TÉMA

Severoirský protokol

Jednání o severoirském protokolu rychle postupují, tvrdí Londýn

Práce na vyřešení otázek ohledně statusu Severního Irska po odchodu Spojeného království z Evropské unie postupují relativně rychle, uvedl Londýn. Pokrok hlásí vyjednavači po týdnu intenzivních rozhovorů. Najít řešení je důležité i pro severoirskou politiku. Kvůli sporu totiž nemá Belfast od května funkční vládu.
22. 1. 2023|

Severoirské bezvládí: Pat kolem protokolu blokuje státní správu, unionisty znervózňuje demografie

Severní Irsko už od května nemá funkční parlament ani vládu. Pětkrát se poslanci pokusili pat prolomit, odpor unionistů k severoirskému protokolu je ale silnější. Region spravují úředníci, kteří mají velmi omezené pravomoce a nemohou činit klíčová rozhodnutí. Na pozadí se odehrává politický souboj o pobrexitové uspořádání, ale také významné společenské změny, které tiše otřásají základy Severního Irska.
12. 1. 2023|

Británie hledá cestu, jak vyřešit pat v Severním Irsku. Do dalších voleb se nikomu nechce

Británie zvažuje, že změní právní předpisy tak, aby mohla odložit vyhlášení termínu předčasných voleb do regionálního parlamentu v Severním Irsku. Nedávno totiž vypršela lhůta, kterou měly tamní strany od květnového hlasování na sestavení vlády. V posledních volbách zvítězila nacionalistická strana Sinn Féin. Severoirská Demokratická unionistická strana (DUP) s ní ale odmítla utvořit vládu kvůli brexitovým pravidlům.
3. 11. 2022|

Brusel ohlásil nové kroky vůči Londýnu kvůli snaze jednostranně změnit brexitovou dohodu

Evropská komise (EK) zahájila další čtyři řízení proti britské vládě s cílem vynutit dodržování severoirského protokolu. Nové právní kroky oznámila unijní exekutiva poté, co v britském parlamentu pokročilo schvalování návrhu zákona, kterým by Spojené království důležitou součást brexitové dohody jednostranně změnilo. První řízení v této souvislosti Komise zahájila už loni, v červnu pak oznámila další dvě.
22. 7. 2022Aktualizováno22. 7. 2022, 14:45|

EK podnikla další právní kroky vůči Británii, která hodlá porušit severoirský protokol

Evropská komise podnikla právní kroky proti Velké Británii kvůli plánu Londýna jednostranně pozměnit některá pobrexitová obchodní pravidla pro Severní Irsko. Oznámil to místopředseda Komise Maroš Šefčovič. Exekutiva Evropské unie posunula do další fáze řízení, které vede od loňska. Londýn má dva měsíce na reakci, než se Komise obrátí na unijní soud. EK zároveň zahájila s Británií dvě další nová řízení. Mluvčí britského premiéra Borise Johnsona nad krokem Komise vyjádřil zklamání.
15. 6. 2022Aktualizováno15. 6. 2022, 15:23|

Londýn hodlá omezit kontroly zboží mířícího do Severního Irska, poruší tím pobrexitová pravidla

Britská vláda v pondělí představila plán na jednostrannou změnu pobrexitových pravidel pro obchodování se Severním Irskem. Proti změně se staví někteří britští poslanci a také Evropská unie, podle níž by porušení uzavřené dohody odporovalo mezinárodnímu právu. To britská vláda odmítá a tvrdí, že změny mají zaručit celistvost Spojeného království.
13. 6. 2022Aktualizováno13. 6. 2022, 22:07|

Británie hodlá jednostranně změnit severoirský protokol

Británie chce jednostranně prosadit změny takzvaného severoirského protokolu, který je součástí dohody o vystoupení země z Evropské unie. V britském parlamentu to řekla ministryně zahraničí Liz Trussová. Podle ní vláda hodlá v nejbližších týdnech předložit zákon, který by umožnil zjednodušení přepravy zboží mezi Severním Irskem a zbytkem Británie. Takový krok by ale byl porušením právně závazné dohody o brexitu, kterou před necelými dvěma lety s Bruselem podepsal premiér Boris Johnson, napsala agentura AP. Brusel varoval, že jednostranné kroky Londýna jsou nepřijatelné a unie na ně bude reagovat.
17. 5. 2022Aktualizováno17. 5. 2022, 19:13|

