TÉMA

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče

Definovat nadstandardy ve zdravotnictví by bylo složité, shodli se exministři. Opozice i odbory diskusi o příplatcích odmítají

Rozpaky vzbudily úvahy ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) o možném zavedení placených nadstandardů ve zdravotnictví. Opozice i odbory jsou jednoznačně proti, jasně se ale k nadstandardům nehlásí ani všichni zákonodárci z vládních stran. Podle dvou Válkových předchůdců na ministerstvu Romana Prymuly (nestr.) a Leoše Hegera (TOP 09) by byl největší problém vybrat přijatelné nadstandardy. Oba se shodli hlavně na tom, že by bylo možné se připojistit a mít nižší doplatky na léky. O definování nadstandardů diskutovali politici i zdravotničtí experti v 90‘ ČT24.
24. 11. 2022|

Zavedení nadstandardů ve zdravotnictví je asociální, reagují odbory na Válka

Zdravotnické a sociální odbory nesouhlasí se zavedením nadstandardů ve zdravotnictví, které by omezily rozsah hrazené péče. O jejich vrácení do hry mluvil na sobotní programové konferenci TOP 09 ministr Vlastimil Válek. Odbory na rozdíl od něj tvrdí, že návrh je asociální, a za demagogické označily tvrzení, že nadstandardy by přinesly zkvalitnění péče pro všechny pacienty. Rezervovaně se k návrhu staví i politici koaličních ODS a STAN.
6. 11. 2022Aktualizováno6. 11. 2022, 14:33|

Vláda by mohla od prosince zavést některé kompenzace pro firmy, uvedl Havlíček. Nutné bude podle něho posílit i kapacity hygien

Vláda by mohla od prosince spolu s chystaným zrušením uznávání antigenních testů zavést některé kompenzační programy pro firmy. Ty jsou už připravené, ale musí se na nich shodnout profesní svazy a budoucí vláda. Kompenzace by se mohly pohybovat řádově kolem jedné miliardy korun měsíčně, uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce (OVM) ministr průmyslu a obchodu a dopravy v demisi Karel Havlíček (ANO). Uvedl také to, že kvůli Landově iniciativě, která vyzvala k zahlcení krajských hygienických stanic (KHS), bude teď nutné jejich kapacity posílit.
14. 11. 2021Aktualizováno14. 11. 2021, 14:15|

Ministerstvo podává trestní oznámení na Landovu iniciativu za sabotáž hygieniků

Ministerstvo zdravotnictví podává trestní oznámení na iniciativu Zlatý špendlík zpěváka Daniela Landy pro podezření ze sabotáže. Landova iniciativa vyzvala k zahlcení krajských hygienických stanic (KHS) žádostmi o informace podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) sdělil, že podobných žádostí dorazilo na hygienické stanice po Landově výzvě asi 10 tisíc. K zahlcení hygieniků vyzvala iniciativa v pondělí na svém webu. Jejím terčem jsou všechny kapacity pro trasování případů covidu-19, uvedl na Twitteru státní tým Chytré karantény. Landa řekl iDNES.cz, že lidé jen chtějí informace.
12. 11. 2021Aktualizováno13. 11. 2021, 10:02|

Vláda schválila růst důchodů příští rok v průměru o 505 korun

Solidární část všech důchodů by se od ledna mohla zvýšit o 350 korun a zásluhový díl penze o 1,3 procenta. Průměrný starobní důchod by tak rostl o 505 korun. Nařízení se zákonnou valorizací podle zákona schválila v pondělí vláda, oznámila ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). K běžnému přidání všichni lidé, kteří pobírají nějaký důchod, dostanou ještě bonus 300 korun měsíčně navíc. Zdravotníci o navýšení platů jednají.
27. 9. 2021Aktualizováno27. 9. 2021, 17:51|

V úterý přibylo 131 případů covidu, opět méně než před týdnem. Zdravotníci stále nedostali plné odměny

Testy v Česku v úterý potvrdily 131 případů koronaviru. Na sto tisíc obyvatel připadá za poslední týden teď méně než osm nakažených, tedy nejméně od loňského července. Reprodukční číslo se dál drží nad 0,8, šíření nákazy tak zpomaluje. V nemocnicích je s koronavirem méně než osmdesát lidí. Zdravotníci za úterý rozdali téměř 109 tisíc dávek očkování proti covidu, mírně méně než o týden dřív.
23. 6. 2021Aktualizováno23. 6. 2021, 19:54|