TÉMA

Palermo

Po Řecku rozsáhlé požáry trápí i další jihoevropské země, nasadily proti nim letadla

Stovky hasičů bojují s požáry v Portugalsku a Chorvatsku, kde se plameny přiblížily až na 12 kilometrů k Dubrovníku. V noci na středu o tom informovala agentura Reuters, podle níž byla v obou zemích nasazena i hasicí letadla. S lesním požárem nedaleko střediska Kemer v turisty oblíbeném regionu Antalya bojují i turečtí hasiči. Dále také hoří na Rhodosu a dalších řeckých ostrovech.
26. 7. 2023Aktualizováno26. 7. 2023, 12:30|

V Alžírsku se podařilo dostat pod kontrolu požáry, které si vyžádaly přes třicet obětí

S ničivými požáry nebojuje ve Středomoří jen Řecko. Tragičtější následky hlásí chudší Alžírsko, kde zemřelo nejméně 34 lidí včetně desítky vojáků. Hořet tam začalo v několika regionech naráz, a to v pondělí. V noci na středu pak agentura Reuters informovala, že lesní požáry jsou pod kontrolou. Na Sicílii pak kvůli šířícímu se ohni uzavřely úřady na několik hodin letiště v Palermu. Na východě ostrova dosahují teploty přes 47 stupňů Celsia.
25. 7. 2023Aktualizováno26. 7. 2023, 05:22|

Italská policie objevila v moři u Sicílie balíky s kokainem za 400 milionů eur

Italská policie našla v moři u Sicílie balíky se zhruba dvěma tunami kokainu, informovala o tom v pondělí agentura ANSA. Podle ní jde o jeden z největších nálezů této drogy v Itálii.
17. 4. 2023|

Itálie vrátila Řecku fragment z Parthenónu. Polovina reliéfů nadále zůstává v Londýně

Italská Sicílie Řecku dlouhodobě zapůjčila fragment jeho parthenónského reliéfu starého dva a půl tisíce let. Atény doufají, že to podpoří snahy o navrácení velké části této památky z Velké Británie. Ta mramorové vlysy uchovává v Britském muzeu, které ale výzvy k vrácení opakovaně odmítá.
12. 1. 2022|

Italský exministr vnitra nebude souzen kvůli blokaci lodě s migranty. Čeká ho ale jiný proces

Bývalý italský ministr vnitra Matteo Salvini nepůjde před soud kvůli zablokování lodě pobřežní hlídky se zachráněnými migranty. Během pátku o tom rozhodl předběžný soud v Katánii. Salvini obvinění související s touto kauzou dlouhodobě odmítá, bude však souzen kvůli podobnému případu, který se týká plavidla nevládní organizace Open Arms.
14. 5. 2021Aktualizováno14. 5. 2021, 15:33|

Cosa Nostra: spravedlnost po sicilsku

Bál se o svůj život a důsledně dbal na bezpečnost. V sobotu 23. května 1992, v 17:59 vybuchla u Palerma nastražená nálož. Výbuch roztrhal desítky metrů silnice a vytvořil osmimetrový kráter. Tři Fiaty Croma byly explozí těžce poškozeny. Pasažéři hnědého auta, policisté, byli na místě mrtví. Pasažéři bílého auta byli výbuchem těžce zraněni. Soudce Giovanni Falcone zemřel dvě hodiny po převozu do nemocnice. Právě jeho smrt začala vlnu odporu proti mafii.
3. 8. 2017|