TÉMA

Protiepidemická opatření

Ústavní soud vyhověl stížnosti na pandemické omezení pro žáky. Poprvé rozhodoval předseda Baxa

Nejvyšší správní soud (NSS) se musí znovu zabývat návrhem na zpětné vyslovení nezákonnosti pandemického opatření z dubna 2021, které podmiňovalo účast na školní výuce negativním testem na covid-19, případně očkováním nebo prodělanou nemocí. Ústavní soud (ÚS) ve středu podruhé vyhověl stížnosti podané jménem dětí, které nemoc prodělaly a měly laboratorně potvrzené protilátky. Sporné opatření ale výjimku pro lidi s protilátkami neobsahovalo, děti se tak musely dvakrát týdně testovat.
8. 11. 2023|

Vystoupení exprezidenta Klause bez roušky během pandemie bude řešit Nejvyšší správní soud

Vystoupení exprezidenta Václava Klause před Obecním domem v říjnu 2020 bez roušky bude řešit Nejvyšší správní soud. Obrátilo se na něj ministerstvo zdravotnictví. To totiž nesouhlasí s tím, aby Klaus za porušení tehdy platných protiepidemických opatření nedostal pokutu. České televizi informaci potvrdil mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig. Klausovi uložily úřady osmitisícovou pokutu. Tu ale pravomocně zrušil Městský soud v Praze letos na konci října s tím, že vládní opatření soud o měsíc později označil za nezákonné.
18. 11. 2022|

Johnson přestál hlasování o nedůvěře kvůli večírkům během lockdownu

Poslanci britské vládnoucí konzervativní strany v pondělí večer hlasovali o vyslovení nedůvěry premiérovi Borisi Johnsonovi. Předseda vlády hlasování přestál. Zákonodárci hlasováním reagovali na pobouření veřejnosti ohledně skandálů premiéra v souvislosti s konáním večírků v jeho sídle v době přísných opatření proti šíření covidu-19. Johnson před hlasováním o důvěře slíbil konzervativním poslancům, že pokud zůstane ve funkci, sníží daně.
6. 6. 2022Aktualizováno7. 6. 2022, 00:07|

Nemocnice nemusí mít od května vyčleněná speciální lůžka pro covid

Nemocnice nebudou muset mít od neděle 1. května vyčleněná speciální lůžka pro pacienty s covidem-19. Pro zdravotníky také nebude dále povinné hlásit neprodleně ministerstvu zdravotnictví všechny změny obsazenosti lůžek intenzivní péče a zdravotníky v izolaci a karanténě pro sledování jejích celostátních kapacit. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví. Ministerstvo od neděle ruší třináct dříve přijatých protikoronavirových mimořádných opatření. Některá ale dál pokračují ve vyhlášce o epidemiologické bdělosti pro onemocnění covid-19, která vyšla v pátek ve sbírce zákonů.
30. 4. 2022|

Lékaři musí mluvit jednotně. Další lockdown by byl selháním, říká Smejkal

Lékařská komunita v Česku už musí po roce a půl pandemie mluvit jedním hlasem. Řekl to epidemiolog Petr Smejkal v pořadu Události, komentáře. Podle něj se tak zabrání šíření dezinformací a lidé budou více motivováni k očkování. Epidemiolog zároveň zdůraznil, že je  také potřeba se učit od Západu a dbát na prevenci, aby nová vlna epidemie trvala co nejkratší dobu a nezatěžovala zdravotnictví.
26. 10. 2021|

Pandemie ve světě: V Itálii a Řecku se zpřísňují opatření, Rakousko se chystá podávat třetí dávku vakcíny

V zemích na jihu Evropy začínají platit přísnější protiepidemická opatření. V Itálii se lidé starší 12 let musejí prokázat covidovým certifikátem při vstupu do restaurací, muzeí, kin či posiloven. Řecko zavádí zákaz nočního vycházení na oblíbeném ostrově Zakynthos a ve městě Chania na Krétě. Zpřísňovat se chystá  i Finsko. Rakousko chce od podzimu podávat třetí dávku vakcíny, Německo zvažuje finanční odměny pro očkované a Kalifornie nařídila zdravotníkům, aby byli do konce září plně naočkovaní.
6. 8. 2021Aktualizováno6. 8. 2021, 18:36|

