TÉMA

Rekruti

Německá armáda bojuje s nedostatkem nováčků. Zaměří se víc na ženy a přistěhovalce

Německá armáda chce v příštích osmi letech nalákat do svých řad dalších dvacet tisíc vojáků. Zájem o službu v ozbrojených silách ale dlouhodobě klesá. Že se plány Bundeswehru nepodaří splnit, připouští už i spolkový ministr obrany Boris Pistorius, podle něhož je v armádě málo žen a lidí s přistěhovaleckými kořeny. V Německu stárne populace a nedostatek pracovních sil trápí všechna odvětví.
2. 8. 2023|

Karel Řehka bude silným náčelníkem generálního štábu, myslí si Černochová

Do čela generálního štábu se už za pár dní postaví současný ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost Karel Řehka. Šéfka resortu obrany Jana Černochová (ODS) je přesvědčená, že je kvalitním kandidátem, který bude mít autoritu, ale také přivede do armády další zájemce. Černochová byla hostem Interview ČT24.
7. 6. 2022|

U Kyjeva se našel další masový hrob. Rusové nastražují miny v domácnostech i autech

V obci Buzova u Kyjeva místní objevili další hromadný hrob. Východ Ukrajiny v noci čelil intenzivnímu ostřelování. Kyjev se chce před rozhovory o příměří soustředit na obranu území, například Mariupolu. Rusové pokračují ve snahách zastrašit civilisty – například schovávají v domácnostech výbušniny. Potřetí od začátku války došlo k výměně zajatců. V neděli má fungovat devět humanitárních koridorů. Ruské jednotky v neděli zcela zničily civilní letiště v třetím největším ukrajinském městě Dnipru, uvedli to ukrajinští představitelé.
10. 4. 2022Aktualizováno10. 4. 2022, 16:20|

Zájem o vojenskou službu roste, do armády se denně hlásí dvacet lidí

V první polovině letošního roku podalo žádost o práci v armádě asi 4400 lidí. Zájem je už nyní vyšší než loni, kdy se za celý rok přihlásilo 5600 potenciálních vojáků z povolání. Počet přihlášek naopak klesl aktivním zálohám. Podle mluvčí Generálního štábu Armády České republiky (AČR) Magdaleny Dvořákové pandemie znemožnila nebo výrazně omezila lékařská vyšetření povinná pro vstup.
27. 7. 2021|