TÉMA

Sputnik V

Policie odložila případ neuskutečněné Hamáčkovy cesty do Moskvy. Zanikla trestní odpovědnost

Policisté odložili případ neuskutečněné cesty bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) do Moskvy. Na dotaz ČT to uvedl Marek Bodlák z Vrchního státního zastupitelství v Praze, které případ dozorovalo. Informaci potvrdil i mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Exministr podle policie dobrovolně upustil od dalšího jednání směřujícího ke spáchání zvlášť závažného zločinu, a proto mu trestní odpovědnost zanikla.
12. 7. 2022Aktualizováno12. 7. 2022, 12:22|

Bolsonaro je nepředvídatelný, může podepsat v Moskvě cokoliv, analyzuje odborník na Latinskou Ameriku

Brazilský prezident Jair Bolsonaro je na zahraniční cestě v Moskvě, kde se ve středu setká s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, to vše v době napjaté situace mezi Ruskem a sousední Ukrajinou. To ale brazilského prezidenta příliš nezajímá, podle Lukáše Perutky z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy mu jde především o sebe a posílení mezinárodního obrazu před nadcházejícími volbami.
16. 2. 2022|

Koronavirus ve světě: Plně naočkováno je sedmdesát procent dospělých v EU, Bavorsko rozvolňuje

Sedmdesát procent dospělých obyvatel Evropské unie je kompletně naočkováno proti covidu-19, konstatovala Evropská komise, která chtěla této mety dosáhnout do konce léta. Bavorsko rozvolňuje karanténní opatření, v říjnu budou moci otevřít i diskotéky. Berlíňané se mohou očkovat ve vlacích či na večírku. Itálie naopak zpřísní pravidla, covidové pasy bude vyžadovat i ve vlacích. Slovensko končí s očkováním Sputnikem a Izrael eviduje rekordní nárůst případů, jiné ukazatele ale naznačují pozitivní trend.
31. 8. 2021Aktualizováno31. 8. 2021, 18:54|

Slovensko výrazně zaostává v očkování, může za to nedostupnost i dezinformace

Očkování proti koronaviru na Slovensku vázne. Země je hluboko pod unijním průměrem, alespoň první dávkou je naočkováno zhruba čtyřicet procent populace, v EU je to průměrně 56 procent. Denně Slováci naočkují okolo jedenáct tisíc lidí, Česká republika, která je zhruba dvojnásobně velká, má s 83 tisíci naočkovaných denně sedminásobné hodnoty. Příčin malého zájmu o očkování je na Slovensku více. Stojí za ním vzdálenost mezi očkovacími místy, fiasko s vakcínou Sputnik V, rozdělenost politické scény nebo dezinformace.
22. 7. 2021|

Pandemie ve světě: Rusko odkoupí ze Slovenska Sputnik V. Pyrenejský poloostrov řeší vysoké přírůstky

Španělsko a Portugalsko oznámily, že ve čtvrtek jejich úřady zaznamenaly zatím nejvíc nových nákaz za den od poloviny února. Nakažených v obou zemích přibývá hlavně mezi mladými lidmi. Slovensko nebude vyžadovat karanténu při tranzitu, stanovilo ale koridory. Rusko od Bratislavy odkoupí zpět většinu dodaných vakcín Sputnik V.
2. 7. 2021Aktualizováno2. 7. 2021, 22:13|

Slovenský parlament schválil loterii na podporu očkování proti covidu

Slovensko bude moci na podporu očkování proti nemoci covid-19 uspořádat loterii o finanční ceny a také vyplácet peníze těm, kteří jiné přesvědčí o potřebě očkovat se. Změnou zákona o tom rozhodla slovenská sněmovna. Jedna z vládních stran naopak zablokovala projednání vládního návrhu zákona, podle kterého by si neočkovaní lidé museli platit za testy na koronavirus pro případ nutnosti jejich předložení při vstupu do provozů či na hromadné akce.
2. 7. 2021Aktualizováno2. 7. 2021, 14:55|

