TÉMA

Benefit

Čtyřdenní pracovní týden se v Brně osvědčil. Nehodí se však pro každou profesi, tvrdí sociolog

Firmy v Česku zavádějí nové benefity, aby si udržely zaměstnance, případně nalákaly nové. Jedním z takových benefitů je například čtyřdenní pracovní týden. V technologické firmě v Brně – Králově Poli se po zkušebním roce rozhodli ve zkráceném pracovním týdnu pokračovat. Jiné firmy zase sázejí na neomezenou dovolenou.
9. 2. 2024|

Benefity mají přijít o zvýhodnění. Podle zaměstnavatelských svazů by je většina firem omezila, nebo i zrušila

Příspěvky na sport nebo na kroužky pro děti zaměstnanců by se mohly firmám prodražit o desítky procent. Vláda totiž v rámci úspor plánuje zrušit daňové zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů prostřednictvím takzvaného konsolidačního balíčku. Kabinet očekává, že by tento krok mohl státu přinést asi 1,4 miliardy korun. Většina firem by podle dat Unie zaměstnavatelských svazů nejspíše benefity buď zrušila, nebo výrazně omezila.
6. 6. 2023|

Obliba benefitů pro zaměstnance roste. Firmy nabízejí i náborový příspěvek či práci z domova

Nalákat nové zaměstnance a udržet ty kvalitní bude i v novém roce při nízké nezaměstnanosti klíčovým úkolem mnoha firem. Snaží se motivovat i pomocí nejrůznějších bonusů. Spousta z nich se tak už stala téměř samozřejmostí, například dotované obědy nebo mobilní telefony. Společnosti stále jako v době pandemie nabízejí i práci z domova nebo příspěvky na zdraví. Čím dál oblíbenější jsou i náborové benefity.
6. 1. 2023|

Chystaná pravidla pro práci z domova jsou terčem kritiky, Jurečka připustil změnu novely

Firmy, úřady i odbory kritizují chystanou změnu zákoníku práce, nelíbí se jim nová pravidla pro práci z domova. V připomínkovém řízení je označily jako byrokratická a administrativně náročná. Ministerstvo práce v novele mimo jiné navrhuje, aby zaměstnavatelé vybraným skupinám osob práci na dálku povolit museli, třeba rodičům dětí mladších 15 let.
22. 10. 2022|

Václav Klaus vždycky rád provokoval, řekl Benda v debatě o očkování s Válkovou

Ministerstvo zdravotnictví chystá změnu zákona, která by lidem očkovaným proti covidu poskytovala jisté zvýhodnění. Například v cestování nebo v podobě vstupů na kulturní či sportovní akce. Nejde o diskriminaci? Legislativní pohled na očkování nabídli v Událostech, komentářích zmocněnkyně vlády pro lidská práva Helena Válková (ANO) a předseda ústavně-právního výboru sněmovny Marek Benda (ODS). Na jejich debatu navázal rozhovor s lékařkou Helenou Stehlíkovou.
12. 1. 2021|