TÉMA

Jan Holásek

Senátní výbory jsou proti příchodu Simona na Ústavní soud. Pavel si za nominací stojí

Ani jeden ze senátních výborů, které projednávaly nominaci Pavla Simona na ústavního soudce, ji nepodpořil. Nynějšímu soudci Nejvyššího soudu vytýkali členové ústavně-právního výboru nejen některá jeho rozhodnutí, která později zrušil Ústavní soud, ale i podílnictví ve společnostech jeho manželky. Hlasování výborů není však konečným rozhodnutím horní komory, to učiní až plénum, které by se mělo k Simonově nominaci vyslovit v příštím týdnu. Prezident Petr Pavel je nadále přesvědčen, že Simon je vhodným kandidátem. O stažení návrhu proto neuvažuje. Také Simon se nominace vzdát nehodlá.
11. 10. 2023Aktualizováno11. 10. 2023, 20:00|

Zúžená koalice v Hradci Králové pokračuje, podpoří ji přeběhlíci

Čtyři subjekty zúžené koalice v Hradci Králové uzavřely dodatek koaliční smlouvy a pokračují v čele města. Informovala o tom primátorka Pavlína Springerová (Hradecký demokratický klub). Program nechaly stejný. Většinu v zastupitelstvu zúžené koalici zajistí tři zastupitelé zvolení za jiné subjekty. Podpisy k dodatku podle primátorky připojí všech 21 zastupitelů stojících na straně koalice. Zastupitelstvo má 37 členů, většina je 19 hlasů.
5. 6. 2023Aktualizováno5. 6. 2023, 20:27|

V Hradci Králové se rozpadla koalice, čtyři strany chtějí odchod senátora Holáska

Koalice v Hradci Králové se rozpadla. Čtyři subjekty chtějí odchod senátora a lídra hnutí Rozvíjíme Hradec (RH) Jan Holáska z rady. Vypověděly proto ve středu koaliční smlouvu, řekla primátorka Pavlína Springerová (Hradecký demokratický klub). Pětikoalice má 21 mandátů v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu. Nadpoloviční většina činí 19 mandátů.
3. 5. 2023Aktualizováno3. 5. 2023, 10:57|

Vedení Hradce Králové dělí spory. Radní Holásek žádá post náměstka, primátorka změny nechce

Koalice na radnici v Hradci Králové se poprvé od voleb otřásá. Radní a senátor Jan Holásek si nečekaně řekl o funkci náměstka primátorky, která už je však obsazená. U kolegů proto narazil. Jeho uskupení, Rozvíjíme Hradec, je součástí vedení. Vloni na podzim přitom senátor nabídku funkce náměstka dostal, ale odmítl ji.
24. 4. 2023|

Senát zamítl iniciativu k ústavnímu zakotvení práva na platbu v hotovosti

Senát na své středeční schůzi zamítl iniciativu skupiny senátorů kolem Jitky Chalánkové z klubu ODS a TOP 09 k ústavnímu zakotvení práva na platbu v hotovosti. Mělo by se prý vyřešit v běžném zákoně. Zamítnutí komora přijala o jeden hlas. Zákonodárci v průběhu jednacího dne také jednoznačně odmítli navrhovanou automobilovou emisní normu Euro 7. Ztotožnili se tak s názorem ministerstva dopravy, které její současnou podobu označilo za nepřijatelnou.
15. 2. 2023Aktualizováno15. 2. 2023, 18:54|

Hradec Králové má dohodnutou koalici pěti uskupení, primátorkou bude Springerová

Hradec Králové má dohodnutou novou radniční koalici. Ačkoli se v říjnu zdálo, že ze spojenectví Hradeckého demokratického klubu, ODS, Pirátů, Rozvíjíme Hradec a Změny pro Hradec nebude nic, nakonec v radě usednou zástupci těchto stran. Primátorkou by měla být prorektorka Univerzity Hradec Králové Pavlína Springerová (HDK). Smlouvu podepíšou představitelé stran v pondělí. Hradec Králové je posledním z krajských i všech dalších statutárních měst, nepočítáme-li Prahu, kde se podařilo koalici dojednat.
8. 11. 2022|

Senát umožnil zmrazení platů ústavních činitelů. Schválil i příspěvky na bydlení kvůli dražším energiím

Senátoři ve čtvrtek umožnili zmrazení platů ústavních činitelů na loňské úrovni, přestože se k návrhu negativně vyjádřily dva klíčové výbory. Zákon bez projednání poslali prezidentovi. Horní komora také schválila zvýšení příspěvku na bydlení kvůli rostoucím cenám energií. Projednávání nastavení dotační podpory zemědělcům Senát neschválil.
20. 1. 2022Aktualizováno20. 1. 2022, 23:09|

Předsedou Senátu zůstane zřejmě Vystrčil. Podpoří ho i hnutí STAN

Předsedou Senátu zůstane s největší pravděpodobností Miloš Vystrčil (ODS). Podpoří ho do této funkce i hnutí STAN, oznámil jeho předseda Vít Rakušan. Senátní frakce ODS a Starostů budou mít v povolebním složení horní komory dostatek hlasů k Vystrčilovu zvolení. Volba předsedy Senátu by se měla uskutečnit v listopadu.
14. 10. 2020Aktualizováno14. 10. 2020, 20:10|

Senátorem za obvod Hradec Králové bude právník Jan Holásek, porazil lékaře Maška

Křeslo v horní komoře Parlamentu získal v obvodu Hradec Králové se 70,23 procenta hlasů Jan Holásek (nestr. za HDK+TOP+SE+Z+LE). S výrazným náskokem tak porazil svého soupeře Jiřího Maška (ANO). Ten ve druhém kole získal téměř třicet procent hlasů. Volební účast v tomto regionu byla 20,31 procenta.
10. 10. 2020|

Senátní duel na Královéhradecku: O křeslo v horní komoře se utkají Jiří Mašek a Jan Holásek

ČT24 připravila duely všech kandidátů do Senátu, kteří postoupili do druhého kola a kteří tak mají reálnou šanci stát se zákonodárci v horní komoře parlamentu. V obvodu číslo 45 – Hradec Králové se utkají lékař a poslanec Jiří Mašek (ANO) s právníkem a zastupitelem města Hradec Králové Janem Holáskem (za HDK+TOP+SE+Z+LE). Mašek postoupil do druhého kola s 19,51 procenta hlasů, pro Holáska hlasovalo 16,91 procenta voličů. Volební účast dosáhla 42,56 procenta. O tom, kdo z kandidátů nakonec místo v Senátu získá, se rozhodne ve druhém kole, které bude v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin.
6. 10. 2020|

ČSSD v Hradci Králové přichází o mandát, novým senátorem bude Jiří Mašek nebo Jan Holásek

Sociální demokraté přicházejí o svého senátora v obvodu Hradec Králové. Do druhého kola postoupili poslanec za hnutí ANO a lékař Jiří Mašek (ANO) a hradecký zastupitel Jan Holásek (za Hradecký demokratický klub). První Mašek získal 19,51 % hlasů, druhý Holásek 16,91 %.
3. 10. 2020Aktualizováno3. 10. 2020, 21:39|