TÉMA

Vedlejší účinky

Soud v Německu se zabývá žalobou kvůli údajným zdravotním následkům očkování proti covidu

V Německu začal první proces s výrobcem vakcín proti koronaviru – firmou Pfizer/BioNTech. Žalobu k soudu v Rottweilu podal Němec, který po očkování, jak tvrdí jeho právník, částečně ztratil zrak. Podobných žalob kvůli možným vedlejším účinkům vakcíny jsou v Německu stovky.
5. 7. 2023|

Dezinformační kampaně kolem očkování jsou útokem na demokracii, řekl Válek

Očkování proti covidu ukázalo, jak rychle je věda schopna reagovat na náhlé výzvy, ale také na sílu dezinformací. Problémem je nedůvěra v autority, shodli se ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) a publicista Bohumil Kartous. V pondělí v Praze odstartovala dvoudenní konference v rámci českého předsednictví Evropské unii. Jejím cílem je zhodnocení zkušeností získaných během pandemie koronaviru. Experti a politici se na ní zabývají například odmítáním očkovávání i vlivem dezinformací.
21. 11. 2022Aktualizováno21. 11. 2022, 17:41|

„Nástup jakési lékařské tyranie.“ S dezinformacemi se protrhla hráz, varuje datový analytik

Téma covidu-19 naprosto dominuje dezinformacím, je to zcela nebývalá situace. V Horizontu ČT24 to řekl datový analytik František Vrabel. Dezinformací je podle něj v současnosti v českém prostředí zdaleka nejvíc, co kdy bylo. Česko a další země východního křídla EU jsou navíc dezinformacím o covidu-19 vystaveny výrazněji než západní Evropa či USA.
8. 12. 2021|

Protilátky po nemoci vydrží déle, očkování je ale výrazně bezpečnější, říká biochemik Trnka

Protilátky po prodělání nemoci a očkování se liší mírou i délkou imunity. Riziko nemoci je neporovnatelně vyšší a je lepší se nechat očkovat, konstatoval biochemik Jan Trnka. V Interview ČT24 vysvětlil, proč vakcíny nemění lidskou DNA a nezpůsobují neplodnost. Varoval před koncem pravidelného testování a připustil, že ještě nějakou dobu je třeba s covidem počítat.
14. 9. 2021|

Ministerstvo doporučilo vakcíny AstraZeneca a Johnson & Johnson pouze lidem nad 60 let

Ministerstvo zdravotnictví doporučilo vakcínami AstraZeneca a Johnson & Johnson neočkovat lidi mladší 60 let. Uvedlo to ve středu s odkazem na stanovisko České vakcinologické společnosti a Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Kdo už dostal první dávku látky AstraZeneca, bude jí i doočkován. K podobným věkovým omezením již dříve přistoupily další evropské země.
9. 6. 2021Aktualizováno9. 6. 2021, 20:46|

Pfizer/BioNTech, nebo Moderna? Srovnání, čím se liší obě schválené vakcíny proti covidu

V Evropské unii už byly schváleny dvě vakcíny proti covidu-19. Obě jsou založené na stejném principu, ale v mnoha jiných vlastnostech se značně liší.
7. 1. 2021Aktualizováno11. 1. 2021, 09:39|