TÉMA

Proplácení

Stálého stomatologa přes pojišťovnu nemá pětina lidí. Roste nápor na zubní pohotovosti

Roste nápor na zubní pohotovosti. Řada pacientů je vyhledává i proto, že se jim nedaří najít stálého zubaře. Lékaře přes pojišťovnu nemá asi pětina lidí v Česku. Někteří bez akutních potíží pohotovostní službu navíc zneužívají. Po tom, co v poslední době některé pohotovosti zkrátily nebo ukončily provoz, se kraje snaží situaci řešit a jednají i s ministerstvem.
3. 10. 2023|

EU začne opět proplácet dotace pro Agrofert

Evropská komise povolila proplatit většinu dotací určených na projekty skupiny Agrofert. Výjimkou jsou některé dotace, které byly adresované firmám Cerea a Fatra. O rozhodnutí Komise informoval iRozhlas.cz a potvrdilo ho ministerstvo financí. Rozhodující pro Brusel je, že Andrej Babiš (ANO) coby konečný příjemce výhod Agrofertu není již předsedou vlády. O zablokování dotací Komise rozhodla v souvislosti s vyšetřováním Babišova střetu zájmů.
18. 11. 2022|

K dětem s cystickou fibrózou se dostane účinný lék, začíná ho proplácet pojišťovna

Lék Kaftrio, který pomáhá pacientům s cystickou fibrózou, se dostane k dětem, které tato nemoc postihla. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) ho začne proplácet už pacientům od šesti let věku. Umožní jim tak prožít delší život.
1. 9. 2022|

S březnem skončí omezení počtu návštěvníků na hromadných akcích

Laboratoře v Česku během úterý odhalily 14 307 nově potvrzených případů koronaviru, což je nejnižší úterní nárůst od 11. ledna. Oproti minulému úterý to bylo zhruba o polovinu méně. Podobně se snížil také počet podezření na opakovanou nákazu, kterých statistiky evidují 2570. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) po středečním jednání vlády uvedl, že od 1. března skončí omezení počtu návštěvníků na hromadných akcích. Lidé budou mít zároveň nárok na jeden PCR test hrazený ze zdravotního pojištění. Zhruba v polovině března pak zřejmě přestane na některých místech platit povinnost nasazeného respirátoru.
23. 2. 2022Aktualizováno23. 2. 2022, 20:33|

Za týden ubylo nakažených i lidí v nemocnicích. Ministerstvo uvažuje o konci proplácení preventivních testů

Stát zřejmě přestane od března hradit preventivní PCR testy na koronavirus, řekl náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti). Množství provedených testů v posledních dnech klesá, ubývá i těch s pozitivními výsledky. Za pondělí laboratoře odhalily 23 201 případů covidu. To je přibližně o deset tisíc méně než před týdnem. Hospitalizovaných s nákazou mezitýdenně ubylo, a to o 147 na 3705. Oproti minulému týdnu výrazně klesl počet lidí, kteří měli pozitivní test v práci. Od úterý se zkracuje platnost certifikátů o základním očkování na devět měsíců, mění se také pravidla pro příjezdy do Česka ze zahraničí.
15. 2. 2022Aktualizováno15. 2. 2022, 19:27|

O náhradní výživné požádalo už téměř sedm tisíc lidí, většina úspěšně

Už půl roku stát proplácí náhradní výživné za neplatiče. Většině žadatelů úřady vyhověly a poslaly jim dohromady přes 36 milionů. Konkrétní částky se nejčastěji pohybují mezi dvěma a půl a třemi tisíci měsíčně. Na dávku mají nárok nejen lidé, kterým bývalý partner neposílá alimenty.
2. 1. 2022|

Renata byla připoutána k nemocničnímu lůžku, teď žije doma i s plicním ventilátorem a učí se chodit

Přibývá lidí, kteří žijí doma s umělou plicní ventilací. Podle specialistů je ale pořád hodně těch, co jsou zbytečně na nemocničním lůžku. To byl i případ Renaty Brázové, která tak prožila devět let. Teď už má bezbariérový byt a nově se učí chodit.
29. 8. 2021|

Soud se zastal vězeňských dozorců ve sporu o proplácení obědových přestávek

Krajský soud v Praze přiznal vězeňským dozorcům právo na proplácení přestávek. Dal za pravdu dozorcům z věznice ve Vinařicích u Kladna, že obědová pauza, při níž je nemá kdo vystřídat, by se jim měla započítávat do pracovní doby. Rozsudek může být precedenční pro tisíce vězeňských dozorců v celém Česku. Na advokáta Zdeňka Honzíka, který vinařické strážce zastupoval, už se obrátilo asi čtrnáct set dalších dozorců.
23. 7. 2021|

Antigenní testy pro školy jsou ohroženy, říká Baxa. Výpadek pokryjí zásoby státních rezerv, reaguje Rais

Už v pondělí se do škol rotačně vrátí část žáků druhého stupně. Zatím ale jenom v sedmi krajích, kde je dobrá epidemická situace. Ve stejných regionech se otevřou taky školky pro všechny děti bez respirátorů i testování. Poslanci školského výboru Martin Baxa (ODS) a Karel Rais (ANO) se shodují na tom, že by bylo dobré využít pro testování ve školách PCR testy. Liší se ale v pohledu na to, zda budou mít školy dostatek testů antigenních. Baxa nedostatečné zásobování kritizuje, Rais věří, že dočasný výpadek pokryjí zásoby Správy státních hmotných rezerv. Oba poslanci byli hosty Událostí, komentářů.
1. 5. 2021|

Pozitivita testů ve firmách je mezi jedním a dvěma procenty, informoval Blatný

Pozitivita testů ve firmách a podnicích je podle předběžných dat mezi jedním a dvěma procenty. Jde zhruba o stejný výsledek jako v plošném antigenním testování populace, které mohou lidé podstupovat každé tři dny. V pátek to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Zachycených pozitivních případů jsou řádově stovky. Oficiálně je testování pro velké firmy povinné od 3. března, pro střední podniky od 5. března. Celkově se povinnost týká asi tří milionů pracovníků. Podniky nad 250 zaměstnanců měly povinné testování dokončit do pátku.
12. 3. 2021Aktualizováno12. 3. 2021, 22:53|