TÉMA

Michaela Pavlátová

Animátor musí mít herecký talent. Dva velké filmy si s nimi v Česku vypomáhaly

V kinech je právě nový český loutkový film Tonda, Slávka a kouzelné světlo, jenž sbírá pozitivní divácké i kritické ohlasy – podobně jako před dvěma lety jiný tuzemský snímek – Myši patří do nebe – vytvořený stejnou technikou. Oba dva tituly se staly „dílnou“ nových talentů, česká animace tak podle pozorovatelů prochází určitým restartem, který akcelerují i úspěšné studentské filmy. ČT24 mluvila s režiséry, producenty i pedagogy, odkud tato energie vyvěrá – a proč byla před pár lety přerušena.
24. 11. 2023|

Film Moje slunce Mad od Michaely Pavlátové uspěl na francouzských cenách César

Prestižní francouzskou cenu César v kategorii nejlepší celovečerní animovaný film dostal koprodukční snímek české filmařky Michaely Pavlátové Moje slunce Mad. Vypráví příběh Heleny, která začíná v Kábulu novou životní etapu po boku svého manžela Nazira v jeho velké afghánské rodině. S ním se seznámila na univerzitě v Praze. Film vznikl v česko-francouzsko-slovenské koprodukci. Hlavní ocenění získal krimi snímek La Nuit du 12 (V noci z dvanáctého), stejně tak jeho režisér Dominik Moll.
25. 2. 2023|

V Letní filmové škole zasedne Sheridan či Vetchý, festival zahájí dokument o Kocábovi

V Uherském Hradišti začíná Letní filmové škola (LFŠ). K hlavním zahraničním hostům patří irský režisér a scenárista Jim Sheridan, který by měl dorazit na závěr osmačtyřicátého ročníku. Tuzemskou tvorbu zastoupí například herec Ondřej Vetchý. Nesoutěžní přehlídka potrvá do 4. srpna.
29. 7. 2022|

Novinky Sommerové i Švankmajera. Letní filmová škola láká na českou tvorbu i Buñuelovu retrospektivu

Letní filmová škola v Uherském Hradišti nabídne letos světovou premiéru dokumentu o Michaelu Kocábovi od režisérky Olgy Sommerové. Retrospektivy pak připomenou španělského filmaře Luise Buñuela a českého režiséra Martina Friče. K vidění bude i několik českých novinek, které se představily na festivalu v Karlových Varech. Přehlídka začíná v pátek 29. července.
19. 7. 2022|

Zátopek na Českých lvech předběhl všechny české filmy z roku 2021

Devětadvacáté ceny Český lev vybraly to nejlepší, co se v roce 2021 natočilo pro tuzemská kina i televize. Pomyslná „zlatá“ patří životopisného dramatu Zátopek v režii Davida Ondříčka, který získal nejvíce – osm – sošek. Představitel olympijského atleta Václav Neužil byl vyhlášen nejlepším hercem v hlavní roli. Mezi herečkami vítězí Pavla Gajdošíková z dramatu Chyby. Závěrečný ceremoniál patřil nejen filmařům, pořádající Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) i diváci přímého přenosu podpořili rovněž válčící Ukrajinu.
16. 2. 2022Aktualizováno5. 3. 2022, 22:30|

Nominace na Oscara za rok 2021 táhne Síla psa

Nominace na ceny Oscar za rok 2021 vede temný western Síla psa. Název snímku Jane Campionové padl dvanáctkrát, včetně kategorie nejlepší film. Vítěze oznámí Akademie filmového umění a věd 27. března. Snímky s českou účastí se nedostaly už dříve přes širší výběr.
8. 2. 2022Aktualizováno8. 2. 2022, 16:16|

Zlaté glóby vyhrál western Síla psa, nejlepším muzikálem je West Side Story

Nejlepším dramatickým filmem roku 2021 je podle Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu western Síla psa s Benedictem Cumberbatchem. Výsledky Zlatých glóbů každoročně naznačují, které filmy mají šanci uspět na Oscarech. Cenu za režii si odnesla Jane Campion právě za Sílu psa. V kategorii muzikál a komedie zvítězil film West Side Story Stevena Spielberga. Nejvíce nominací, po sedmi, mělo drama Belfast o životě v Severním Irsku na konci 60. let a právě vítězná Síla psa.
10. 1. 2022Aktualizováno10. 1. 2022, 08:16|

Na Zlaté glóby je nominováno i Moje slunce Mad české režisérky Pavlátové

Ocenění Zlatý glóbus může získat i celovečerní snímek režisérky Michaely Pavlátové. Drama Moje slunce Mad je nominován v kategorii animovaných titulů. Hlavní hrdinkou příběhu, inspirovaného skutečností, je Češka, která se provdá do Kábulu. Česko-francouzsko-slovenský snímek koprodukovala Česká televize.
13. 12. 2021Aktualizováno13. 12. 2021, 17:02|

Nejen Zátopek, ale i Moje slunce Mad. Český příběh z Afghánistánu chce oslovit Oscara

Česko-francouzsko-slovenský snímek Moje slunce Mad se pokusí o Oscara. O nominaci Americké filmové akademie v kategorii animovaných filmů usilují producenti z českého Negativu a zahraniční distributor na základě ohlasů ve světě. Oslovit dovedl snímek festivalové poroty v Mexiku i Francii. Novinka režisérky Michaely Pavlátové vypráví příběh Češky provdané do Afghánistánu. Od 21. října Moje slunce Mad promítají české biografy.
19. 10. 2021|

Filmový festival Finále Plzeň zahájil snímek o životě v Afghánistánu

V Plzni odstartoval 34. ročník tradiční soutěžní filmové přehlídky Finále. Kvůli pandemii se už podruhé koná nezvykle v září. Letošní nabídka filmů je mimořádná, a to také díky tomu, že v době covidu vzniklo mnoho snímků. V létě zamířila do kin řada nových filmů, Finále je nabídne v rámci svého týdenního programu. Festival byl zahájen v 19:00 netradičně animovaným filmem Moje slunce Mad Michaely Pavlátové.
24. 9. 2021Aktualizováno24. 9. 2021, 19:32|

Režisérka Pavlátová ve filmu Moje slunce Mad provází kamarádku animovaným Kábulem

Blonďatá Helena opouští Česko a s manželem Nazirem se vydává do Kábulu, kde poznává zcela novou realitu. Příběh dle knihy novinářky Petry Procházkové převedla do animovaného filmu režisérka Michaela Pavlátová. Snímek má v pondělí premiéru na filmovém festivalu v Karlových Varech.
23. 8. 2021|

Český animovaný film o sobě dává ve světě vědět. Po letech uspěl v Annecy, oslaví ho i Anifilm

Režisérka Michaela Pavlátová získala cenu poroty v Annecy za film Moje slunce Mad. Účast na francouzském festivalu animovaných filmů je pro tvůrce prestižní záležitostí, český snímek byl do hlavní soutěže vybrán téměř po třiceti letech. Ve vedlejší sekci se pak promítal i jiný majoritně český film s názvem Myši patří do nebe. Právě ten uvidí zájemci i v Česku na Anifilmu, který začíná v úterý v Liberci. Až do neděle nabídne stovky filmů, a zaměří se třeba na životní prostředí, virtuální realitu či počítačové hry.
21. 6. 2021Aktualizováno22. 6. 2021, 15:22|