TÉMA

Očkovací centra

Covid má v Česku již více než 35 tisíc obětí. Laboratoř potvrdila omikron v Královéhradeckém kraji

Počet zemřelých s covidem-19 v Česku přesáhl 35 tisíc, ministerstvo zdravotnictví eviduje 35 046 obětí. Epidemie ale již zhruba dva týdny zpomaluje. Ve čtvrtek přibylo 9488 případů koronaviru. Méně než deset tisíc nově nakažených bylo ve všední den naposledy 8. listopadu, tedy před více než pěti týdny. Minulý čtvrtek odhalily laboratoře zhruba o pět tisíc případů více. Incidence dál klesá. Na 100 tisíc obyvatel připadá za posledních sedm dní 704 nakažených. Před týdnem mělo incidenční číslo hodnotu více než devět set. Nákaza variantou omikron se potvrdila v Královéhradeckém kraji.
17. 12. 2021Aktualizováno17. 12. 2021, 15:28|

Výhrůžky, nevhodné chování, vulgarita. Nemocnice navyšují ostrahu, někde pomáhá policie

Zdravotníci v nemocnicích i v očkovacích centrech se potýkají s rostoucí agresivitou lidí. Častěji čelí slovním útokům, někde řeší ale i fyzickou agresi. Podle nemocnic za tím stojí zvyšující se napětí ve společnosti v souvislosti s covidem. Například Fakultní nemocnice Ostrava z důvodu útoků musela několikrát navýšit ostrahu. Na očkovací centra v brněnském obchodním centru (OC) Olympia nebo ve Frýdku-Místku pak dohlíží policie.
13. 12. 2021|

Očkování zrychluje, ministerstvo chce vrátit rozestup mezi dávkami na tři týdny

Plně naočkována je nyní asi čtvrtina z osmi milionů lidí v Česku, kteří se zatím očkovat mohou. Obdobný počet lidí na druhou dávku teprve čeká. Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli oznámil, že koncem července by se mohly začít očkovat i děti od dvanácti let. Ministerstvo zdravotnictví nyní uvažuje o tom, že by rozestup mezi oběma dávkami u nejrozšířenější vakcíny Pfizer/BioNTech opět zkrátilo z šesti týdnů na tři. Šestitýdenní pauzu na jaře zdůvodnilo snahou, aby při nedostatku vakcín získalo alespoň částečnou ochranu před covidem-19 co nejvíce lidí. Nyní však již není nedostatek tak palčivý.
13. 6. 2021|

Ve čtvrtek přibylo 190 případů covidu, ministerstvo zatím úplné rozvolnění nechystá

Epidemie covidu v Česku dál slábne, ve čtvrtek testy odhalily 190 nových případů, před týdnem jich bylo přes čtyři sta. Na sto tisíc obyvatel tak za týden připadá 16 nově nakažených. Úplné rozvolnění během léta ale zatím resort zdravotnictví neplánuje. Připouští třeba to, že respirátory by lidé mohli nahradit chirurgickými rouškami. Zvýšit by se mohl i počet lidí na hromadných akcích. Část rozhodnutí ale bude zřejmě platit lokálně. Mezi okresy vidí statistici stále výrazné rozdíly.
11. 6. 2021Aktualizováno11. 6. 2021, 20:04|

Někteří senioři na očkování stále čekají. Praktici mají málo vakcín

Některým praktickým lékařům přichází očkovací látky se zpožděním. V důsledku toho čekají ohrožení pacienti déle, což jim komplikuje další léčbu. Část z nich se proto raději přehlašuje do očkovacích center. Všichni ale takovou možnost nemají a někteří nepohybliví pacienti jsou kvůli tomu dále v izolaci. Na druhou stranu musejí lékaři některé pacienty přesvědčovat, aby se naočkovat nechali.
11. 5. 2021|

Na akce bude moci ještě v květnu 700 lidí, plánuje Zaorálek. Očkování zrychlilo, praktickým lékařům chybějí vakcíny

Ve středu dostal vakcínu proti covidu-19 druhý nejvyšší počet lidí za den od začátku vakcinace, a to 76 099. Vakcíny ale chybí praktickým lékařům. Ve středu přibylo 1857 potvrzených případů. Počet nově nakažených byl nejnižší za všední den od 21. září. Vláda ve čtvrtek rozhodla o dalším rozvolnění protiepidemických opatření. Podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) by mohlo po polovině května rozvolňování pokračovat povolením hromadných akcí až pro 700 lidí.
6. 5. 2021Aktualizováno7. 5. 2021, 17:18|

V červenci by se mohli k očkování hlásit lidé od 18 let, řekl Arenberger. Chystá se plán přeočkování

Ministerstvo zdravotnictví chce od července otevřít registraci k očkování proti covidu-19 pro věkovou skupinu 18+ nebo 16+. Na středečním jednání zdravotnického výboru sněmovny to oznámil šéf resortu Petr Arenberger (za ANO). Ve středu se registrace zpřístupnila lidem ve věkové skupině od 55 do 59 let. Vzniká také plán na přeočkování – kvůli mutacím i poklesu protilátek v populaci. Podle Arenbergera bude další injekce potřeba nejpozději do jednoho roku od prvotní vakcinace. Možná ale už na podzim.
28. 4. 2021|

Na systém byl zbytečný nápor, řekl hejtman Vondrák. Vláda opět vyvolala v seniorech emoci, uvedl Kuba

Na registrační systém pro očkování byl v první den jeho spuštění zbytečně velký nápor, uvedl v pořadu Události, komentáře hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO). Mělo se prý lidem říct, že není třeba tolik spěchat. „Špatné je, že vláda opět vyvolal v seniorech emoci,“ řekl hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR Martin Kuba (ODS). Oba se pak shodli, že není nutné okolnosti spuštění systému řešit ve sněmovně, jak požaduje ODS. Řekli, že je dostatek jehel a stříkaček a popřeli informace o malých zásobách.
16. 1. 2021|