TÉMA

Vysokoškolské koleje

Vysokoškolské koleje i přes zdražení hlásí plno. Studenti tak hledají i pronájmy

Kapacity vysokoškolských kolejí jsou zcela naplněné. Většina z nich přitom od loňska kvůli vyšším nákladům zdražila, a to i o desítky procent. V univerzitních městech zároveň roste poptávka po nájmech. Sehnat volné místo je však i v tomto případě obtížné.
19. 8. 2023|

Najít ubytování pro studenty v Pardubicích bude oříšek. Koleje navíc opět zdražují

Letní prázdniny jsou zatím sice v polovině, univerzitní koleje v Pardubicích však už teď hlásí plný stav. Několik míst se ještě najde, ale kapacity velmi rychle dochází. Za ubytování na vysokoškolských kolejích si studenti navíc opět připlatí. Mnozí tak volí raději privát. Cena za něj je sice většinou o něco vyšší, ale roli v jejich rozhodování někdy hraje i soukromí a lepší vybavení.
1. 8. 2023|

Brněnské vysoké školy zdražily ubytování, argumentují cenami energií. Studenti chtějí, aby se kolejné počítalo jinak

Některé vysoké školy se začátkem letního semestru zdražily ubytování na kolejích. Učinily to i tři největší univerzity v Brně. Argumentují inflací, zejména růstem cen energií. Studenti jsou z toho však rozčarováni. Tvrdí, že už platí tolik, že by za to bylo bydlení v privátu. Připravili i petici, ve které žádají, aby škola při stanovení kolejného vycházela z růstu mezd.
8. 2. 2023|

Moderní pokoje i studovny. Olomoucká univerzita za 60 milionů opravila vysokoškolské koleje

Vyšší komfort nabízí olomouckým vysokoškolákům rozsáhlá rekonstrukce prostor vysokoškolských kolejí na třídě 17. listopadu. Stavební práce a modernizace interiérů stály přes 62 milionů korun. Na kolejích je pro studenty zhruba pět set míst, uvedli v pátek zástupci Univerzity Palackého. Kolej 17. listopadu patří do areálu univerzitního kampusu Envelopa.
26. 11. 2021|

Ve firmách se bude opět testovat, stát na to přispěje. Vláda rozhodla i o neuznávání testů v restauracích

Vláda v demisi schválila konec používání testů jako covidového certifikátu. Pro vstup do provozoven služeb, restaurací či na hromadné akce by tak od pondělí 22. listopadu už museli mít lidé jen potvrzení o očkování či prodělání nemoci covid-19. Vláda také znovu zavede povinné testování na covid-19 ve firmách. Ke koronavirovým opatřením se kabinet sejde znovu v pátek v poledne, kdy rozhodne o textu některých opatření. O kompenzacích bude jednat v pondělí.
18. 11. 2021Aktualizováno18. 11. 2021, 17:23|

Tramvaje pojedou do Holyně, Libuše i za hranice Prahy. Po letech se začne pražská kolejová síť prodlužovat

Pražská tramvajová síť se loni po devíti letech rozrostla o novou trať. Předtím se tak stalo v roce 2011, kdy tramvaje začaly jezdit po trati k podbabské železniční zastávce. V roce 2020 přišlo podstatně skromnější rozšíření v podobě obnovy 200 metrů tratě v ulici Na Pankráci. Je to ale startovní výstřel. Na spadnutí je stavba tří nových tratí a dopravní podnik se chystá i na další.
17. 1. 2021Aktualizováno17. 1. 2021, 19:42|