DUP hodlá blokovat nově zvolený parlament. Chce zrušit severoirský protokol

Severoirská Demokratická unionistická strana (DUP) v pátek oznámila, že kvůli pobrexitovým ujednáním bude blokovat volbu předsedy nově zvoleného regionálního parlamentu, což znemožní jeho fungování. Avizoval to předseda DUP Jeffrey Donaldson s tím, že druhá nejsilnější strana v parlamentu nepostaví ani žádného svého kandidáta.
13. 5. 2022|

Část severoirského protokolu může Spojené království zrušit, uvedla generální prokurátorka

Zrušení velké části brexitové dohody týkající se Severního Irska, která byla dojednána ve snaze zachovat otevřenou hranici mezi tímto britským regionem a Irskou republikou, doporučila britské vládě generální prokurátorka Suella Bravermanová. Informoval o tom ve čtvrtek list The Times. Pokud Evropská unie neprokáže větší flexibilitu při jednáních o obchodních pravidlech pro Severní Irsko, nebude mít Británie jinou možnost než v tomto ohledu jednat, uvedla ministryně zahraničí Liz Trussová.
12. 5. 2022Aktualizováno12. 5. 2022, 23:05|

Paul Givan podal demisi kvůli sporům o celní kontroly potravin z Británie

Premiér Severního Irska Paul Givan z Demokratické unionistické strany podal demisi kvůli sporům o pobrexitové celní kontroly potravin z Británie. Ministr zemědělství Edwin Poots nařídil kontroly zastavit, podle Londýna ale pokračují. Britský premiér Boris Johnson označil kontroly, které jsou součástí pobrexitového uspořádání, za „šílené“. Dublin i Brusel varují, že jejich ukončení by porušilo mezinárodní právo.
3. 2. 2022Aktualizováno3. 2. 2022, 19:06|

Johnson obvinil EU kvůli „šílenému plnění severoirského protokolu“

Britský premiér Boris Johnson obvinil Evropskou unii, že „šíleným způsobem naplňuje severoirský protokol“. Ten je součástí brexitové dohody, která určuje podmínky pro obchodování mezi Velkou Británií a Severním Irskem. Irský ministr zahraničí označil Johnsonův výrok za neužitečný ve snaze vybudovat důvěru s novou britskou vyjednavačkou Liz Trussovou, která je i ministryní zahraničí.
28. 1. 2022|

Spor o pobrexitová pravidla pro Severní Irsko sílí, obchodní válku ale nikdo nechce

Kvůli Severnímu Irsku padají stále ostřejší slova mezi Velkou Británií a Evropskou unií. Londýn není spokojený s pokračováním celního režimu na hranicích Severního Irska, které je na jedné straně součástí Spojeného království, ale na druhé mezi ním a členskou zemí EU Irskem nesmí být pevná hranice kvůli zachování míru. Vyjednávání váznou a napětí sílí.
10. 11. 2021|

Británii nestačí ústupky EU, chce omezit roli soudu, vzkázal Londýn ke kontrolám zboží v Severním Irsku

Evropská unie musí podle britského státního tajemníka pro brexit Davida Frosta učinit další ústupky týkající se Severního Irska. Frost to řekl bruselskému webu Politico před svým pátečním setkáním s místopředsedou Evropské komise Marošem Šefčovičem, s nímž bude probírat středeční vstřícné návrhy unijní exekutivy.
15. 10. 2021|

Londýn vzkázal EU, že severoirský protokol se musí změnit. Hrozí jeho vypovězením

Pobrexitové uspořádání mezi Velkou Británií a Evropskou unií pro Severní Irsko se musí změnit, protože nefunguje. Uvedl to britský státní tajemník pro brexit David Frost s tím, že sedmadvacítce předloží nový právní dokument, který má takzvaný severoirský protokol nahradit. Ve středu Evropská komise zveřejní svoje návrhy řešení tohoto problému mezi Londýnem a Bruselem, který podle některých médií může vyústit až v obchodní válku.
12. 10. 2021Aktualizováno12. 10. 2021, 19:30|

Evropská unie je silná a životem pulzující organizace, řekl Biden na summitu G7

Evropská unie je neskutečně silná a životem pulzující organizace, řekl podle Reuters americký prezident Joe Biden na summitu zemí skupiny G7. Jeho francouzský protějšek Emmanuel Macron při rozhovoru s ním ocenil, že USA mají opět zájem o spolupráci na světové úrovni. Lídři EU apelovali na britského ministerského předsedu Borise Johnsona, aby dodržoval brexitovou dohodu, kterou s EU podepsal.
12. 6. 2021Aktualizováno12. 6. 2021, 19:45|