Chyba byla rozvolňovat před Vánocemi. Můj vztah k neregistrovaným lékům mohl být někomu nepříjemný, řekl Blatný

Bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný připustil, že jeho vztah k neregistrovaným lékům nebyl po chuti prezidentovi Miloši Zemanovi. Trvá na tom, že odvolání z čela resortu bylo politické rozhodnutí a jeho příčinou nebyly rozpory ve způsobu vedení ministerstva. Kdyby mohl něco změnit, rozmyslel by si rozvolnění před Vánoci. Řekl to ve speciálu pořadu Interview ČT24.
2. 7. 2021|

O Sputnik V se na Slovensku přihlásilo šestnáct tisíc lidí. Nevyužité vakcíny vláda daruje či prodá

Na Slovensku po měsíci skončila registrace na očkování Sputnikem V. Zanedlouho totiž ruské vakcíně vyprší spotřební lhůta. Projevilo o ni zájem šestnáct tisíc lidí, dávky ve skladech by přitom stačily pro sto tisíc obyvatel. Nevyužité ampule se vláda rozhodla darovat nebo prodat. Přihlásila se Argentina a několik balkánských zemí.
2. 7. 2021|

Pandemie ve světě: Slovensko očkuje Sputnikem V. Indie rozvolňuje opatření

Zdravotníci na Slovensku začali v pondělí očkovat obyvatele ruskou vakcínou Sputnik V, zájem místních o látku je ale zatím nízký. Indie díky příznivému vývoji pandemické situace rozvolňuje protikoronavirová opatření, v tamních dvou metropolích se otevřou obchody, restaurace, kina nebo posilovny.
7. 6. 2021Aktualizováno7. 6. 2021, 21:40|

Slovensko začne očkovat Sputnikem V. Zatím o něj projevilo zájem necelých šest tisíc lidí

Slovensko začne v pondělí očkovat ruskou vakcínou Sputnik V. Zájem o preparát bez unijní registrace je daleko za očekáváním – dosud se přihlásilo pět tisíc sedm set lidí. Země má přitom ve skladu dávky pro sto tisíc osob. Ruskou vakcínu si nenechá dát ani expremiér a současný ministr financí Igor Matovič (OĽANO), který její nákup prosadil. Údajně proto, že by měl problémy při cestování.
5. 6. 2021|

Slovenská vláda souhlasila s používáním ruské vakcíny Sputnik V

Slovenská vláda souhlasila se zahájením očkování ruskou vakcínou Sputnik V proti nemoci covid-19. První zásilku očkovací látky, která nebyla dosud schválena Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA) ani k ní vzhledem k nedostatku potřebných informací nevydal stanovisko slovenský státní ústav pro kontrolu léčiv, země dostala již v březnu. Kabinet o používání Sputniku V nerozhodl jednomyslně. Rusko krok Bratislavy přivítalo.
26. 5. 2021Aktualizováno26. 5. 2021, 23:06|

Do července dostane nabídku očkování 70 procent dospělých Evropanů, řekla šéfka EK

Šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová prohlásila, že do července bude mít možnost očkovat se 70 procent dospělých Evropanů a že EU koncem týdne získá od počátku vakcinace 260 milionů dávek vakcíny. Lídryně to řekla na konferenci Europaforum. Zatímco na počátku očkovací kampaně proti koronaviru čelila sedmadvacítka značné kritice, nyní je nepochybné, že imunizace je velkým úspěchem, dodala von der Leyenová.
20. 5. 2021|

Hamáček podal trestní oznámení na novináře Seznamu. Opozice ho vyzývá k rezignaci

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) v pátek podal trestní oznámení na Janka Kroupu a Kristinu Cirokovou, autory reportáže serveru Seznam Zprávy k jeho cestě do Moskvy. Řekl to v nedělní Partii televize Prima, zároveň vyloučil, že by kvůli kauze měl rezignovat. Podle lídra ODS Petra Fialy by měl skončit, protože buď lhal veřejnosti, nebo se dopustil špatného úsudku. Šéfredaktor serveru Seznam Zprávy Jiří Kubík minulý týden uvedl, že web je připraven pravdivost svých zjištění u soudu prokázat.
16. 5. 2021|

