TÉMA

Stream

V roce 2020 ubylo koncertů, zato přibylo streamů. Ty ale umělcům živé hraní nevynahradí

Důsledky pandemie se odrazily ve zprávě Mezinárodní federace hudebního průmyslu (IFPI) o situaci na hudební scéně v roce 2020. Zatímco koncertování se v podstatě zastavilo, hudba se čím dál více streamuje. Příjmy z digitálního sdílení hudby ale umělcům peníze z živého hraní, na nějž je navíc navázána spousta dalších profesí, nevynahradí. Streamovací služby hudebníci navíc dlouhodobě kritizují kvůli nízkým příjmům za přehrávání.
27. 4. 2021|

Předseda kinařů: Kina neskončí, diváci i distributoři jsou hladoví

Uplynul rok od chvíle, kdy se poprvé uzavřela kina. Kvůli koronaviru nehrála mezi 13. březnem a 10. květnem a také od 12. října do konce roku. Vládní zákaz provozu kin pokračuje dosud. Předseda Asociace provozovatelů kin Martin Pošta se neobává, že by se lidé po skončení restrikcí do biografů nevrátili a distribuce filmů by se přesunula na internet. Na promítání na velkém plátně se podle něho těší diváci i distributoři.
19. 3. 2021|

Souboru Czech Ensemble Baroque pomáhají při streamu i Bach a Mozart

Czech Ensemble Baroque patří k těm, kteří se rozhodli převést své vystoupení do on-line prostoru. Streamování koncertů nebere soubor jen jako nutné zlo, využívá i výhod kamer, díky nimž může starou hudbu přiblížit posluchačům zase jiným způsobem. Do streamů zapojil i herce.
19. 2. 2021|

Kvalitní příběh nemusí stát moc, můžeme konkurovat americké produkci, věří scenárista Baldýnský

Televize zasadila za uplynulý rok ránu filmovému průmyslu, pro obrazovky a displeje často vznikají technicky kvalitnější díla než pro plátna kin, říká scenárista a kreativní producent ČT Tomáš Baldýnský. Zároveň ale i televizní produkce čelí konkurenci streamování, kdy i jednotlivci mohou za zlomek ceny přilákat velká publika. Baldýnský věří, že české seriály mohou obstát, když budou vyprávět kvalitní příběhy, které mohou vyjít levněji než sekunda hollywoodského velkofilmu, řekl v Interview ČT24.
11. 1. 2021|

Zpívání koled se přesune na internet. Soubory přichystaly on-line koncerty a vánoční videa

Rybova Česká mše vánoční každoročně rozezněla prostory pražského hlavního nádraží nebo Fakultní nemocnice Motol. Letos kvůli opatřením proti šíření koronaviru soubory většinu vánočních koncertů zrušily. Místo nich některé sbory připravily alternativní verze vystoupení. Symfonický orchestr Hlavního města Prahy bude své komorní koncerty streamovat, sbor Cancioneta Praga nebo Studio HaF připravily vánoční videa.
20. 12. 2020|

Amerika míří na stream, Češi bojují o kina. Jak koronavirus změnil filmový průmysl?

Zavřená kina, zrušené festivaly, posunuté premiéry nebo přerušená natáčení. A jedno přelomové oznámení velkého filmového studia. Koronavirus zasáhl filmový průmysl plnou silou, což mění způsob natáčení filmů i jejich sledování. Přinášíme rekapitulaci filmového roku, který zažil několik turbulencí a akceleroval přeměnu audiovizuálního byznysu.
14. 12. 2020|

Studio Warner Bros. otřáslo továrnou na sny. Duna, Wonder Woman či Matrix 4 budou zároveň v kinech i na streamu

Hollywoodské studio Warner Bros. uvede příští rok všechny svoje filmy ve Spojených státech zároveň v kinech i na streamovací platformě HBO Max, a to ve stejný čas. Společnost reaguje na minimální prodej lístků na nové filmy a na fakt, že většina amerických promítacích sálů je uzavřená. Jde o průlom v letitém modelu distribuce filmů, který podle pozorovatelů poškodí kina a nepůjde o vratný proces. HBO Max bude v druhé polovině roku 2021 k dispozici i v Česku.
4. 12. 2020|

Objem přenesených mobilních dat stoupl až o polovinu. Za nárůstem stojí on-line výuka, home office i hry

Lidé v době pandemie používají až o polovinu více dat a také častěji telefonují. Česká televize oslovila všechny tři největší operátory. Potvrdili, že objem přenesených dat byl říjnu i listopadu až o polovinu větší oproti běžnému měsíci tohoto roku. Za nárůstem je nejen práce a výuka z domova, ale také streamovací platformy a hraní her on-line.
2. 12. 2020|

Filmaři chtějí otevřít kina. Mluví o nízkém riziku nákazy, diskriminaci i českém pirátství

Filmové asociace vyzvaly ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), aby v případě, že takzvaný protiepidemický systém (PES) bude uveden do třetího stupně, mohla kina promítat. Podle zástupců filmové branže nepředstavuje návštěva kin zdravotní hrozbu.
27. 11. 2020|

Tuzemské streamovací platformy nahrazují návštěvu kina i divadla

Divadla a kina zůstávají i nadále zavřená, kdy se otevřou, zatím známo není. Mnohé scény a biografy tak nabízejí svůj program alespoň on-line. Vedle toho roste zájem o streamovací platformy, kde lze filmy nebo inscenace zhlédnout, většinou za poplatek. Některé už existují delší dobu, jiné vznikly v reakci na aktuální situaci.
6. 11. 2020|

Zavřená kina nahrávají streamovacím službám. Divákovi by ale stačila jedna

Kinosály v Česku i ve světě kvůli pandemii covidu zejí prázdnotou. Někteří lidé tak vyměnili stříbrné plátno za televizní obrazovku, případně monitor počítače. Streamovacím službám,  jako je Netflix či Disney+, pravidelně rostou počty předplatitelů, na druhou stranu pro uživatele přestává být pohodlná přílišná roztříštěnost nabídky. Boj o diváky na streamu má už i svoje padlé, po půl roce končí platforma Quibi.
3. 11. 2020|

Nový videoportál streamuje inscenace, část předplatného podpoří divadla

Nabídku streamovacích služeb rozšířil od 20. října videoportál Dramox. Předplatiteté zde mohou sledovat záznamy divadelních představení, a to jak stále hraných, tak po derniéře. Zatím nabízí čtyři desítky her od tří desítek scén. Větší část předplatného půjde tvůrcům.
20. 10. 2020|