TÉMA

První dáma

Ve věku 96 let zemřela bývalá americká první dáma Rosalynn Carterová

Ve věku 96 let v neděli zemřela bývalá americká první dáma Rosalynn Carterová, manželka někdejšího prezidenta Jimmyho Cartera. Podle agentur Reuters a AP to oznámilo středisko Carter Center, které manželé založili. Po prezidentském mandátu Jimmyho Cartera, kterého v roce 1980 porazil ve volbách Ronald Reagan, se bývalá první dáma zabývala především dobročinnými aktivitami v USA a ve světě.
19. 11. 2023Aktualizováno20. 11. 2023, 00:05|

Do Kyjeva přijel Blinken. Přivezl vojenskou pomoc

Do Kyjeva přijel na předem neohlášenou dvoudenní návštěvu americký ministr zahraničí Antony Blinken. Sešel se se svým protějškem Dmytrem Kulebou a premiérem Denysem Šmyhalem, jednal i s prezidentem Volodymyrem Zelenským. Ohlásil zde nový balíček pomoci Ukrajině v celkové hodnotě přes miliardu dolarů. Tématem jednání byla i ukrajinská protiofenziva. Ve městě se ve středu konal také summit prvních dam pořádaný chotí ukrajinského prezidenta Olenou Zelenskou, na který přijela i manželka českého prezidenta Eva Pavlová.
6. 9. 2023Aktualizováno6. 9. 2023, 22:14|

Eva Pavlová v Kyjevě reprezentovala Česko na summitu prvních dam a pánů

Kyjev ve středu navštívila Eva Pavlová. Manželka prezidenta se na své vůbec první samostatné cestě do zahraničí zúčastnila summitu prvních dam a pánů, který už potřetí pořádá Olena Zelenská, choť ukrajinského prezidenta. Účastníci probírali hlavně dopady války na duševní zdraví obyvatel napadené země i dalších států.
6. 9. 2023|

Od bot Charlotty Masarykové po inaugurační šaty Evy Pavlové. Výstava porovnává módu a styl prvních dam

Některé manželky českých a československých prezidentů vystupovaly na veřejnosti častěji, jiné dávaly přednost soukromí či své profesi. Na veřejném obrazu prezidentů se ale podílely všechny. A jejich oděvy odrážely proměny a různé charaktery symbolické role první dámy. Výstava v Národním muzeu na módě a stylu prezidentských chotí ukazuje, jak se měnilo společenské klima během posledních sta let. Návštěvníci nahlédnou do šatníku dvanácti prvních dam, od Charlotty Masarykové po Evu Pavlovou.
16. 5. 2023|

Když uvidím, že moje děti mají i jiné sny, než aby skončila válka, tehdy to bude vítězství, řekla Zelenská

Ukrajinská společnost podle první dámy Oleny Zelenské ukazuje, že je vytrvalá a nepoleví. To, že Ukrajina nepadla během několika prvních dní velké ruské invaze, podle ní poskytlo zemi impuls a naději, že může zvítězit. „Nemáme na vybranou — určitě zvítězíme,“ prohlásila v Interview ČT24 Speciál. Pro ni osobně bude vítězství znamenat návrat k normalitě. „Když uvidím, že moje děti mají i jiné sny, než aby skončila válka,“ říká. Nejhorší by podle ní bylo, kdyby svět dopustil, že nějaký stát může obsadit území jiného. „Pak už to nezastavíme, začne řetězová reakce,“ varovala. Rozhovor s ní vedl Michal Kubal.
26. 2. 2023|

Pavlová v roli první dámy může svým příběhem oslovit a nemusí dělat charitu, shodují se odborníci

Česko bude mít 9. března novou hlavu státu a s tím i novou první dámu. Eva Pavlová už dřív uvedla, že chce být ve své funkci aktivní. Chce se zaměřit třeba na téma rovnosti žen a mužů, na problematiku rodin a podporu samoživitelů a samoživitelek. Sama v takové situaci byla. O roli první dámy diskutovali v Událostech, komentářích politoložka Anna Durnová a bývalý diplomat a poradce prezidenta Václava Havla Michael Žantovský.
4. 2. 2023|

První dáma v aktivní službě. Eva Pavlová chce na Hradě pomáhat samoživitelkám a upozorňovat na rovnost pohlaví

Žena čtvrtého prezidenta České republiky Eva Pavlová by podle svých slov chtěla po manželově boku na Pražském hradě jako sama bývalá samoživitelka hlavně upozorňovat na situaci svobodných matek. Zaměřovat se chce na témata rovnosti pohlaví a diskriminaci žen ve společnosti. Budoucí první dáma od loňska působí jako zastupitelka středočeské obce Černouček a tvrdí, že v reprezentativní roli na nejvyšší úrovni má zkušenosti z doby působení svého muže v NATO.
29. 1. 2023|

30 let zpět: 8 dní pro Zemi

V rámci oslav mezinárodní dne uspořádalo ministerstvo životního prostředí v roce 1991 akci nazvanou 8 dní pro Zemi. Té se u Hamerského rybníka v Praze zúčastnila i první dáma Olga Havlová, která sledovala i slavnostního slib světlušek a skautek.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
13. 4. 2021|