Hamáček měl let do Moskvy zamluvený, píší Seznam Zprávy

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) měl pro svou dubnovou cestu do Moskvy zajištěnou přepravu armádním letadlem. Informoval o tom server Seznam Zprávy, kterému to potvrdilo ministerstvo obrany. Podle vyjádření mluvčího resortu byl let stornován několik hodin před zveřejněním informace o zapojení ruských tajných služeb do exploze muničních skladů ve Vrbětících v roce 2014. Hamáček tvrdí, že příprava cesty do Ruska byla od počátku zastíracím manévrem a ve skutečnosti se neměla vůbec uskutečnit.
15. 5. 2021|

Pandemie ve světě: Středoevropské země zvažují cestovní dohody, Řecko uvolní pohyb mezi regiony

Pět středoevropských zemí včetně Česka zvažuje uzavření dohod, jimiž umožní přeshraniční cestování očkovaným proti koronaviru. Mohly by přitom vejít v platnost ještě před začátkem letní sezony, kdy by v EU měly být zavedeny takzvané covidové pasy. Řecko oproti tomu uvolní cestování mezi regiony, na tamní ostrovy ale bude nutný test či očkování. Tunisko mezitím oznámilo, že navzdory plným nemocnicím zruší některá omezení.
13. 5. 2021|

Hamáčkovi se nemám za co omlouvat, vzkázal Jurečka

Pokud se informace o záměru Jan Hamáčka vyměnit informace o Vrběticích za Sputnik V potvrdí, lze tyto kroky označit jako vlastizradu, zopakoval v úterním Interview ČT24 předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Ministr vnitra a předseda sociální demokracie požaduje za výroky o vlastizrádcích omluvu od lídrů stran koalice Spolu. Tu tvoří ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Ty se ve středu sejdou s Piráty a STAN k vyjednávání o vyslovení nedůvěry vládě.
12. 5. 2021|

Hamáčkova kauza podle Konečné zakrývá vyšetřování Vrbětic. Do všeho zapadá, shodují se Vondra a Fendrych

Kauza, která se rozhořela kolem zrušené ruské cesty vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD), podle europoslankyně Kateřiny Konečné (KSČM) zakrývá rozkrytí mnohem závažnější kauzy kolem výbuchů ve Vrběticích. Podle europoslance Alexandra Vondry (ODS) ale do celého dění zapadá. Také publicista a bývalý náměstek ministra vnitra Martin Fendrych považuje dění, které přišlo po obvinění, že Hamáček podle serveru Seznam Zprávy chtěl slíbit Rusům zahlazení vrbětické kauzy, za důležitý ukazatel toho, co se ve vztahu k Rusku vlastně děje. O vrbětické i odvozené Hamáčkově kauze diskutovali politici i bezpečnostní experti v Událostech, komentářích.
8. 5. 2021|

Mezi státy EU není shoda nad patenty vakcín. Na summitu v Portu se probírala i sociální témata

Političtí reprezentanti zemí Evropské unie se sjeli na summit do portugalského Porta. Zabývali se tím, zda pomoci chudším zemím k vakcínám proti covidu dočasným zrušením patentové ochrany – na tom zatím není shoda. Hovořilo se také o mimořádném fondu obnovy. Na summitu je i český premiér Andrej Babiš (ANO). Ten před odletem avizoval, že míní kolegy seznámit s vývojem česko-ruského sporu vyvolaného kauzou Vrbětice.
7. 5. 2021Aktualizováno7. 5. 2021, 23:25|

