TÉMA

Iván Duque

Chilané v referendu odmítli návrh nové ústavy, prezident slíbil jeho přepracování

Chilané v nedělním referendu jasně odmítli návrh nové ústavy. Proti se vyslovilo 62 procent voličů, zastánců bylo 38 procent, uvedla ústřední volební komise po sečtení 99,9 procenta hlasů. Levicový prezident Gabriel Boric, který byl horlivým zastáncem ústavy, řekl, že co nejdříve začnou práce na novém návrhu základního zákona. Oznámil také, že provede změny ve vládě, která je přitom v úřadu necelý půlrok.
5. 9. 2022Aktualizováno5. 9. 2022, 20:32|

Uživatelé kokainu ničí životní prostředí, tvrdí kolumbijský prezident

Kolumbijský prezident Iván Duque kritizoval uživatele kokainu za to, že podle něj ničí životní prostředí, protože přispívají k odlesňování planety. Vysvětlil to tím, že pěstitelé koky kvůli pěstování této rostliny kácí lesy. Duque to řekl v rozhovoru s deníkem Financial Times (FT) u příležitosti konference OSN o změnách klimatu, která se koná ve skotském Glasgow.
5. 11. 2021|

Kolumbie vydá zadrženého drogového bosse do USA

Kolumbie vydá Spojeným státům drogového bosse Daira Antonia Úsugu, jehož policisté zadrželi o víkendu. Padesátiletý muž známý také pod přezdívkou Otoniel byl nejhledanějším narkobaronem v zemi, Bogotá za něj nabízela v přepočtu přes 17,5 milionu korun, Washington dokonce přes 110 milionů korun.
25. 10. 2021|

Venezuela zažívá další vlnu migrace. Maduro viní teroristy, Kolumbie drogy

Venezuela zažívá druhou vlnu emigrace. Na vině tentokrát není přímo politický útlak, ale drogová válka. Na hranicích s Kolumbií operuje armáda v rámci proklamovaného boje s narkomafií a lidé odtud ve velkém prchají právě do sousední země. Kolumbijská vláda připomíná, že samotný režim Nicolase Madura má své vlastní zájmy v obchodu s drogami.
30. 3. 2021|

Bývalí kolumbijští povstalci chtějí po vládě záruky bezpečnosti. Tvrdí, že se chtějí začlenit do společnosti

Do kolumbijské metropole v neděli dorazilo na dva tisíce bývalých povstalců z dnes už zaniklé organizace Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC). Požadují, aby jim vláda zajistila bezpečnost a více pomáhala s jejich začleněním do společnosti, informoval server místního týdeníku Semana. Demonstraci nazvanou Pouť za život a mír uspořádala parlamentní strana Revoluční alternativní síla Kolumbie (má taktéž zkratku FARC) založená bývalými povstalci v roce 2017.
2. 11. 2020|