TÉMA

Recepty

Zbraně pro Ukrajinu podruhé vyhrály cenu Křišťálová Lupa. Anticenu dostala vláda kvůli přístupu k dezinformacím

Web Zbraneproukrajinu.cz, který pod názvem Dárek pro Putina pořádá sbírky na zbraně, jimiž se Ukrajinci brání ruské válečné agresi, získal hlavní cenu za projekt roku v Křišťálové Lupě. Zbraneproukrajinu.cz byly vybrány za projekt roku i loni. Anticenu převzal vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti), ale dostala ji celá vláda za to, že podle poroty nepodniká nic proti on-line dezinformacím. I anticena putovala podruhé v řadě k témuž příjemci, i když loni byl důvod jiný. V kategorii Zpravodajství a publicistika se na druhém místě umístil web ČT24.cz za Seznam Zprávami.
23. 11. 2023|

„Práci“ dealerům drog znesnadňují elektronické recepty i policisté z 11. oddělení

Od ledna se musí elektronicky evidovat takzvané recepty s modrým pruhem, tedy na opiátové léky. Policisté si od novinky slibují, že více zabrání zneužívání předpisů na trhu s drogami. V Praze proti dealerům zasahuje speciálně vytvořený tým.
2. 1. 2022|

Podvod s recepty vynesl lékaři a lékárníkovi podmíněné tresty. Rozsudek četl soudce tři dny

Olomoucký krajský soud potrestal praktického lékaře Vladimíra Líčeníka a lékárníka Luďka Konvičku za rozsáhlé podvody s fiktivními recepty ve Valašském Meziříčí tříletým trestem s podmíněným odkladem na pět let. Oběma zároveň uložil na dobu pěti let zákaz činnosti a peněžité tresty ve výši 100 tisíc korun. Žalobce původně žádal nepodmíněné tresty, rozsudek není pravomocný, zvažuje odvolání. Soud kauzu projednával pět let, vyslechl na šest set svědků. Škodu soud nakonec z původních 11,5 milionu korun snížil na 7,5 milionu. Část skutků se totiž nepodařilo prokázat.
15. 10. 2021Aktualizováno15. 10. 2021, 12:01|

Vyhlášení rozsudku za podvod s recepty zabere tři dny. Soudce přečte každý falešný předpis

Olomoucký krajský soud v pondělí vyslovil vinu v kauze rozsáhlých podvodů s fiktivními recepty ve Valašském Meziříčí, ve které čelí obžalobě praktický lékař Vladimír Líčeník a lékárník Luděk Konvička. S recepty muži podváděli podle obžaloby šest let, škodu žalobce vyčíslil na 11,5 milionu korun, část případů soud vyloučil k samostatnému projednání. Kauzou se soud zabýval téměř pět let, vyslechl kvůli ní přes šest set svědků. Právě kvůli rozsáhlosti případu bude soudce Eduard Ondrášek číst rozsudek rekordní tři dny. Tresty by měly přijít na řadu až v pátek, třetí den dalšího nařízeného líčení.
11. 10. 2021|

Začal soud s magazínem Legalizace a jeho šéfredaktorem. Podle obžaloby šířil toxikomanii

Okresní soud v Bruntále začal v úterý projednávat kauzu magazínu Legalizace a jeho šéfredaktora Roberta Veverky, kteří jsou obžalováni ze šíření toxikomanie. Podle obžaloby časopis propagoval drogy. Veverkovi za to hrozí až pět let vězení. Šéfredaktor řekl, že své trestní stíhání považuje za přehnané a zbytečné. Do Bruntálu s ním dorazilo z Prahy několik jeho příznivců.
5. 10. 2021|

Za podplacené recepty chce policie obžalovat 66 lidí. Doktory i zástupce farmaceutických firem

Policie navrhla obžalovat dalších 66 lékařů a zástupců farmaceutických firem v rozsáhlé korupční kauze, která se týká přednostního předepisování konkrétních léků. Informoval o tom mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. Celkovou výši úplatků předaných lékařům vyčíslili kriminalisté na zhruba dvanáct milionů korun.
5. 1. 2021|