na spolupráci s balkánskými státy

V Lucemburku jednali unijní ministři vnitra o současné migrační situaci. Podle českého zástupce Víta Rakušana (STAN) je nutné spolupracovat s balkánskými státy, zejména Srbskem. Ministr zároveň oznámil, že se se slovenským protějškem Romanem Mikulcem shodli na úpravě smlouvy o vracení migrantů a na vytvoření nové dohody o policejní spolupráci. Rakušan před začátkem jednání zmínil, že evropským partnerům představí návrh k reformě azylové a migrační politiky, který „hledá rovnováhu mezi solidaritou a zodpovědností“.
14. 10. 2022Aktualizováno14. 10. 2022, 19:31|

Kontroly na hranicích budou pokračovat, potvrdil Rakušan

Kontroly na česko-slovenské hranici budou zřejmě pokračovat i po 28. říjnu, potvrdil České televizi ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). O situaci budou v následujících dvou dnech jednat také ministři vnitra unijních států na zasedání v Lucemburku. Česko chce mimo jiné prosadit větší spolupráci při ostraze vnější schengenské linie.
12. 10. 2022Aktualizováno12. 10. 2022, 20:21|

Tragická nehoda v Bratislavě má pátou oběť. Řidič byl za volantem opilý

Řidiči vozidla, které v noci na pondělí vjelo do lidí na zastávce městské hromadné dopravy v Bratislavě, policisté naměřili 1,6 promile alkoholu, řekl novinářům policejní prezident Štefan Hamran. Na místě zemřeli čtyři lidé. Později zraněním v nemocnici podlehla i 21letá dívka. Další dvě osoby zůstávají v kritickém stavu.
3. 10. 2022Aktualizováno3. 10. 2022, 13:04|

Nejsme zdrojem problémů, nelegální migraci musí řešit EU společně, shodl se Lipavský se slovenským protějškem

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) se v pondělí v Praze setkal s novým šéfem slovenské diplomacie Rastislavem Káčerem. Jednali o vzájemných vztazích, situaci na Ukrajině, nelegální migraci či energetické bezpečnosti. Lipavský považuje za důležité pokračovat v opatřeních proti Rusku, o dalším balíku sankcí se podle něj aktuálně v EU debatuje. Co se týče nelegální migrace, ministři se shodli, že problém je nutné řešit na celoevropské úrovni.
3. 10. 2022Aktualizováno3. 10. 2022, 11:07|

Bývalého náčelníka slovenské vojenské tajné služby našli mrtvého, mohlo jít o vraždu

Mrtvolu bývalého ředitele slovenské vojenské zpravodajské služby našli poblíž kamenolomu u obce Devín, která je součástí Bratislavy. Policie vyšetřuje podezření, že generálmajor Peter Bučka byl zavražděn, uvedl list Pravda na svém webu. Mrtvé tělo podle portálu Noviny.sk v úterý odpoledne objevil muž, který venčil psa.
26. 1. 2022|

Česko podle Lipavského zatím nebude evakuovat zastupitelské úřady na Ukrajině

Česko zatím nevydává pokyn k evakuaci personálu zastupitelských úřadů na Ukrajině kvůli hrozící ruské invazi. Po jednání krizového štábu resortu zahraničí to řekl ministr Jan Lipavský (Piráti). Apeloval na české občany, aby necestovali do příhraničních oblastí na východě a severu Ukrajiny. Ti, kteří se v zemi nacházejí, by se měli registrovat v systému DROZD. Premiér Petr Fiala (ODS) v úterý ve sněmovně řekl, že kvůli krizi se sejde v úterý 1. února Bezpečnostní rada státu.
25. 1. 2022Aktualizováno25. 1. 2022, 20:19|

Slovenská policejní inspekce zadržela elitní vyšetřovatele a svého šéfa

Slovenská policejní inspekce podle tisku kvůli podezření z manipulace s výpovědí svědků zadržela čtyři vyšetřovatele elitní policejní jednotky NAKA a na příkaz prokurátora zatkla i svého prozatímního šéfa. Zmínění vyšetřovatelé, z nichž nejméně dva si podle médií už vyslechli obvinění ze zneužití pravomocí a maření spravedlnosti, pracovali na sledovaných kauzách.
13. 9. 2021|

Slovenská prokuratura obvinila šéfa policie, ministr vnitra se ho zastal

Slovenská prokuratura obvinila ze zneužití pravomocí a z maření spravedlnosti policejního prezidenta Petera Kovaříka. Informoval o tom mluvčí generální prokuratury Dalibor Skladan. Kovařík v reakci označil stíhání za pokračování tlaku na policii kvůli vyšetřování citlivých kauz elitní policejní složkou NAKA a proti obvinění podal stížnost. Kovaříka se zastal ministr vnitra Roman Mikulec (OĽaNO).
26. 8. 2021|