Maloobchod oproti loňsku dál roste. Polepšily si prodejny elektroniky či e-shopy

Maloobchodní tržby v červnu meziročně stouply o 7,1 procenta, což je podobný výsledek jako v předchozích měsících. V meziměsíčním srovnání se tržby obchodníků zvýšily o 0,6 procenta, ukazují data Českého statistického úřadu (ČSÚ). Pomohlo rozvolnění protiepidemických opatření. Analytici očekávají, že tempo růstu zpomalí.
5. 8. 2021Aktualizováno5. 8. 2021, 11:03|

Podmínky i zákaz pobytu v Praze. Soudy kvůli demonstraci proti vládním opatřením potrestaly šest lidí

V souvislosti s loňskou protivládní demonstrací na pražském Staroměstském náměstí potrestaly soudy pravomocně šest lidí. Uložily jim podmíněné tresty od devíti do dvaceti měsíců. Informaci Radiožurnálu potvrdil mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. V některých případech soudy potrestaly pachatele navíc i peněžitými tresty, jednomu obžalovanému soud zakázal pobyt na území Prahy. Celkem bylo kvůli demonstraci obžalováno jedenáct lidí, v jednom dalším případě policie podala návrh na podání obžaloby.
13. 5. 2021|

Vláda zavřela školy, nikoliv továrny. Podle Rychetského se tak při řešení epidemie vyhýbá těžkým krokům

Vláda podle předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského dělá při řešení pandemie snadné a pohodlné kroky, těm těžkým se vyhýbá. Poukázal například na to, že vláda byla ochotna uzavřít školy, továrny ale nechala otevřené. Rychetský v rozhovoru pro televizi Prima a CNN Prima NEWS také kritizoval postoj prezidenta Miloše Zemana k předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi (ODS) a hájil rozhodnutí Ústavního soudu k volebnímu zákonu.
4. 4. 2021Aktualizováno4. 4. 2021, 13:28|

Policie o Velikonocích neplánuje zvláštní akce, Blatný však pohrozil jen týdenním otevřením škol

Středeční počasí s teplotami nad dvacet stupňů Celsia lákalo lidi po celém Česku ven. Zvlášť tam, kde je občerstvení, se tvořily hloučky lidí, které policejní hlídky upozorňovaly, že nedodržují rozestupy a nemají respirátory. O Velikonocích by měly být kontroly namátkové. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve středu večer uvedl, že pokud se lidé o Velikonocích „utrhnou ze řetězu“ a nebudou dodržovat opatření, školy se mohou otevřít jen na týden.
31. 3. 2021Aktualizováno31. 3. 2021, 21:25|

Videoherní průmysl se stal během pandemie gigantem. Kvůli izolaci se lidé uchylují k virtuálnímu světu

Zatímco pandemie covidu-19 negativně ovlivnila téměř všechny aspekty života a zábavního průmyslu, úspěch videoherní branže naopak prudce narostl. Kvůli přísným protiepidemickým opatřením a častým uzávěrám lidé hledají způsoby, jak trávit v izolaci čas. Mnoho z nich se obrátilo právě k virtuálnímu světu. Již velmi úspěšný průmysl tak díky epidemii zaznamenal nejlepší rok za poslední dekádu.
19. 2. 2021|

Blatný: Protiepidemická opatření přestala v Česku fungovat

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) vystoupil s důrazným apelem, aby veřejnost více dodržovala protiepidemická opatření. Restrikce, které byly kvůli epidemii zavedeny, podle něj přestaly fungovat. Je to důkaz, že se v Česku šíří britská varianta. Nedodržování stávajících opatření je podle Blatného jedním z hlavních důvodů, proč je třeba je stále prodlužovat.
4. 2. 2021Aktualizováno4. 2. 2021, 20:04|

Tržby v obchodech klesly v listopadu o 5,3 procenta. Nejvíce v prodejnách s oděvy a obuví

Maloobchodní tržby očištěné o kalendářní vlivy klesly v listopadu meziročně o 5,3 procenta. Pokles tak výrazně zrychlil proti říjnu, kdy byly tržby ve srovnání s předchozím rokem nižší o 0,7 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně byly očištěné tržby obchodníků v listopadu nižší o 5,6 procenta. Vývoj ovlivnila protiepidemická opatření.
13. 1. 2021Aktualizováno13. 1. 2021, 11:07|

Nejpřísnější opatření proti koronaviru budou v Česku platit minimálně do 22. ledna

Protiepidemická opatření v České republice zůstanou na nejpřísnějším stupni systému PES nejméně do 22. ledna, oznámil na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Vláda se tak rozhodla na mimořádném jednání. Blatný uvedl, že pokud by se situace příští týden změnila, sešel by se kabinet k novému posouzení změny. S Blatným vystoupil na brífinku také ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).
7. 1. 2021|