TÉMA

Nežádoucí účinky

V sobotu přibylo 21 tisíc nakažených covidem-19. Na Václavském náměstí se protestovalo

V sobotu ukázaly testy na 18 268 lidí nově nakažených koronavirem. Bylo jich o několik desítek méně než před týdnem, ale k tomu je potřeba připočítat ještě 3156 pozitivních testů, u nichž je podezření na reinfekci. Těch bylo o necelých tisíc více než před týdnem. Zmenšuje se rozdíl mezi mírou rozšíření nákazy v Praze a v některých jiných regionech. V nemocnicích se začátkem víkendu ubylo pacientů oproti konci pracovního týdne, je jich však více než minulou sobotu. V hlavním městě se protestovalo proti opatřením a novele pandemického zákona.
30. 1. 2022Aktualizováno30. 1. 2022, 19:42|

Očkování vakcínou AstraZeneca pokračuje, někteří lidé ji ale odmítají. Výrobce navíc zkrátí dodávky, praktici chtějí náhradu

Po víkendu se opět zvýšilo tempo očkování proti covidu-19 na více než 30 tisíc dávek denně. Přesto byl oproti počátku předchozího týdne počet dávek podaných v pondělí o něco nižší – a to přesto, že se v Česku stále očkuje i vakcínou AstraZeneca, jejíž aplikaci některé státy pozastavily kvůli obavě z možných vedlejších účinků. Praktičtí lékaři, kteří jí v Česku očkují, se však setkávají s pacienty, kteří látku AstraZeneca odmítají. Větší potíž však představuje ohlášené snížení dodávky této vakcíny.
16. 3. 2021|

Ruskou vakcínou bych se nechala očkovat, pokud ji schválí EMA, řekla ředitelka SÚKL

Očkování v Česku vázne, dodávky vakcín se opožďují a přichází jich méně než vláda očekávala. Epidemiologická situace je podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) špatná, opatření prý nefungují. Premiér Andrej Babiš (ANO) uvažuje, že zemi předzásobí ruskou vakcínou Sputnik V, kterou ale zatím neschválila Evropská léková agentura (EMA). O tom, zda je ruská vakcína bezpečná a jaké mají už schválené vakcíny vedlejší účinky, hovořila v Interview ČT24 ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irena Storová.
10. 2. 2021|

Podezření na nežádoucí účinky hlásilo po očkování proti covidu 322 lidí. Zdravotníci podali přes 310 tisíc dávek

Z 310 tisíc podaných vakcín zaznamenali lékaři 322 podezření na nežádoucí účinky, oznámil Státní ústav pro kontrolu léčiv. Za poslední týden vzrostl počet hlášených podezření o 124. Především lidé trpěli horečkami, únavou nebo bolestí v místě vpichu, v pěti desítkách případů šlo o nevolnost či zvracení.
4. 2. 2021Aktualizováno4. 2. 2021, 20:14|

V úterý se otevřou papírnictví nebo obchody s dětským oblečením, avizoval Babiš

V Česku se v úterý otevřou papírnictví, obchody s dětským oblečením a obuví a také prodejny spodního prádla. České televizi to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Na pondělním jednání to schválí vláda. Další uvolnění opatření se podle premiéra v příštím týdnu nečekají. Za sobotu v Česku přibylo 5199 potvrzených nákaz koronavirem, zhruba o třetinu méně než před týdnem. V nemocnici je 6473 nakažených, nejméně za téměř dva týdny. Index protiepidemického systému PES klesl na 70 bodů ze sta, v sobotu byl o dva body výše. Čtvrtý den je ve čtvrtém stupni.
17. 1. 2021Aktualizováno17. 1. 2021, 20:22|