TÉMA

Motivace

Usilujte o zakotvení vlivu zaměstnanců a odborářů ve vedení podniků, vyzval Zeman delegáty sjezdu ČMKOS

Na sjezdu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS), největší odborové centrály v Česku, v sobotu promluvil prezident Miloš Zeman. Delegáty například vyzval, aby se snažili zakotvit vliv zaměstnanců a odborářů ve vedení firem a staronového šéfa ČMKOS Josefa Středulu vyzval ke kandidatuře v blížících se prezidentských volbách.
30. 4. 2022Aktualizováno30. 4. 2022, 17:51|

Slováci budou zálohovat PET lahve a plechovky

Slovensko na začátku příštího roku spustí systém zálohování plastových lahví a plechovek, od kterého si slibuje snížení množství odpadu a vyšší recyklaci použitých nápojových obalů. Do projektu se zaregistrovalo více než dva tisíce sběrných míst, mimo jiné i prodejny, které umožní vratnou zálohu věnovat na dobročinné účely.
27. 12. 2021|

Zákaz vánočních trhů je diskriminační, tvrdí Hřib. Vláda má opatření vyhlašovat v předstihu

Vláda v demisi ve čtvrtek zakázala konání vánočních trhů. Skončit musely v pátek po osmnácté hodině. Primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) v pořadu Interview ČT24 řekl, že opatření považuje za diskriminační a nesmyslné. Zároveň oznámil, že souhlasí s povinným očkováním zdravotníků. Rozhovor vedla moderátorka Zuzana Tvarůžková.
26. 11. 2021|

Vláda by mohla od prosince zavést některé kompenzace pro firmy, uvedl Havlíček. Nutné bude podle něho posílit i kapacity hygien

Vláda by mohla od prosince spolu s chystaným zrušením uznávání antigenních testů zavést některé kompenzační programy pro firmy. Ty jsou už připravené, ale musí se na nich shodnout profesní svazy a budoucí vláda. Kompenzace by se mohly pohybovat řádově kolem jedné miliardy korun měsíčně, uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce (OVM) ministr průmyslu a obchodu a dopravy v demisi Karel Havlíček (ANO). Uvedl také to, že kvůli Landově iniciativě, která vyzvala k zahlcení krajských hygienických stanic (KHS), bude teď nutné jejich kapacity posílit.
14. 11. 2021Aktualizováno14. 11. 2021, 14:15|

Protilátky po nemoci vydrží déle, očkování je ale výrazně bezpečnější, říká biochemik Trnka

Protilátky po prodělání nemoci a očkování se liší mírou i délkou imunity. Riziko nemoci je neporovnatelně vyšší a je lepší se nechat očkovat, konstatoval biochemik Jan Trnka. V Interview ČT24 vysvětlil, proč vakcíny nemění lidskou DNA a nezpůsobují neplodnost. Varoval před koncem pravidelného testování a připustil, že ještě nějakou dobu je třeba s covidem počítat.
14. 9. 2021|

Hongkong se potýká s nízkým zájmem o očkování. Úřady hledají způsoby, jak místní motivovat

Prudký nárůst případů koronaviru zažívá jihovýchodní Asie. Mají ho na svědomí nové varianty. I země, které pandemie zasáhla méně, přijímají nová omezení a urychlují očkování. Třeba Malajsie vyhlásila totální lockdown. V Hongkongu se počty naopak blíží nule, ale zase zápasí s nezájmem o očkování. Hrozí, že miliony vakcín vyhodí.
3. 6. 2021|

Očkování proti koronaviru v Číně zrychluje, přesto má oproti plánu zpoždění

Čína chce do konce roku vyrobit tři miliardy dávek vakcín proti covidu. Hodlá také vylepšit jejich účinnost. Testy v Brazílii ukázaly, že proti některým symptomům chrání látka jen z půlky. Země s 1,4 miliardy obyvatel současně dohání zpoždění v očkování. Zatím tam zdravotníci podali asi 160 milionů dávek. V posledních dnech ale tempo prudce zrychluje - v průměru Čína rozdá skoro pět milionů dávek denně. K motivaci úřady využívají jak pobídky, tak pohrůžky.
12. 4. 2021|

Truchlíme nad ekonomikou, abychom netruchlili nad mrtvými, myslí si Tomáš Sedláček

Ekonomika by po citelném propadu z roku 2020 měla letos růst. Makroekonomické výhledy, které porovnává ministerstvo financí, odhadují v průměru něco přes tři procenta. Klesnout by naopak měla inflace, která by se mohla přiblížit cíli České národní banky –⁠ tedy dvěma procentům. O výhledech na následující rok hovořil v pořadu Události, komentáře ekonom Tomáš Sedláček.
12. 1. 2021|