TÉMA

On-line výuka

Téměř polovina ukrajinských dětí nemůže chodit do školy, učí se on-line

Téměř dva miliony ukrajinských dětí nemohou chodit do škol. Často v nich totiž schází kryty. Učí se proto jen na dálku, což je velmi náročné jak pro ně, tak pro jejich rodiče. S využitím volného času dětí pomáhají dobrovolníci.
13. 2. 2024|

Letní semestr na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy začne podle plánu, řekla děkanka

Letní semestr začne na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy 19. února, tedy podle původního harmonogramu. Výuka se bude odehrávat i v budově, kde útočil střelec. Nicméně po celou dobu zůstane zavřené čtvrté patro budovy, které útok nejvíc poškodil. Děkanka fakulty Eva Lehečková předpokládá, že kvůli opravám bude v novém semestru menší část výuky probíhat on-line nebo v náhradních prostorách.
4. 1. 2024Aktualizováno4. 1. 2024, 14:04|

Některé polské školy nemají na vytápění. Peníze na energie chybí i kostelům

Některé vysoké školy v Polsku ve svých rozpočtech nenašly peníze na provoz přes zimu. Důvodem jsou vysoké ceny energií a především elektřiny. Zvažují proto on-line výuku nebo dřívější zkoušky. Obavy o svůj provoz mají i některé kostely.
27. 11. 2022|

Loni přibylo dětí, které musely opakovat ročníky. Podle odborníků za to může pandemie covidu

Na základních školách v loňském roce opakovalo ročník nejvíce žáků za posledních deset let. Statistici uvádějí, že důvodem je pandemie covidu-19. V tomto roce už ale ředitelé škol pokračující negativní trend neočekávají. Tvrdí, že žákům pomáhá speciální doučování po covidu. Letos by podle odborníků mohlo být dětí, které budou muset opakovat ročník podobně jako před covidem.
19. 10. 2022|

Pro děti zavřené u počítačů představují hrozbu falešné zprávy i kyberšikana

Téměř rok trávily děti kvůli pandemii koronaviru značnou část dne v on-line prostředí. Na internet se chodily vzdělávat, udržovat a rozšiřovat svůj talent i komunikovat s vrstevníky. Staly se tak zároveň i snazšími cíli například pro dezinformace, se kterými se v období koronaviru neuměli vyrovnat ani někteří dospělí. Na situaci uplynulých měsíců reaguje pátý ročník Týdnů mediálního vzdělávání společnosti Člověk v tísni, experti na mediální výchovu pro něj zvolili motto „Mediální ring. Rozhodni, kdo zvítězí“. Podrobnosti přináší pořad Newsroom ČT24.
15. 5. 2021|

Kliniky hlásí až o 40 procent více dětí závislých na elektronice. Může za to i distanční výuka, tvrdí

Až o 40 procent více dětí končí u specialistů kvůli problematickému užívání elektroniky a internetu. Vyplývá to z informací adiktologických klinik, které ČT oslovila. Nejčastěji jde o děti v pubertě kolem dvanácti let. Nejproblémovější oblasti jsou počítačové hry a sociální sítě. Podle adiktologů k tomu přispěla i distanční výuka ve školách.
7. 2. 2021|

Práce z domova a distanční výuka zvedly zájem o webkamery. Prodeje stouply o tisíce procent

Největší zájem v on-line prodejnách měli vloni Češi o webkamery. Jejich prodeje stouply až o tisíce procent. ČT to potvrdily čtyři velké e-shopy. Důvodem byla hlavně práce z domova a distanční výuka ve školách. Podle analýzy Asociace pro elektronickou komerci zvládli Češi v e-shopech za minulý rok utratit bezmála 200 miliard korun.
11. 1. 2021|

České středoškoláky učí on-line zahraniční studenti z Německa, Palestiny či Venezuely

Na tuzemských středních školách vypomáhají s on-line výukou i studenti ze zahraničí. Zhruba stovka vysokoškoláků z celého světa se rozhodla zapojit na více než padesáti školách po celé republice. Projekt začal fungovat v druhé polovině října. Vzešel z iniciativy českých vysokoškolských spolků, které propojují učitele ze středních škol se zahraničními studenty. Ti pak vedou na škole třeba výuku jazyků, dějepisu nebo i mezinárodních vztahů.
22. 11. 2020|
Doporučujeme

On-line výuka se znovu hlásí. Učit po síti má však svá úskalí

Vláda zavádí kvůli epidemii opatření, která se dotýkají i výuky. Web ČT24 zjišťoval u expertů, jaké jsou dosavadní zkušenosti s on-line třídami, nakolik jsou školy lépe připravené na druhou vlnu distanční výuky a také jak lekce nejlépe vést.
12. 10. 2020Aktualizováno17. 10. 2020, 13:25|