TÉMA

Ojeté vozy

Český vozový park stárne od covidu rychleji, průměrný věk aut je šestnáct let

Po českých silnicích jezdí čím dál starší auta. Jejich aktuální průměrný věk činí šestnáct let. Cena aut v posledních letech totiž prudce vzrostla, hlavně kvůli opatřením pro snížení emisí v dopravě. A následně zdražovala i ta ojetá. I tak se jich v Česku loni prodalo třikrát více než nových. Výsledkem je třetí nejstarší vozový park v Evropské unii.
17. 3. 2024|

Podvodníci nabízejí ojetá nebo bouraná auta z celé Evropy jako dovoz z Německa

Při nákupech ojetých vozů z Německa mohli Češi přijít jen loni až o 250 milionů korun. Spočítala to společnost Cebia, a na triky v přeregistracích upozorňuje i Sdružení na ochranu vlastníků automobilů. Auta se do Česka dováží z celé Evropy, ale často na jeden či dva dny zamíří do Německa, kde získají registraci, a pak už se takto do republiky prodávají. Rozdíl v ceně může být i desítky tisíc korun.
10. 4. 2023|

Ruské autosalony po zavedení sankcí zaplnila čínská auta. Na trh se vrací i Moskvič

Ruská invaze na Ukrajinu kromě jiného tvrdě dopadla i na ruský automobilový průmysl. Řada automobilek kvůli sankcím přestala vozy v zemi nejen vyrábět, ale i prodávat. V letošním roce se tam tak podle různých odhadů prodá o milion nových aut méně než loni. Od letošního února si nový vůz koupilo až o šedesát procent zákazníků méně.
28. 12. 2022|

Cena ojetých vozů stagnuje či klesá. Podle prodejců ale není jisté, že zlevňování vydrží

Několikaletý růst cen ojetých vozů se podle některých prodejců zastavil. Najdou se i modely, které dokonce zlevňují. Důvodem je jednak odkládání nákupů, v případě dovozu ze zahraničí pak slabší euro. Zatímco u aut prodaných v Česku je zlevnění nepatrné, za hranicemi je pokles výraznější. Prodejci ale upozorňují, že není jisté, zda tento trend vydrží.
18. 7. 2022|

Ceny ojetin se dál drží vysoko, některé stojí skoro stejně jako nová auta. Kvůli spotřebě je znovu zájem o diesely

Někteří prodejci v současnosti zaznamenávají vyšší poptávku po autech s dieselovými motory. Jde o jednu z možností, jak šetřit na cestách. Ceny ojetých vozů ale zůstávají vysoké, a mnohdy se dokonce blíží platbám za auta nová.
14. 6. 2022|

V Česku koupily ojetiny, nyní se v nich Ukrajinky vracejí domů. Auto může být jediné, co tam budou mít

Před západními ukrajinskými hranicemi stojí takřka nekonečné kolony aut. Jsou to ojetiny, které ve středoevropských zemích včetně Česka zakoupily ukrajinské ženy a nyní se v nich vracejí domů. Vědí, že jejich původní auta, která zanechaly na Ukrajině, jsou zničená. Odbavení na hranicích jde však velmi pomalu, za den se vozidla posunou jen o stovky metrů. Po překročení hranice zůstane navrátilcům auto zatím jedinou jistotou. Co uvidí, až dojedou až domů, netuší. V koloně před hranicemi natáčela pro 168 hodin Marta Pilařová.
23. 5. 2022|

Na trhu s automobily panuje přetlak. Ojetiny mizí za pár týdnů, na nové vozy zákazníci čekají i rok

Prodej ojetých aut loni v Česku stoupl o čtyři a půl procenta. Nových vozidel se prodalo 207 tisíc, ojetých bezmála 740 tisíc. Může za to mimo jiné dlouhá čekací doba na nová auta i jejich vyšší cena. Tím ale také roste cena ojetin, navíc se podle odborníků dostávají na trh i ta ve špatném stavu.
27. 1. 2022|

Ojeté vozy je třeba prověřovat, nabádají experti. Často jsou nabourané

S prodejem ojetých aut jsou spojené různé podvody, mezi nejčastější patří stáčení tachometrů a zatajování havárií, které vozidlo prodělalo. V současnosti lidé čím dál častěji vybírají vozy přes internet. Odborníci radí ještě více zbystřit a prověřit historii nabízeného auta. Víc než v polovině ojetin mohli jejich majitelé bourat, včetně velmi vážných střetů.
16. 11. 2020|

30 let zpět: Mazda před Parkhotelem

Pravděpodobně první autobazar v Československu zaměřený na prodeje vozů Mazda. Japonské automobily v československu vzbuzovaly pozornost, možná i proto, že na tehdejší poměry byly poněkud dražší.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
4. 11. 2020|