Hlasovat o stavebním zákoně budou poslanci příští středu

Poslanci ve středu nedokončili závěrečné čtení nového stavebního zákona, jednání o něm bude pokračovat příští středu na mimořádné schůzi. Vyvolali ji poslanci vládního hnutí ANO. Opozice má velké výhrady k tomu, že zákon zavádí soustavu stavebních úřadů, které by tedy již nefungovaly v rámci radnic. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) na změně trvá, považuje ji za klíčový nástroj k urychlení stavebního řízení.
5. 5. 2021Aktualizováno5. 5. 2021, 20:23|

Hamáček chce kvůli článku Seznam Zpráv odškodné deset milionů, Švejdar čelí trestnímu oznámení

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) podá trestní oznámení kvůli článku serveru Seznam Zprávy o zamýšlené cestě do Moskvy. V rámci civilní žaloby žádá také odškodné deset milionů korun. Některé opoziční politiky také požádal o omluvu, ti to ale odmítli. Prověřováním informací ohledně cesty Hamáčka se už ale zabývají vyšetřovatelé. Oznámil to policejní prezident Jan Švejdar na Twitteru. Právě on byl jedním z těch, který se schůzky s Hamáčkem zúčastnil a teď čelí trestnímu řízení. Premiér Andrej Babiš (ANO) ČT řekl, že Hamáčkovi věří, zjištění Seznam Zpráv označil za nesmysl. Zpravodajský server se ale podle reportéra Janka Kroupy chystá zveřejnit další svědectví.
5. 5. 2021Aktualizováno5. 5. 2021, 19:20|

Rusko podkopávalo informace o Vrběticích ještě před jejich zveřejněním, řekl HN šéf Vojenského zpravodajství

Kybernetickým prostorem se začala šířit proruská kampaň podkopávající českou verzi událostí v kauze Vrbětice ještě předtím, než premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) zprávu oznámili veřejnosti. Hospodářským novinám (HN) to v rozhovoru řekl ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun. Rusové podle něj s předstihem věděli, že Česko má důkazy o zapojení jejich tajných agentů do explozí muničních skladů v roce 2014.
5. 5. 2021|

Článek je plný lží a spekulací, uvedl Hamáček k informacím médií o jeho cestě do Moskvy

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) odmítl informace serveru Seznam Zprávy, že chtěl na plánované cestě do Moskvy vyměnit informace související s útokem na muniční sklady ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 za dodávky vakcíny proti covidu-19 Sputnik V a uspořádání summitu amerického a ruského prezidenta v Praze.
4. 5. 2021Aktualizováno4. 5. 2021, 20:36|

Sněmovna za zavřenými dveřmi přerušila diskuzi o Hamáčkově cestě do Ruska

Poslanci na uzavřeném jednání sněmovny nedořešili kauzu ohledně cesty ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) do Moskvy. Podle místopředsedy KDU-ČSL Jana Bartoška by ve středu mohla sněmovna rozhodnout, kdy se ke kauze znovu vrátí. O zařazení na program schůze požádala část opozice, která tím reaguje na článek serveru Seznam Zprávy, že Hamáček chtěl vyměnit informace o útoku ve Vrběticích za vakcíny proti covidu. Ministr vnitra byl ochotný okolnosti své cesty vysvětlit, informace v médiích označil za lži.
4. 5. 2021Aktualizováno4. 5. 2021, 18:42|

Slovensko za Sputnik V zaplatí i v případě, že ho nepřevezme

Slovensko se zavázalo zaplatit za dva miliony dávek vakcíny Sputnik V i v případě, že očkovací látku nepřevezme a ruský dodavatel kontrakt v hodnotě 19,9 milionu dolarů (426 milionů korun) neporušil. Podle slovenských médií to vyplývá z kupní smlouvy, kterou zveřejnilo tamní ministerstvo zdravotnictví. Nákup přípravku dříve vyvolal spory nejen mezi Bratislavou a Moskvou, ale i ve slovenské vládní koalici. Očkování vakcínou v zemi zatím nezačalo, přestože Slovensko prvních 200 tisíc dávek převzalo na začátku března.
30. 4. 2021|