TÉMA

Vojtěch Petráček

Pokud se lidé nevzdají pohodlí, zvítězí zlo, řekl Vystrčil v den výročí pochodu studentů proti komunistickému puči

Studenti, senátoři i zástupci protikomunistických organizací v neděli vyrazili na Pražský hrad – stejnou trasou, jakou v únoru 1948 absolvovali účastníci pochodu proti komunistickému uchopení moci v tehdejším Československu. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) při příležitosti 76. výročí pochodu řekl, že pokud se lidé nevzdají svého pohodlí, zvítězí zlo a demokratů bude málo. Totalita podle něj přináší utrpení.
25. 2. 2024|

ČVUT spustila svůj druhý jaderný reaktor, získala tak prvenství mezi univerzitami

V Česku byl spuštěn celkově desátý jaderný reaktor. Provoz svého druhého školního štěpného reaktoru VR-2 zahájila Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská (FJFI) ČVUT v Praze. Využívat ho bude pro výuku a vědeckou činnost. Celkové náklady na reaktor činily kolem 15 milionů korun. Proces k výstavbě reaktoru fakulta zahájila v roce 2014, samotná výstavba trvala rok.
6. 6. 2023Aktualizováno6. 6. 2023, 11:19|

Ruští studenti na citlivých oborech jsou potenciálně riziko, míní expert. Podle náměstka ale nelze aplikovat kolektivní vinu

Válka je vážný faktor a je zřejmé, že potřebujeme chránit některé obory, jako je jaderná fyzika, prohlásil v pořadu Události, komentáře sociolog Ivan Gabal v souvislosti s přítomností ruských studentů na českých univerzitách. Zmínil však, že je potřeba, aby studenti získávali evropské hodnoty. Podle bezpečnostního experta z CEVRO Institutu Jana Paďourka jde o určité riziko a situace by se měla řešit. Náměstek ministra školství Jaroslav Miller podotkl, že školy by měly každý případ vyhodnocovat individuálně, a zdůraznil, že nelze aplikovat něco jako kolektivní vinu.
11. 6. 2022|

Prezident jmenoval jedenáct nových rektorů. Jeden z nich už čelí výzvě k rezignaci

Prezident Miloš Zeman jmenoval na Pražském hradě nové rektory. Hlava státu se tam vrátila  poprvé po asi pěti měsících. Poslední veřejná aktivita prezidenta, o které jeho kancelář informovala, se na Hradě uskutečnila na konci loňského srpna. Ceremoniálu se osobně zúčastnilo deset rektorů, jedenáctému Vojtěchu Adamovi chce Hrad zaslat dekret poštou. Končící rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová nicméně svému nástupci Adamovi doporučila rezignaci kvůli zjištěným vědeckým pochybením. Ten ale odstoupit neplánuje.
26. 1. 2022Aktualizováno26. 1. 2022, 20:06|

Jaderný fyzik Petráček zůstane rektorem ČVUT

Rektorem Českého vysokého učení technického (ČVUT) bude i v dalším funkčním období jaderný fyzik a nynější rektor Vojtěch Petráček. Do funkce ho zvolil akademický senát univerzity. Petráčkovo další volební období by po jeho jmenování prezidentem mělo začít v únoru příštího roku. Nejstarší technickou univerzitu ve střední Evropě by měl vést do konce ledna 2026.
27. 10. 2021|

Většina českých univerzit si v mezinárodním hodnocení pohoršila, ČVUT se zlepšilo

Většina českých vysokých škol si letos pohoršila v mezinárodním žebříčku, který každý rok zveřejňuje britská společnost Quacquarelli Symonds (QS). Stejně jako v předešlých letech se z českých zástupců nejlépe umístila největší Univerzita Karlova (UK). V hodnocení klesla z 260. místa na 266. V první pětistovce jsou ještě Vysoká škola chemicko-technologická (VŠCHT) a České vysoké učení technické (ČVUT), které jako jediné z výzkumných českých univerzit zaznamenalo zlepšení. Posunulo se z pozice 432 na 403.
10. 6. 2021|

V Česku hrozí italský a newyorský scénář, varují vědci. Doporučují osobní lockdown

V Česku strmě přibývá případů nákazy koronavirem, hospitalizovaných pacientů i nakažených zdravotníků. Podle skupiny vědců existuje velké riziko, že Česká republika bude následovat italský či newyorský scénář a lékaři budou nuceni rozhodovat, kdo dostane péči a kdo ne. Vyzývají proto k tomu, aby lidé sami zavedli „osobní lockdown“ a ven vycházeli jen v nejnutnějších případech. Mezi signatáře výzvy patří rektor ČVUT Vojtěch Petráček, který byl hostem Událostí, komentářů.
16. 10. 2020|