TÉMA

Volná místa

Nezaměstnanost zůstala v září na úrovni z konce prázdnin. Volných míst je dál víc než lidí bez práce

Nezaměstnanost v Česku se v září oproti předchozímu měsíci podle dat Úřadu práce téměř nezměnila. V relativním vyjádření zůstala na 3,6 procenta. V absolutních číslech se počet uchazečů meziměsíčně zvýšil zhruba o 2,2 tisíce na 263 tisíc. Zůstalo jich méně než množství volných pracovních míst, kterých bylo ke konci září 282 tisíc – zhruba o osm set více než v srpnu. Ve srovnání s loňským zářím je nezaměstnanost o desetinu procentního bodu vyšší.
9. 10. 2023Aktualizováno9. 10. 2023, 11:40|

Nezaměstnanost v březnu klesla na 3,7 procenta

Nezaměstnanost podle dat Úřadu práce činila v březnu 3,7 procenta. Díky začátku sezonních prací se oproti únoru o 0,2 procentního bodu snížila. Ve srovnání s koncem loňského března ale byla naopak o 0,3 procentního bodu vyšší. Práci hledalo k 31. březnu necelých 274 tisíc lidí. Volných míst je více – téměř 285 tisíc. V lednu bylo poprvé po pěti letech více nezaměstnaných než volných míst, v únoru sice počet volných míst opět převážil, ale jen o několik stovek. Po březnu již je rozdíl výraznější.
12. 4. 2023Aktualizováno12. 4. 2023, 19:18|

Nezaměstnanost byla v listopadu stejná jako v předchozích měsících. Ubylo však volných míst

Nezaměstnanost zůstala v listopadu na úrovni 3,5 procenta. Přestože podle analytiků vstupuje domácí ekonomika do recese, podíl nezaměstnaných se nezvyšuje. Místo si prostřednictvím úřadů práce hledalo 257 187 lidí. Stále jich bylo méně než volných míst, těch však ubylo na 292 tisíc, informoval Úřad práce. Ve srovnání s loňským listopadem podíl nezaměstnaných mírně vzrostl, tehdy činila nezaměstnanost v Česku 3,3 procenta.
8. 12. 2022Aktualizováno8. 12. 2022, 19:46|

Stát má skoro dvacet tisíc neobsazených míst. Za každé z nich i tak platí

Stát letos platí za téměř dvacet tisíc prázdných míst ve státní správě. I když jsou neobsazená, stojí každé z nich polovinu toho, co obsazené pracovní pozice. Vyplývá to z dokumentu ministerstva financí, který Česká televize získala. „Černých duší“ je nejvíc v resortech školství, vnitra, financí a spravedlnosti. I přes velké počty prázdných míst plánuje vláda v příštím roce nabrat skoro sedm tisíc nových zaměstnanců. Sněmovní opozice to kritizuje.
26. 9. 2021|

Pracovní trh v Česku sílí. Zájem je zejména o nekvalifikované práce v průmyslu a logistice

České firmy plánují rozsáhlé nábory zaměstnanců. Nejvíce chybí nekvalifikovaní pracovníci v průmyslových závodech nebo v logistice. Pozice se ale kvůli nízké nezaměstnanosti a nezájmu lidí ne vždy daří obsadit.
20. 9. 2021|

Firmy opět začaly zvyšovat mzdy. Jejich růst ale z větší části zřejmě pohltí inflace

Velká část tuzemských společností začala od léta zvyšovat mzdy a podle odborů i Hospodářské komory ČR bude tento vývoj pokračovat. A to i kvůli zvyšující se inflaci a nákladům domácností.
31. 7. 2021|