TÉMA

Chlum u Třeboně

Škoda po požáru kostela v Chlumu přesáhne patnáct milionů korun. Příčinou byla zřejmě technická závada

Zničené varhany, střecha i okna, takový je výsledek nočního požáru barokního kostela v Chlumu u Třeboně. Škoda přesáhne původně odhadovaných patnáct milionů korun. Hořet začalo pravděpodobně na kůru. Příčinou byl zřejmě technický problém.
26. 3. 2024|

Plavci porušují zákaz koupání v pískovnách poblíž Chlumu u Třeboně. Kvalita vody se zhoršuje

Kvalita vody v pískovnách poblíž Chlumu u Třeboně se zhoršuje. V oblasti přitom slouží jako zdroj pitné vody. Jde také o těžební prostor, kde platí zákaz koupání. Turisté ho ale porušují – a tím se podílejí na znečištění jezera. Když přeje počasí, pláže jsou tam plné.
14. 7. 2023|

Farnosti Lutová se zřejmě vrátí několik rybníků. Rybářství Třeboň neuspělo u Ústavního soudu

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost Rybářství Třeboň, několik rybníků a pozemků nedaleko Chlumu u Třeboně se tak nejspíš vrátí farnosti Lutová. Firma neuspěla ani s návrhem na zrušení části zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi. Soudy podle nálezu neporušily základní práva firmy a správně upřednostnily nárok farnosti na vrácení jejího historického majetku.
21. 12. 2021|

Obyvatelé Chlumu zřejmě přijdou o park mezi domy. Stát prodal pozemek jako nepotřebný

Stát pokračuje v prodeji nepotřebného majetku. V nabídce jsou domy, památky i pozemky. Prodej do soukromých rukou přináší v některých případech také problémy. V jihočeském Chlumu u Třeboně tak obyvatelé bytových domů zřejmě přijdou o pás zeleně mezi domy. Obci na koupi pozemku chyběly peníze.
18. 8. 2021|

V kempech u Orlíku již několikrát hořely karavany. Majitelé kolem nich vztyčují nepovolené přístřešky

Opakované požáry v kempech u Orlíku bude řešit Povodí Vltavy. Karavany jsou často ve velmi špatném technickém stavu a jejich majitelé je navíc pomocí různých úprav často proměnili na černé stavby. Prevence požárů je pak nulová.
29. 7. 2021|