TÉMA

Christopher Wray

V USA sílí hlasy žádající ochranu trhu před elektromobily z Číny

Americký automobilový průmysl dává stále častěji najevo nervozitu vyvolanou rostoucí konkurencí elektrických vozů z Číny. Varováním je pro něj situace v Evropě i na dalších kontinentech, kde čínské značky díky technologickému náskoku a až podezřele nízkým cenám rychle ovládají velké části trhu.
13. 4. 2024|

Hunter Biden má nemanželskou dceru. Prezident dělá, že jeho sedmá vnučka neexistuje

Americký prezident Joe Biden čelí stále větší kritice kvůli kontroverzím svého syna. Bílý dům musí odpovídat na dotazy, proč Biden ignoruje svou sedmou vnučku. Jeho syn Hunter ji počal v době drogové závislosti a rodina čtyřleté dívky si stěžuje, že se Bidenovi s dítětem ani osobně nesetkali.
17. 7. 2023|

FBI prohledávala Bidenův dům kvůli utajovaným dokumentům. Národní archiv nařídil exprezidentům všechny tajné listiny vrátit

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) provedl prohlídku v prázdninovém domě prezidenta Joea Bidena, nenašel tam ale žádné další dokumenty označené jako tajné. Potvrdil to advokát hlavy státu Bob Bauer. Podle deníku The New York Times souvisí prohlídka s dřívějším nálezem utajovaných dokumentů v Bidenově bývalé kanceláři a jeho domě. Skandál s tajnými materiály se vedle Bidena týká i jeho předchůdce Donalda Trumpa a nově taky bývalého viceprezidenta Mikea Pence. Americký Národní archiv proto požádal bývalé hlavy státu a viceprezidenty, aby se podívali, zda listiny z dob jejich úřadování neobsahují tajné dokumenty, a případně je odevzdali.
1. 2. 2023Aktualizováno1. 2. 2023, 20:02|

Čínská rozvědka se snažila ovlivnit vyšetřování firmy Huawei, tvrdí Washington

Čínská rozvědka se ve třech případech snažila ovlivnit jednání americké justice či zasáhnout do práv lidí v USA. V pondělí to na společné tiskové konferenci uvedli americký ministr spravedlnosti Merrick Garland a šéf Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Christopher Wray. Jeden případ se týká vyšetřování čínské technologické společnosti Huawei. Několik čínských občanů, a to včetně údajných členů rozvědky, už bylo obviněno, napsala agentura AP.
24. 10. 2022|

Moskva v reakci na krok Washingtonu vyhostí diplomaty a uvalí sankce

Rusko vyhostí deset amerických diplomatů a zváží další odvetné kroky vůči Washingtonu, oznámil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Americkému velvyslanci zároveň doporučil, aby se „vrátil domů ke konzultacím“. Moskva podle šéfa ruské diplomacie vyhostí i pět diplomatů z Polska v odpovědi na podobný krok Varšavy.
16. 4. 2021Aktualizováno16. 4. 2021, 20:32|