TÉMA

Šlesvicko-Holštýnsko

Při středečním útoku v německém vlaku zemřeli šestnáctiletá dívka a devatenáctiletý muž

Oběťmi středečního útoku nožem ve vlaku v Brokstedtu na severu Německa jsou 16letá dívka a 19letý muž. Uvedla to ministryně vnitra spolkové země Šlesvicko-Holštýnsko Sabine Sütterlinová-Waacková před zasedáním zemského sněmu, které začalo minutou ticha za oběti útoku. Ten si kromě dvou mrtvých vyžádal také sedm zraněných.
26. 1. 2023|

Útočník v regionálním vlaku v Německu zabil dva lidi, dalších sedm zranil

Dva lidé zemřeli a dalších sedm utrpělo zranění při útoku nožem v regionálním vlaku na severu Německa. Mezi zraněnými je i muž podezřelý z činu, kterému je podle agentury DPA 33 let. Příčina útoku, který se odehrál ve vlaku z Kielu do Hamburku, zatím není známa. Podezřelý byl zadržen.
25. 1. 2023Aktualizováno25. 1. 2023, 19:33|

Náhrada za utracení velkochovu na Tachovsku může stát vyjít až na 220 milionů korun

Ministerstvo zemědělství odhadlo, že náhrada škody za likvidaci velkochovu nosnic na Tachovsku kvůli ptačí chřipce se bude pohybovat mezi 175 a 220 miliony korun. Informoval o tom mluvčí resortu Vojtěch Bílý. Státní veterinární správa (SVS) kvůli nákaze nařídila likvidaci téměř 750 tisíc kusů drůbeže a několika milionů vajec. Nákaza v areálu společnosti Česká drůbež se potvrdila na konci loňského roku.
5. 1. 2023|

Scholz otevřel terminál na LNG ve Wilhelmshavenu. Řekl, že je klíčový pro bezpečnost Německa

Terminál na zkapalněný zemní plyn (LNG) v dolnosaském Wilhelmshavenu je klíčový pro energetickou bezpečnost Německa. Prohlásil to německý kancléř Olaf Scholz při sobotním slavnostním uvedení tohoto zařízení do provozu. Německo podle něj pokračuje v budování dalších takových terminálů, které se rovněž brzy zprovozní. Zařízení ve Wilhelmshavenu má roční kapacitu pět miliard kubických metrů plynu, což odpovídá asi šesti procentům německé potřeby.
17. 12. 2022Aktualizováno17. 12. 2022, 14:10|

Válka mění německou politickou krajinu. Scholzovi sociální demokraté ztrácejí na konzervativce

Německo dodalo na Ukrajinu další vojenskou techniku, mimo jiné i moderní protitankové rakety. Dále ale váznou dodávky německých těžkých zbraní, o které žádá Kyjev především. Kancléř Olaf Scholz také stále odmítá navštívit Ukrajinu. Jeho strana, sociální demokracie (SPD), se dostává pod větší a větší tlak veřejného mínění. S konzervativci tak SPD v posledních týdnech prohrála dvoje důležité místní volby a v souvislosti s ruskou invazí prochází strana vnitřní krizí. Na sociální demokracii se tak dotahují Zelení, naproti tomu populistická Alternativa pro Německo (AfD) oslabuje.
18. 5. 2022|

Volby ve Šlesvicku-Holštýnsku drtivě vyhráli konzervativci, posílili Zelení

Zemské volby v severoněmeckém Šlesvicku-Holštýnsku v neděli drtivě vyhrála konzervativní Křesťanskosociální unie (CDU). Podle takřka konečných výsledků získala 43,4 procenta hlasů. Konzervativcům tak těsně unikla absolutní většina v zemském sněmu. Hlasování bylo velkou porážkou pro sociální demokracii (SPD), jejíž popularita se hluboce propadla. Porážku zaznamenala i protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD), která se do regionálního parlamentu nedostala.
8. 5. 2022Aktualizováno8. 5. 2022, 23:35|

Nejméně tři lidé zemřeli v Německu při nehodách způsobených silnou bouří

Nejméně tři mrtvé si od pátku vyžádala v Německu silná bouře, která předtím způsobila značné škody i oběti v Británii, Irsku, Nizozemsku a Belgii. V Severním Porýní-Vestfálsku zemřel 56letý řidič automobilu, který na silnici narazil do spadlého stromu, a 17letý řidič, který sjel z cesty, když se pokoušel vyhnout větvi. V Dolním Sasku přišel o život 68letý muž, který se při bouři zřítil ze střechy, již se snažil opravit. V celé Evropě je obětí nejméně 12.
19. 2. 2022Aktualizováno19. 2. 2022, 16:20|

V mořích u evropských břehů leží a koroduje stará munice. Její likvidace je nezbytná, hrozí únik jedů

Na dně evropských moří dodnes leží miliony tun nevybuchlé munice z obou světových válek. Její likvidace stojí miliardy eur, je však nezbytná. Kdyby se munice ponechala svému osudu, mohla by způsobit ekologickou katastrofu. Hrozí, že se z ní začne uvolňovat nebývalé množství jedovatých látek.
14. 6. 2021|