TÉMA

Výstraha meteorologů

Meteorologové varovali před bouřkami na jihu Čech a Moravy

V jižní polovině republiky mohou být až do středečního večera ojediněle i silné bouřky s přívalovými srážkami o úhrnu kolem třiceti milimetrů. Největší problémy mohou bouřky podle výstrahy meteorologů způsobit tam, kde se půda nasytila při deštích z předchozích dnů. Do osmé hodiny večerní byla situace spíše klidnější, hasiči řešili například bahno na silnici či spadlé stromy.
7. 6. 2023Aktualizováno7. 6. 2023, 19:52|

V noci na čtvrtek opět hrozí přízemní mrazy, mohou poškodit některé plodiny

V noci na čtvrtek budou v některých místech v Česku teploty u země klesat pod nulu, spadnout mohou až k minus pěti stupňům Celsia. Přízemní mráz se čeká v polohách pod 600 metrů nad mořem a může poškodit zejména zeleninu, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Upozornění meteorologů před mrazem ve vegetačním období platí od půlnoci do čtvrtečních 08:00 pro všechny kraje.
3. 5. 2023|

V noci se může v Čechách tvořit náledí. Hrozí problémy v dopravě

V celých Čechách se v noci na čtvrtek může tvořit náledí. Varování meteorologů, které zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), platí od 19:00 do čtvrtečního rána. Pozor by si měli dávat nejenom motoristé, ale i chodci, kterým hrozí uklouznutí.
15. 3. 2023|

V noci zesílí sněžení, v sobotu může na horách napadnout i přes patnáct centimetrů

Až patnáct centimetrů sněhu může napadnout v noci a v sobotu na horách u hranic a také v části středních Čech. Český hydrometeorologický ústav proto vydal výstrahu na sněžení, a protože bude také foukat, bude platit i výstraha na sněhové jazyky.
20. 1. 2023|

V noci bylo pod minus dvaceti. Na silnicích hrozí sněhové jazyky, v dalších dnech by mohlo opět silně sněžit

Hluboko pod nulu klesly v noci na středu teploty zejména na severu Česka. Mráz by ještě mohl na většině území vydržet celý den. Na horách na severu republiky a také na Českomoravské vrchovině hrozí podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu tvorba sněhových jazyků. Zima bude pokračovat dál. V příštích dnech bude sněžit, na Moravě by v pátek mohlo připadnout až patnáct centimetrů. Nad nulu se průměrné denní teploty zřejmě dostanou až v polovině příštího týdne.
14. 12. 2022|

Silné mrazy zasáhly zejména jihozápad Česka. Potíže jsou na silnicích i železnici

Spadlé dráty vysokého napětí zastavily v úterý odpoledne v obou směrech provoz na dálnici D48 na Frýdecko-Místecku. Dopravní omezení trvalo zhruba hodinu a půl. Až 25 stupňů pod nulu klesly v noci na úterý teploty na jihozápadě Česka. Mrazivé počasí ukončilo v Jablonci nad Nisou předčasně práce na opravách havárie plynovodu v rušné ulici 5. května. Lavinové nebezpečí v české části Krkonoš stouplo po jednom dni z prvního na druhý stupeň pětibodové stupnice.
13. 12. 2022Aktualizováno13. 12. 2022, 18:06|

Noci na úterý i středu budou mrazivé, teploty mohou spadnout i dvanáct stupňů pod nulu

V Česku vydatně sněží, leckde již druhým dnem a zima naplno začíná. Po dnu plném sněhu přijdou dvě obzvláště mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav vydal pro část republiky výstrahu, podle které klesnou teploty pod minus 12 stupňů Celsia. Kdo půjde přes noc nebo i v úterý ráno ven, měl by být dostatečně oblečen, hrozí prochladnutí a omrznutí nechráněných částí těla.
12. 12. 2022|

Přicházejí horké dny. Meteorologové varují před vysokými teplotami a požáry

Většinu Čech zasáhnou podle meteorologů vedra. Teploty můžou dosáhnout dvaatřiceti, na západě a severozápadě Čech vystoupat až na čtyřiatřicet stupňů Celsia. V platnosti je výstraha na nebezpečí vzniku a šíření požárů a na vysoké teploty. Ve čtvrtek a pátek silná vedra podle předpovědi zasáhnou celé Česko. Má být až 36 stupňů.
3. 8. 2022Aktualizováno3. 8. 2022, 19:48|

Noc bude mrazivá, v části republiky hrozí i náledí. Opatrní musí být řidiči i chodci

Novou výstrahu na mráz a náledí vydal Český hydrometerologický ústav. Pod nulu se teploty dostanou v noci v celé republice v nižších a středních polohách, náledí hrozí od večera lokálně v jižní a jihovýchodní části Čech a na jihozápadě Moravy. Teplota v noci podle předpovědi klesne na 0 až minus 4 stupně Celsia.
19. 4. 2022|

Řeky na severu Čech jsou rozvodněné. O půlnoci končí výstraha na silný vítr

Před velkou vodou varoval v pondělí Český hydrometeorologický ústav. Hladina Labe ve Stanovicích na chvíli přesáhla druhý stupeň. Výstraha na silný vítr, která platila během dne, končí o půlnoci. Dopoledne byla v části Čech i výstraha s vysokým stupněm nebezpečí. Větrem stržené stromy způsobily velké potíže na železnici. Tratě, kde musely vlaky zastavit, jsou však již zpět v provozu.
21. 2. 2022Aktualizováno21. 2. 2022, 19:36|

Silný vítr se prohnal Českem. Zemřel jeden člověk, popadané stromy zastavily vlaky

V podstatě celou republiku zasáhl v neděli silný vítr. Už v noci meteorologové naměřili na několika místech nárazy větru o rychlosti odpovídající orkánu, později se zmírnil na vichřici. Na Kladensku zemřel muž poté, co vítr shodil zeď průmyslové haly, další člověk je zraněný. Hasiči v souvislosti s počasím vyjížděli od půlnoci do odpoledne k více než 2300 zásahům, především k polámaným a spadlým stromům, desetitisíce domácností zůstaly bez elektřiny. Trolej spadlá ve větru zastavila provoz na hlavní železniční trati mezi Slovenskem a Českem. Kvůli komplikacím na Žďársku rovněž neprojela po hlavní trati z Prahy do Brna část vlaků. Provoz byl obnoven po jedné koleji v 21:30. Během noci by se měl vítr podle předpovědi meteorologů utišit.
30. 1. 2022Aktualizováno30. 1. 2022, 22:43|

Česko zasáhl silný vítr, nejvíce bude foukat v neděli

V Česku začal foukat velmi silný vítr. Výstraha platí od sobotního dopoledne až do pondělního rána. Na vrcholcích Krkonoš už během dne dosahoval nárazový vítr rychlosti 120 kilometrů v hodině, večer automatická stanice na Sněžce hlásila nárazy větru až o rychlosti 150 kilometrů v hodině.
29. 1. 2022Aktualizováno29. 1. 2022, 21:10|