TÉMA

Civilní rozvědka

Novým ředitelem rozvědky by se mohl stát bývalý náměstek pro operativní činnost Posolda, uvedl Deník N

Novým ředitelem civilní rozvědky by se mohl stát bývalý náměstek pro operativní činnost Vladimír Posolda, informoval Deník N. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) po zasedání vlády prohlásil, že kabinet by o novém řediteli mohl rozhodnout příští středu. Jméno kandidáta veřejnosti ani ministrům nesdělil. Své kroky nejdříve konzultuje s premiérem Petrem Fialou (ODS) a následně na schůzce předsedů koaličních stran, informoval.
26. 9. 2022Aktualizováno26. 9. 2022, 23:36|

Vláda nedělá ve věci energií prakticky nic, kritizuje Havlíček. Je podle něj čas na zastropování, ne kompenzace

Důvodem, proč chce ANO vyslovit vládě Petra Fialy (ODS) nedůvěru, je podle 1. místopředsedy hnutí Karla Havlíčka to, že kabinet prakticky nic nedělá proti rostoucím cenám energií. Řekl to v Interview ČT24. Havlíček a celé ANO také trvají na tom, že ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) by měl odsoupit, a to v souvislosti s kauzou šéfa civilní rozvědky Petra Mlejnka. Mlejnek ve středu oznámil rezignaci.
31. 8. 2022|

Výhrady Pirátů k šéfovi civilní rozvědky Mlejnkovi koalice probere v úterý

Lídři vládních stran chtějí v úterý s Piráty řešit jejich výhrady k šéfovi civilní rozvědky Petru Mlejnkovi. Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše Mlejnek nevysvětlil všechny nesrovnalosti kolem svých kontaktů s Michalem Redlem obviněným v kauze Dozimetr. Poslanecký klub Pirátů dokonce označil Mlejnka za nedůvěryhodnou osobu.
29. 8. 2022|

Schillerová: Pokud klub bude chtít hlasování o nedůvěře vládě, podpořím to. Je to politický symbol

Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová podpoří snahu vyvolat hlasování o nedůvěře vládě v případě, že se pro to poslanecký klub většinově vysloví. Přestože tato strana nemá dostatek hlasů na to, opravdu dosáhnout vyslovení nedůvěry kabinetu, označila takový akt za důležitý politický symbol, zejména s ohledem na aktuální kauzu kolem šéfa Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petra Mlejnka. Řekla to v Interview ČT24. Hovořila i o prezidentských volbách, do nichž je podle ní ANO připraveno postavit i jiného kandidáta, pokud se šéf hnutí Andrej Babiš rozhodne do klání nevstoupit.
18. 8. 2022|

Státní zástupce obžaloval bývalého náměstka civilní rozvědky Blahuta

Státní zástupce obžaloval bývalého náměstka Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Zdeňka Blahuta, uvedl server Aktuálně.cz. Blahuta byl předloni v srpnu obviněn z podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby kvůli hospodaření civilní rozvědky. Podle serveru je to poprvé, kdy se takto vysoce postavený důstojník českých zpravodajských služeb bude zodpovídat před trestním soudem.
23. 5. 2021|

Vyšetřovatel navrhl obžalovat exnáměstka ÚZSI Blahuta, píše Deník N

Pražské městské státní zastupitelství podalo návrh na obžalobu bývalého náměstka Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Zdeňka Blahuta, uvedl Deník N. Muž byl předloni v srpnu obviněn z podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby kvůli hospodaření civilní rozvědky. Kvůli vysoké škodě za to v případě odsouzení hrozí až dvanáctiletý trest vězení.
23. 3. 2021|