TÉMA

Policejní zásah

ANO vyloučilo bývalého pardubického primátora Charváta a šéfa rozvojového fondu Drenka

Předsednictvo hnutí ANO rozhodlo o vyloučení bývalého pardubického primátora Martina Charváta a šéfa Rozvojového fondu Pardubice Michala Drenka kvůli kauze na pardubickém magistrátu. Oznámil to předseda hnutí Andrej Babiš. Hnutí také provede audit ve své pardubické organizaci a svolá mimořádný sněm krajské organizace. Její rozpuštění neočekává.
22. 11. 2023Aktualizováno22. 11. 2023, 18:38|

Čaputová i Ódor odmítli, že by na Slovensku došlo k „policejnímu převratu“

Na Slovensku jednala za účasti prezidentky Zuzany Čaputové bezpečnostní rada státu. Schůzku svolal premiér Ľudovít Ódor poté, co policie ve čtvrtek obvinila několik současných a bývalých pracovníků bezpečnostních složek. Čaputová uvedla, že vyšetřováním dotčené orgány jsou funkční a že postup policie probíhá pod kontrolou prokuratury a soudů. Ódor ubezpečil, že tyto orgány zůstávají nezávislé. Slovensko je nadále právním státem, doplnil. Oba se také ohradili vůči „nesmyslům a lžím“, které se v souvislosti se zásahem policie objevily ve veřejném prostoru.
18. 8. 2023Aktualizováno18. 8. 2023, 22:05|

Případ smrti Roma po policejním zásahu v Teplicích prověří Evropský soud pro lidská práva

Případ úmrtí Roma během policejního zásahu v červnu 2021 míří k Evropskému soudu pro lidská práva, uvedl server Romea.cz. Kvůli jeho smrti podali k tomuto soudu žalobu na Českou republiku právníci Evropského centra pro práva Romů (ERRC) a Fóra pro lidská práva (FORUM). Ústavní soud stížnost organizací v dubnu 2023 zamítl. Vyšetřování případu uzavřela loni Generální inspekce bezpečnostních sborů s tím, že policisté nespáchali trestný čin, příčinou smrti muže bylo podle znaleckého posudku selhání srdce při intoxikaci pervitinem.
10. 8. 2023|

30 let zpět: Šetření policejního zásahu během Velké pardubické

V souvislosti s prošetřováním policejního zásahu během Velké pardubické byl zproštěn funkce ředitele inspekce ministra vnitra Boris Štefl. Ministr vnitra Jan Ruml obvinil Štefla z nedostatečné iniciativy v šetření zásahu a z toho, že se inspekce začala vyvážením lidí za město a jejich bitím zabývat příliš pozdě.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
12. 11. 2022|

30 let zpět: Policejní zásah při Velké pardubické

Před zahájením 102. ročníku Velké pardubické vnikli na závodní dráhu samozvaní ochránci koní a snažili se zabránit konání dostihu. Policie a soukromá bezpečnostní agentura po více než deseti minutách zajistily pořádek a několik aktivistů zadržely. Po opožděném startu však další výtržníci vběhli přímo pod kopyta koní před Malým vodním příkopem, a narušili tak průběh dostihu. Podle velitele vnější služby východočeské policejní správy v Hradci Králové Františka Kubáta byl zásah, při kterém byla řada zadržených zraněna, v souladu se zákonem.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
12. 10. 2022|

Muž v Teplicích zemřel v sanitce po zásahu policie. Podle předběžné zprávy patologa je příčinou úmrtí předávkování

Smrt muže v Teplicích podle soudní pitvy nesouvisí se zákrokem policie. Proti muži, který byl pod vlivem drog, v sobotu musela zasáhnout policie – o chvíli později zemřel v sanitce. Podle předběžné zprávy lékařů bylo důvodem úmrtí předávkování.
21. 6. 2021Aktualizováno21. 6. 2021, 20:18|

Protesty proti Lukašenkovi v Bělorusku pokračují, centrum Minsku uzavřely stovky policistů a vojáků

V Bělorusku se v neděli opět demonstruje proti autoritářskému režimu Alexandra Lukašenka. Podle agentury DPA se do protestů navzdory přítomnosti velkého počtu policistů a vojáků zapojilo více než 100 tisíc lidí. Agentura Ria Novosti s odkazem na běloruské ministerstvo vnitra uvedla, že bezpečnostní síly proti demonstrantům ve městě Lida na západě země použily slzný plyn a zadržely desítky lidí.
25. 10. 2020|