TÉMA

Radek Podstawka

Objevují se pochybnosti ohledně přejezdu, kde se srazil vlak s kamionem

Hasiči Správy železnic během čtvrtka odklízeli následky středeční srážky vlaku a kamionu u Dolní Lutyně na Karvinsku. Zemřel při ní strojvedoucí a dvě desítky lidí se zranily. Pokračuje také vyšetřování příčin nehody.
26. 1. 2024|

Českobudějovické letiště zahajuje mezinárodní provoz. Menší aeroporty však bývají často ztrátové

Česko má už šesté letiště pro mezinárodní spoje, na kterém mohou přistávat velká letadla. Po Praze, Brnu, Ostravě, Karlových Varech a Pardubicích zahájilo provoz i letiště v Českých Budějovicích. Kraj i město do něj investovaly dvě miliardy korun. První let společnosti Smartwings odletěl do turecké Antalye. Od příštího týdne pak budou z Budějovic létat charterové lety do Řecka. Úkolem pro management teď bude zajistit vytížení letiště i pro zbytek roku, ostatní menší letiště v Česku jsou totiž dlouhodobě ztrátová.
2. 8. 2023Aktualizováno2. 8. 2023, 22:51|

Autobusový dopravce v Moravskoslezském kraji zůstává navzdory desítkám spojů, které nevypravil

Společnost Z-Group Bus bude v Moravskoslezském kraji i nadále provozovat autobusové linky. Vyplynulo to z aktuálního jednání společnosti s vedením kraje. To minulý čtvrtek avizovalo, že bude požadovat kvůli desítkám nevypravených spojů na Vítkovsku a Novojičínsku odstoupení od smlouvy. Kvůli nevypraveným spojům už společnost kraji platila několikamilionové penále.
1. 8. 2023|

Z-Group bus odříká spoje na Opavsku, kraj hledá způsob, jak dopravce nahradit

Společnost Z-Group bus odřekla pro příští dny desítky autobusových spojů, které u ní objednává Moravskoslezský kraj. Dopravu omezí hlavně na Opavsku. Nedávno se s výpadky spojů téhož dopravce potýkali cestující na Novojičínsku. Firma to vysvětluje akutním nedostatkem řidičů. Kraj kvůli opakovaným problémům začal zkoumat možnost, jak dopravce vyměnit. Ten dal však najevo, že něčemu takovému není nakloněn.
27. 7. 2023|

Nové vlaky pro Moravskoslezský kraj mají zpoždění. Provoz se kvůli tomu prodraží

Moravskoslezskému kraji se od letošního prosince prodraží provoz vlaků na lince z Ostravy-Svinova do Opavy, a to o 30 korun za kilometr. Kvůli pozdnímu dodání vlaků ze strany Škoda Transportation přijdou České dráhy o dotaci 227 milionů korun určenou na deset let provozu. Informoval o tom server Zdopravy.cz.
26. 7. 2023|

S autobusy na Novojičínsku pomohou řidiči z jiných měst. Společnost musela omezovat spoje

Autobusy na Novojičínsku by už měly jezdit podle jízdního řádu. Slibuje to společnost Z-Group, která dopravu zajišťuje. Vypomohou řidiči z jiných koutů republiky a všichni zaměstnanci firmy, kteří mají oprávnění řídit autobus. Firma v uplynulých dvou týdnech kvůli nedostatku řidičů nevypravila na dvě stě spojů, od vedení kraje za to dostala milionovou pokutu.
11. 7. 2023|

Severní spoj na dálnici D1 v Ostravě čeká rekonstrukce, neprůjezdný bude měsíce

Severní spoj ostravské části dálnice D1 čeká od pondělí rozsáhlá rekonstrukce. Kvůli opravě tak bude téměř čtyři měsíce neprůjezdný. Kromě opravy vozovky se budou renovovat také mosty, protihlukové stěny nebo svodidla. Sdělila to mluvčí kraje Nikola Birklenová.
2. 7. 2023|

V Moravskoslezském kraji půjde do oprav silnic víc peněz. Větší investice se plánují i na Karlovarsku

Moravskoslezský kraj letos investuje do oprav silnic II. a III. tříd jednu a čtvrt miliardy korun. Jen hejtmanství na ně dá ze svého rozpočtu skoro půl miliardy, zbytek zaplatí Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) a Evropská unie. Víc peněz na komunikace má jít i v Karlovarském kraji, ten letos dostane od státu o 106 milionů korun vyšší částku. Peníze zamíří na šestnáct silnic II. a III. třídy. Kraj ale upozorňuje, že je třeba dát víc peněz i na opravu výtluků, kterých je letos mnohem více než v uplynulých letech.
9. 3. 2023|

Jízdné v Moravskoslezském kraji v prosinci zdraží. Kdo si kupuje lístek až u řidiče, pocítí to více

Krajská společnost Koordinátor ODIS schválila změny ve struktuře a ceníku tarifu veřejné dopravy v Moravskoslezském kraji. Znamená to zdražení jízdného i zrušení některých jízdenek. Kraj zdůvodnil zvýšení cen zdražováním pohonných hmot a dalších nákladů na dopravu. Nový tarif začne platit 11. prosince.
25. 11. 2022|

V Ostravě vyroste nový most podle návrhu architekta Kouckého

Most přes řeku Ostravici v oblasti Karoliny nahradí nový. Pro Ostravu ho navrhl architekt Roman Koucký. Budou ho tvořit symetrické, ale zrcadlově otočené konstrukce, vyroben bude z patinující oceli a ze skla. Zhruba dva roky potrvá projektování, další dva pak samotná stavba, hotov by mohl být v roce 2025.
6. 10. 2021|

V Ostravě začala velká uzavírka, most přes Odru se bude opravovat déle než rok

V Ostravě začala další velká dopravní uzavírka. Déle než rok se bude rekonstruovat most přes řeku Odru v Opavské ulici. Konstrukce je ve velmi špatném stavu a čeká ji kompletní oprava. Řidiči musejí počítat s omezením.
15. 7. 2021|