TÉMA

Kontakt

Přenos opičích neštovic se dá v Evropě zastavit, říká WHO. Evropské úřady se jich také nebojí

Přenos opičích neštovic mezi lidmi v neendemických zemích, tedy mimo oblasti původního výskytu, lze zastavit. Prohlásila to epidemioložka Světové zdravotnické organizace (WHO) Maria Van Kerkhoveová. Nebezpečí zasažení širší populace je „velmi slabé“, uvedlo v pondělí Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC).
24. 5. 2022|

Hlavní bude obnovit kontakt a zavést dialog, řekl Putin k nadcházejícímu jednání s Bidenem

Ruský prezident Vladimir Putin v souvislosti s blížícím se summitem s americkým prezidentem Joem Bidenem uvedl, že hlavní bude obnovit osobní kontakt a zavést dialog. Informují o tom ruské tiskové agentury. Oba prezidenti se sejdou ve středu ve Švýcarsku. Rusko-americké vztahy jsou v poslední době mimořádně napjaté kvůli řadě neshod. Podle Putina jsou dokonce nejhorší za řadu let. Řekl to v rozhovoru pro americkou NBC. Biden v neděli na summitu zemí G7 sdělil, že s tímto výrokem souhlasí, informovala agentura Reuters.
13. 6. 2021Aktualizováno13. 6. 2021, 18:40|

Ztratila se přirozená struktura času, kterou dětem dávala škola i volnočasové aktivity, konstatuje psycholog

Děti v krajích s lepším epidemickým vývojem můžou od úterý znovu navštěvovat střediska volného času a základní umělecké školy. Aktivit venku se může zúčastnit maximálně dvacet lidí. Uvnitř společně mohou být tři. O důležitosti těchto aktivit pro děti diskutovali v Událostech, komentářích místostarosta Skautu Petr Vaněk a psycholog Oldřich Ďurech.
4. 5. 2021|

Už žádná selfíčka s gorilami a šimpanzi, žádají experti vědce i fotografy

Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN), což je organizace zaměřená na uchování přírodních zdrojů, chce, aby vědci změnili své chování vůči primátům. Žádají je, aby se vyvarovali společných snímků s nimi, aby na Instagram nedávali fotky, jak se s orangutany drží za ruce ani jak se „přátelí“ se šimpanzi.
28. 1. 2021|