TÉMA

Dušan Kováčik

Europoslanci odsoudili snahy Ficovy vlády změnit slovenské trestní právo

Evropský parlament ve středu většinou 496 hlasů ku 70 přijal rezoluci odsuzující snahy vlády premiéra Roberta Fica měnit slovenské trestní právo a zrušit Úřad speciální prokuratury (ÚSP). Takový krok by narušil snahu bojovat proti korupci na unijní úrovni, shodli se poslanci, kteří rovněž kritizují Ficovu neochotu účastnit se veřejné debaty ohledně změn.
17. 1. 2024Aktualizováno17. 1. 2024, 14:00|

Bývalý slovenský prokurátor Kováčik dostal u soudu osmiletý trest za korupci

Slovenský nejvyšší soud vyměřil bývalému šéfovi elitní složky slovenské prokuratury Dušanu Kováčikovi osm let vězení za korupci a za vynášení utajovaných informací. Zároveň mu uložil pokutu sto tisíc eur (2,46 milionu korun). Rozsudek je pravomocný. Nejvyšší soud ho na rozdíl od nižšího soudu, který Kováčika loni potrestal vězením až na 14 let, zprostil obžaloby ze založení a podpory zločinecké skupiny. Kováčikovi tak nepropadne majetek, jak o tom rozhodl soud první instance. Bývalý prokurátor rozsudek nekomentoval, ze soudní síně ho odvedla eskorta k výkonu trestu.
24. 5. 2022Aktualizováno24. 5. 2022, 18:18|

Slovenský nejvyšší soud projednává odvolání bývalého elitního prokurátora Kováčika

Slovenský nejvyšší soud začal ve čtvrtek projednávat odvolání bývalého šéfa elitní složky prokuratury Dušana Kováčika vůči verdiktu soudu první instance, který mu loni v září vyměřil 14 let vězení za korupci a další trestné činy. Kováčik vinu znovu popřel. Líčení bude pokračovat v pátek.
19. 5. 2022Aktualizováno19. 5. 2022, 17:56|

Bývalý šéf slovenské elitní složky prokuratury Kováčik dostal nepravomocně 14 let vězení

Soud na Slovensku uznal bývalého šéfa elitní složky prokuratury Dušana Kováčika vinným z korupce a z dalších trestných činů. Za to mu vyměřil 14 let vězení a trest propadnutí majetku. Vůči tomuto rozhodnutí soudu první instance se lze odvolat. Kováčikův obhájce oznámil odvolání vůči odsuzujícímu verdiktu, žalobce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.
20. 9. 2021Aktualizováno20. 9. 2021, 18:13|

Pokračuje soud s bývalým představitelem slovenské prokuratury Kováčikem. Klíčový svědek vypověděl o uplácení

Klíčový svědek v procesu s obžalovaným bývalým šéfem elitní složky slovenské prokuratury Dušanem Kováčikem vypověděl, že Kováčikovi odevzdal úplatek 50 tisíc eur (1,29 milionu korun). Kromě korupce je Kováčik stíhán také pro podezření ze zneužití pravomocí a z dalších trestných činů.
8. 7. 2021Aktualizováno8. 7. 2021, 20:16|

Na Slovensku začal soud s exšéfem speciální prokuratury, je obžalován z korupce i zneužití pravomocí

Na Slovensku začal soud s bývalým šéfem elitní složky prokuratury Dušanem Kováčikem, který je obžalován z korupce, zneužití pravomocí a z dalších trestných činů. Kováčik před soudem vinu popřel, v případě odsouzení mu hrozí dlouholetý trest vězení.
7. 7. 2021|

Reportéři ČT: Slovensko zažilo vlnu zatýkání. Podle opozice se jedná o politickou vendetu

Na Slovensku se po nástupu nové vlády Igora Matoviče rozjelo zatýkání ve velkém. Ve vazbě skončili policisté, prokurátoři, soudci i podnikatelé. Podle kabinetu jde o důsledek svobody, která rozvázala spravedlnosti ruce. Opozice nicméně říká, že jde o politickou vendetu. Pro Reportéry ČT na Slovensku natáčeli Adéla Paclíková a Michael Fiala.
16. 2. 2021|